Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Vi trodde egentlig ikke helt på det, sier Peder Myhre, lege og forsker ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus.
Han er en av forskerne bak en stor norsk studie (OMEMI-studien) som har undersøkt effekten av omega-3 fettsyrer på eldre hjertepasienter. Resultatene, som forelå i 2020, viste at omega-3 ikke reduserer faren for nye hjerteinfarkt, hjertesvikt, slag eller død hos denne pasientgruppen. Men det var et annet funn som overrasket: Hos pasientene som fikk omega-3 ble det registrert en økning i hjerteflimmer.
Økningen var riktignok svak, det var derfor knyttet usikkerhet til funnet. Kanskje dreide det seg om tilfeldigheter. At omega-3 ikke forebygger hjertesykdom var i tråd med andre studier, men forskerne hadde ikke forestilt seg at fettsyrene kunne være direkte skadelige.
I dag er det lite tvil igjen. Det medisinske tidsskriftet Circulation publiserte nylig en metaanalyse av data fra syv ulike studier, inkludert den norske, der langtidseffekten av å innta omega-3 som kosttilskudd ble undersøkt. Konklusjonen er klar: Omega-3 kan øke risikoen for hjerteflimmer, som i verste fall kan føre til hjertesvikt og slag.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.