Påvirker kaffe kolesterol?

Om du er mann eller kvinne avgjør hvor sunn denne kaffen er

Espresso har ulik effekt på kvinner og menn, viser norsk forskning.

KAN PÅVIRKE HELSA: Espresso og annen ufiltrert kaffe er forbundet med økt kolesterol, men hvem kommer dårligst ut - kvinner eller menn? Foto: NTB
KAN PÅVIRKE HELSA: Espresso og annen ufiltrert kaffe er forbundet med økt kolesterol, men hvem kommer dårligst ut - kvinner eller menn? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kokekaffe er kjent for å øke kolesterolnivået og dermed risikoen for hjerte- og karsykdom. Årsaken ligger i virkestoffene cafestol og kahweol som befinner seg i den fettløselige delen av kaffen, og som ikke filtreres bort. Kokekaffe er med andre ord ikke det sunneste valget, men hva med espresso?

Espresso inneholder faktisk tre ganger mer av de nevnte virkestoffene enn en kopp kokekaffe laget med samme mengde kaffebønner. Inntil nå har det likevel vært usikkert i hvilken grad espresso påvirker kolesterolet, og hvilke mengder som i så fall må til. Forskere ved UIT Norges arktiske universitet satte seg derfor som mål å finne ut av det, ved å gjennomgå dataene i den såkalte Tromsøundersøkelsen fra 2015-2016. Her sammenlignet man effekten av espresso med inntak av kaffe laget på annen måte hos voksne i alderen 40 og eldre.

Deltakerne i studien ble spurt hvor mange kopper kaffe de drakk daglig, og om de drakk filterkaffe, presskannekaffe/kokekaffe, espresso fra kaffemaskin, kapselkaffe, pulverkaffe, og så videre. Deretter ble deltakerne veid og målt, og blodprøver ble tatt. Andre faktorer som kan påvirke kolesterolet ble også gjort rede for, som røyking, alkoholvaner og fysisk aktivitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.