Omega 3 kapsler

Omega-3 kan gi hjerteflimmer hos eldre

Da forskerne skulle undersøke om omega-3 reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom, fant de noe som både overrasket og bekymret.

NY KUNNSKAP: Flere studier har vist at omega-3 ikke forebygger hjerte- og karsykdom, men forskerne hadde ikke forestilt seg at det også kunne være skadelig. Foto: NTB
NY KUNNSKAP: Flere studier har vist at omega-3 ikke forebygger hjerte- og karsykdom, men forskerne hadde ikke forestilt seg at det også kunne være skadelig. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi trodde egentlig ikke helt på det, sier Peder Myhre, lege og forsker ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus.

Han er en av forskerne bak en stor norsk studie (OMEMI-studien) som har undersøkt effekten av omega-3 fettsyrer på eldre hjertepasienter. Resultatene, som forelå i 2020, viste at omega-3 ikke reduserer faren for nye hjerteinfarkt, hjertesvikt, slag eller død hos denne pasientgruppen. Men det var et annet funn som overrasket: Hos pasientene som fikk omega-3 ble det registrert en økning i hjerteflimmer.

Økningen var riktignok svak, det var derfor knyttet usikkerhet til funnet. Kanskje dreide det seg om tilfeldigheter. At omega-3 ikke forebygger hjertesykdom var i tråd med andre studier, men forskerne hadde ikke forestilt seg at fettsyrene kunne være direkte skadelige.

I dag er det lite tvil igjen. Det medisinske tidsskriftet Circulation publiserte nylig en metaanalyse av data fra syv ulike studier, inkludert den norske, der langtidseffekten av å innta omega-3 som kosttilskudd ble undersøkt. Konklusjonen er klar: Omega-3 kan øke risikoen for hjerteflimmer, som i verste fall kan føre til hjertesvikt og slag.

Hva er årsaken?

Her er usikkerheten fortsatt stor. Dataene indikerer at omega-3 senker hjerterytmen og reduserer de elektriske impulsene som får hjertet til å slå, men nøyaktig hvorfor fettsyrene har denne effekten, er så langt et ubesvart spørsmål.

Myhre er uansett tydelig på at eldre mennesker, og spesielt de som har økt risiko for hjertesykdom og slag, bør styre unna kosttilskudd med omega-3. Kjente risikofaktorer ved siden av alderdom er høyt blodtrykk og overvekt. Pasienter som nylig har hatt hjerteinfarkt har også høy risiko for nye hjertehendelser og død.

- Vi har så mange utmerkede medisiner som vi vet at virker på hjertesykdommer. Bekymringen min er spesielt knyttet til pasienter som sliter med å få i seg alle pillene de er satt på, og som heller velger å erstatte noen av disse livsviktige medisinene med et omega-3-kosttilskudd som ikke virker, og som i tillegg kan påføre dem skade, sier Myhre.

Slutte å ta tran?

Samtlige pasienter i den norske studien var i alderen 70-82 år, og alle hadde nylig hatt hjerteinfarkt. Hva vet vi da om effekten av omega-3 på friske og eventuelt yngre personer?

- Vår studie baserte seg på eldre hjertepasienter, men andre studier inkluderte friske personer i ulike aldre fra den generelle befolkningen. Blant disse var økningen i hjerteflimmer statistisk ikke-signifikant, kun ti prosent, men det var ingen tvil om hvilken retning det gikk i.

Hos friske personer som inntar lave doser av omega-3, er det ikke noe stort problem, bekrefter Myhre. Han viser til at den norske og flere av de andre studiene er basert på relativt høye doser, og påpeker at videre studier skal se på sammenhengen mellom dose og risiko. Spørsmålet er imidlertid om omega-3 i det hele tatt har noe for seg, selv om det er uproblematisk for noen å innta det.

- Jeg har problemer med å se at omega-3 skal være gunstig for helsen på noe vis. Vi kan i hvert fall si med sikkerhet at det ikke har noen positiv innvirkning på hjertehelsen. Det har vært snakk om at det kan ha en effekt på immunforsvaret, men her er det heller ingen overbevisende resultater, opplyser Myhre.

- Når det gjelder tran, for eksempel, er det en del andre ting som er gunstig, blant annet vitamin D. Men det blir noe annet.

Omega-3-fettsyre som legemiddel

Det gode og tidvis også det smertefulle med vitenskapen, er at den har det med å kaste gamle sannheter utfor stupet. I årevis har vi «lært» at omega-3 bidrar til å holde hjertet og hjernen frisk. Kosttilskudd med omega-3 har lenge vært en milliardindustri.

Da skulle man kanskje tro at det lå solid forskning bak påstandene om alle helsefordelene, men ifølge Myhre er det snakk om myter som stammer fra eldre dansk forskning på eskimoer. Eskimoene fikk i seg store mengder omega-3 gjennom selfett, og det ble registrert at de hadde mindre hjertesykdommer. En italiensk studie fra 90-tallet viste også positive resultater.

Men det stopper ikke helt der, og nå blir det mer komplisert. Det er lettere å henge med hvis vi først husker dette: De to viktigste fettsyrene i omega-3 kalles EPA og DHA. Det andre begrepet vi må kjenne til, er triglyserider. Triglyserider er fettstoffer som finnes i mat, og som vi ikke vil ha for høye verdier av i blodet, fordi det øker faren for hjerte- og karsykdom.

For noen år siden ble det satt i gang en studie som ville undersøke om høye doser av ren EPA kan redusere risikoen for hjertesykdom og slag hos pasienter med høye triglyseriverdier i blodet. REDUCE-IT-studien, som den kalles, fikk voldsom oppmerksomhet i medisinmiljøet da den ble publisert i 2019. Resultatene var oppsiktsvekkende: I pasientgruppen som fikk ren EPA, var det 25 prosent lavere forekomst av hjerteinfarkt, slag og dødsfall som følge av dette.

Resultatene førte til at renset EPA, såkalt etyl-EPA, i fjor ble godkjent som reseptbelagt legemiddel for behandling av hypertriglyseridemi i USA. Ifølge Myhre vil det snart være på markedet i Norge også.

- Etyl-EPA er en omega-3-fettsyre, men noe helt annet enn omega-3 kosttilskuddene vi kjøper i butikken, og legemiddelet vil kun bli godkjent for personer med høye triglyseridnivåer. Min tolkning er at det faktisk kan ha en effekt i slik behandling, men det er altså viktig å forstå at dette legemiddelet skiller seg markant fra det å ta vanlig omega-3, som vi vet med sikkerhet at ikke forebygger kardiovaskulær sykdom.

Kontrovers

REDUCE-IT-studien har skapt enorme og ofte følelsesladede debatter på medisinkongresser, forteller Myhre.

- Det dannet seg raskt to leire, der den ene mener at renset EPA har en plass i behandlingen, mens den andre har stilt seg kritisk til resultatene i studien.

Kritikken har handlet om valget av mineralolje som placebo. Placebogruppen fikk nemlig en økning både i "dårlig" kolesterol og betennelser i kroppen, noe man ikke har sett med maisolje, som brukes i de fleste andre studier. Kritikerne mener dermed at sammenligningsgrunnlaget forkludres.

- Det alle drømmer om, er at REDUCE-IT-studien skal gjentas, men da med maisolje som placebo.

I alle tilfeller er det få i dag som mener at vanlig omega-3 har noe for seg, understreker Myhre.

- En annen studie, STRENGTH-studien, var prikk lik REDUCE-IT i design, men der brukte man vanlig omega-3, og resultatene viste null effekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.