Omstridt tilsetningsstoff fjernes fra matvarer i 2023

Nortura har fjernet tilsetningsstoffet Karragenan (E407) fra sine produkter, mens Tine, Orkla og Coop bruker lengre tid.

I HVERDAGSMATEN: Tilsetningsstoffet karragenan finnes i en stor mengde matvarer vi spiser daglig. De store matleverandørene jobber med å fase ut tilsetningsstoffet. Foto: NTB
I HVERDAGSMATEN: Tilsetningsstoffet karragenan finnes i en stor mengde matvarer vi spiser daglig. De store matleverandørene jobber med å fase ut tilsetningsstoffet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er Mage-tarmforbundet som melder at Nortura er først av de store matprodusentene til å fjerne tilsetningsstoffet karragenan (E407) fra sine produkter.

Vi.no har tidligere skrevet om at karragenan innebærer en mulig risiko for mennesker. Det er blitt vist at karragenan i kosten til marsvin, kaniner, mus og rotter har ført til tarminflammasjon. Karragenan i kosten kan også utløse tilbakefall av aktiv sykdom hos personer med inflammatorisk tarmsykdom.

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer er også svært kritiske til bruk av karragenan i matvarer.

- Studier viser at karragenan gir betennelse i forsøksdyr. EFSA, EUs matorgan, vil finne ut mer om hvordan stoffet påvirker mennesker før de vil forby det. Vi mener myndighetene må være føre var når vi ser hva forskningen sier om hvordan stoffet påvirker dyr, har Miriam Ekelund, kommunikasjonsrådgiver i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer tidligere uttalt til Vi.no.

Matvarer frie for karragenan

Alle produktene fra Nortura er nå helt frie for karragenan. Det har de vært siden november 2022, men tilsetningsstoffet står fortsatt på ingredienslista fordi Nortura skal bruke opp gammel emballasje, ifølge Mage-tarmforbundet.

Ifølge Mage-tarmforbundet ligger Tine og Orkla etter, men de har lovet å fjerne karragenan fra sine matvarer i løpet av 2023.

Eksempel på produkt fra Orkla er den gule leverposteien fra Stabburet.

Rita Nilsen McStay, leder for helse, ernæring og forskning i Orkla, har fortalt til Mage-tarmforbundet at karragenan er ute av de aller fleste av Orklas produkter. Stabburet leverpostei ble først prioritert i prosessen med å fjerne karragenan.

Coop var tidllig ute med å love at omstridte tilsetningsstoffer skulle fjernes fra egne merkevarer.

Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Coop, opplyser til Mage-tarmforbundet at mye vil skje med Coops matvarer i løpet av 2023.

Tar lang tid

Men hvorfor tar det så lang tid å fase ut tilsetningsstoffet karragenan?

På mail til Vi.no skriver kommunikasjonsrådgiver i Tine, Tanita Kveinå Gaze, at Tine har som mål at det ikke skal brukes mer tilsetningsstoffer enn nødvendig for å sikre gode og trygge produkter.

- Vi er godt i gang med å fase ut karragenan, og har så langt gjennomført dette på TINE Lettmelk med smak og på kakaomelk i skolemelkordningen. Vi jobber målrettet med testing nå på flere andre produkter, og har som mål å fase det ut i løpet av 2023, skriver Gaze.

Hun opplyser at det er veldig greit å endre noen produkter, mens andre produkter krever flere testrunder og vurderinger for å bevare kvaliteten folk kjenner.

- Dette er jo et tilsetningsstoff som benyttes blant annet for å gi bedre konsistens, så grøter og puddinger er eksempler på produkter som krever flere testrunder og vurderinger slik at vi får en god utfasing.

- Trenger mer testing

Kommunikasjonsrådgiver Simen Kjønnås Thorsen opplyser at Coop tok en føre-var beslutning om at nye produkter ikke skal inneholde karragenan. Han opplyser at Coop også ønsker å fase ut karragenan i eksisterende produkter.

- I februar lanserer vi nye varianter av kyllingpålegg uten karragenan. I tillegg vil Coop fiskeburger med hyse og torsk og Coop fiskeburger med purre og hvitløk, komme uten karragenan i løpet av våren. Vi jobber også med å fase ut stoffet fra vårt kalkunpålegg, skriver han.

Han opplyser at karragenan har utpreget god emulgeringsevne i noen produkter og at det derfor kan ta tid å finne en erstatning.

- En del produkter trenger mer testing for å finne rette sammensetning for både konsistens, smak, utseende, holdbarhet og lignende.

Han opplyser at omstillingen vil ta lengre tid når det gjelder bakervarene. En stor del av bakervarene er importert og mange av Coops underleverandører har en lengre vei å gå når det gjelder tilsetningsstoffer.

- Noen av tilsetningsstoffene inngår i blandinger som brukes til produksjon i hele Europa og til andre leverandører enn Coop. Det vil si at en endring vil få store ringvirkninger, så vi innser at på bakevarer vil denne omstillingen ta noe lengre tid enn ønsket.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.