Pasientskadeerstatning

Operasjon ga nerveskade - får ikke erstatning

I sin dom fra desember 2022 slår Høyesterett fast at skaden som oppsto under operasjon for inkontinens, ikke gir grunnlag for kvinnen til å få pasientskadeerstatning.

ERSTATNING? Behandling som kvinnen fikk for sine inkontinens-problemer, var vellykket. Men operasjonen påførte kvinnen en nerveskade i låret. Har hun rett på pasientskadeerstatning? Illustrasjonsfoto: NTB
ERSTATNING? Behandling som kvinnen fikk for sine inkontinens-problemer, var vellykket. Men operasjonen påførte kvinnen en nerveskade i låret. Har hun rett på pasientskadeerstatning? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Generelt er det tre vilkår som må være oppfylt for at du skal kunne få pasientskadeerstatning: Skaden må skyldes svikt i behandlingen, den må ha ført til et økonomisk tap på minst 10 000 kroner - eller du må ha blitt påført en varig og betydelig medisinsk invaliditet på minst 15 prosent, og sist, men ikke minst: Skaden må ikke være for gammel. Hovedregelen er at et krav er foreldet etter tre år, skriver Helsenorge.

Men hva om behandlingen du har fått i utgangspunktet er vellykket for det problemet du hadde - men det oppstår en annen skade i forbindelse med behandlingen?

Det trenger ikke å være nok til å få pasientskadeerstatning, viser denne dommen fra Høyesterett.

Fikk skade under operasjon

Det var da en kvinne tidlig i 40-årene ble operert for plagsom urininkontinens, at hun etter operasjonen fikk en nerveskade som medfører kroniske smerter, meralgia parestetica. Dette er en smertelidelse på forsiden og utsiden av låret som følge av klem eller strekk i en nerve i lyskebåndet. Skaden oppsto sannsynligvis da kvinnen lå i gynekologisk leie under operasjonen. Kvinnen ble dessuten 60 prosent ufør på grunn av skaden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.