Fjerne ørevoks

Opplever du brusing, susing eller svimmelhet? Det kan skyldes en enkel årsak

Tror du at du hører dårlig? Årsaken kan være ørevoks.

KAN PÅVIRKE HØRSELEN: Ørevoks kan være skjemmende. Propper av ørevoks kan påvirke hørselen, men ørevoks er også en del av kroppens forsvar. Foto: Shutterstock NTB
KAN PÅVIRKE HØRSELEN: Ørevoks kan være skjemmende. Propper av ørevoks kan påvirke hørselen, men ørevoks er også en del av kroppens forsvar. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi har det alle sammen. Ørevoks som kommer i store eller mindre mengder ut av ørene. Vi har hatt det siden tidenes morgen og like lenge har vi vært opptatt av hvordan vi skal få det fjernet.

I boka De Medicina, skrevet av romeren Aulus Cornelius Celsus (25- 50 år etter Kristus), kan vi lese om ulike måter å fjerne ørevoksen på. Blant annet blir det foreslått å helle varm olje i øret - blandet med honning eller purrejuice. En annen variant er å helle eddik i øret.

I dag er vel de aller fleste av oss godt kjent med bomullspinnen. Den skal aldri bør brukes i øret, men mange av oss synder likevel.

Men, hvorfor har vi egentlig ørevoks?

Motvirker infeksjoner

Ifølge flere studier fungerer ørevoksen som et forsvarssystem for kroppen og at ørevoksen har bakteriedrepende effekt. Den har en beskyttende funksjon ved at den smører huden i øregangen og motvirker infeksjoner i huden.

Ifølge en tysk studie fra 2011 («Human antimicrobial proteins in ear wax») fant forskerne ut at peptider i ørevoks hindret vekst av bakterier og sopp. Studien ble publisert i European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.