Påvirker kaffe kolesterol?

Om du er mann eller kvinne avgjør hvor sunn denne kaffen er

Espresso har ulik effekt på kvinner og menn, viser norsk forskning.

KAN PÅVIRKE HELSA: Espresso og annen ufiltrert kaffe er forbundet med økt kolesterol, men hvem kommer dårligst ut - kvinner eller menn? Foto: NTB
KAN PÅVIRKE HELSA: Espresso og annen ufiltrert kaffe er forbundet med økt kolesterol, men hvem kommer dårligst ut - kvinner eller menn? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kokekaffe er kjent for å øke kolesterolnivået og dermed risikoen for hjerte- og karsykdom. Årsaken ligger i virkestoffene cafestol og kahweol som befinner seg i den fettløselige delen av kaffen, og som ikke filtreres bort. Kokekaffe er med andre ord ikke det sunneste valget, men hva med espresso?

Espresso inneholder faktisk tre ganger mer av de nevnte virkestoffene enn en kopp kokekaffe laget med samme mengde kaffebønner. Inntil nå har det likevel vært usikkert i hvilken grad espresso påvirker kolesterolet, og hvilke mengder som i så fall må til. Forskere ved UIT Norges arktiske universitet satte seg derfor som mål å finne ut av det, ved å gjennomgå dataene i den såkalte Tromsøundersøkelsen fra 2015-2016. Her sammenlignet man effekten av espresso med inntak av kaffe laget på annen måte hos voksne i alderen 40 og eldre.

Deltakerne i studien ble spurt hvor mange kopper kaffe de drakk daglig, og om de drakk filterkaffe, presskannekaffe/kokekaffe, espresso fra kaffemaskin, kapselkaffe, pulverkaffe, og så videre. Deretter ble deltakerne veid og målt, og blodprøver ble tatt. Andre faktorer som kan påvirke kolesterolet ble også gjort rede for, som røyking, alkoholvaner og fysisk aktivitet.

Høyere kolesterol blant menn

Studien ble nylig publisert i det medisinske nett-tidsskriftet Open Heart, og omtalt i en pressemelding fra UiT. Dette er funnene:

  • Hos deltakerne som drakk 3-5 kopper espresso daglig var totalkolesterolet markant høyere enn hos de som ikke drakk espresso. Dette gjalt for begge kjønn, men sammenhengen var størst hos menn, der mønsteret viste 0.16 mmol/l høyere kolesterol i blodet. De kvinnelige espressodrikkerne kom bedre ut, med 0.09 mmol/l høyere kolesterol enn deltakerne som unngikk espresso.
  • Økt kolesterol ble også funnet hos de som inntok seks eller flere kopper presskannekaffe/kokekaffe daglig, men her var forskjellen mellom kjønnene atskillig mindre: 0.23 mmol/l høyere hos menn, og 0.30 mmol/l hos kvinner. Det er ellers verdt å merke seg at presskannekaffe/kokekaffe knytter seg til betydelig høyere kolesterolverdier enn espresso, noe som allerede var kjent fra tidligere studier.
  • Blant kvinnene som drakk seks eller flere kopper filterkaffe om dagen, var kolesterolet 0.11 mmol/l høyere enn hos de som ikke drakk filterkaffe. Økningen ble ikke funnet hos menn. (Et moderat kaffeforbruk defineres vanligvis som 3–5 kopper per dag).
  • Hos både menn og kvinner som drakk pulverkaffe var kolesterolet litt høyere enn hos de som ikke drakk slik kaffe, men her fant man ingen sterk sammenheng mellom økning og dose.

Ukjent årsak

Kort oppsummert var kjønnsforskjellen med hensyn til kolesterolnivået størst hos deltakerne som drakk espresso, og minst hos de som sverget til presskannekaffe/kokekaffe. Årsaken til forskjellene er fortsatt ukjent, men det finnes noen hypoteser, opplyser Maja-Lisa Løchen. Løchen er hjertespesialist, professor ved UIT og en av forskerne bak studien:

- En av hypotesene er at det er færre kvinner enn menn som drikker så store mengder kaffe at det slår ut, for dette måles jo på gruppenivå. Det kan også være forskjeller i måter å tilberede og servere espresso på - kanskje kjører kvinner i større grad italiensk stil med mindre kopper. I tillegg kan måten man oppfatter spørsmålene på variere mellom menn og kvinner.

En annen hypotese er at spriket skyldes fysiologiske forskjeller mellom menn og kvinner, forklarer Løchen:

- Det er tidligere gjort studier der man har målt kolesterolet hos kvinnelige og mannlige deltakerne som har drukket samme mengde kaffe. Også her har menn endt opp med høyere kolesterolnivå, etter at man har justert for andre faktorer som kan forklare økningen. Teorien er at det er forskjell på hvordan kvinner og menn tar opp og prosesserer cafestol og kahweol i kroppen, på sammen måte som med alkohol. Når det gjelder alkohol har det imidlertid vist seg at menn tåler det best, med espresso er det motsatt.

TABBEN SOM SVIR GRILLMATEN: Det kan være svært helseskadelig å spise hardstekt og svidd grillmat, og særlig én vanlig grilltabbe er viktig å unngå! Her viser Mathias Herseth Spieler, kokk og medeier av The Flying Culinary Circus / FCCBBQ, hvordan du unngår å svi grillmaten. Video: Mathias Herseth Spieler, The Flying Culinary Circus / FCCBBQ. Vis mer

- Samtidig fant studien at kolesterolet økte hos kvinner som drakk seks kopper filterkaffe eller mer, mens dette ikke gjaldt for menn?

- Ja, det var ganske overraskende, vi vet ikke hva det skyldes. Samtidig kan det påpekes at funnet knytter seg til et mer enn moderat kaffeinntak. Et mer vanlig inntak av filterkaffe, altså 3-5 kopper daglig, har ingen negativ helseeffekt.

Kjenn din egen risikoprofil

Som nevnt innledningsvis har effekten av espresso på kolesterolet vært lite forsket på. Det finnes imidlertid en italiensk og en britisk studie som ikke har pekt helt i samme retning som den norske. Løchen påpeker at størrelsen på koppene kan spille en rolle. Det ble ikke brukt noen standardstørrelse i studien; nordmenn drikker ofte større kopper espresso enn italienerne, for eksempel.

Videre antas det at ulike typer espresso - fra kaffemaskin, kapsel eller mokkakanne - kan inneholde ulike nivåer av de sentrale virkestoffene, men dette har ikke forskerne undersøkt.

- Den italienske studien hadde samme design som vår, men vi hadde bedre data. Da resultatene forelå, så vi at vi hadde noe som er verdt å få ut i verden. Det finnes mange i Norge som har for høyt kolesterol, og da kan dette være noe man reflekterer over. Hvor mange kopper espresso drikker jeg til daglig? Hvordan tilbereder jeg kaffen? Budskapet vårt er selvsagt ikke at folk skal slutte å drikke espresso - det er jo mange positive faktorer knyttet til kaffedrikking, blant annet glede og kos - men at de skal kjenne sin egen risikoprofil. Slik sett er studien både folkeopplysning og spesialopplysning til de som har veldig høyt kolesterol, avslutter Løchen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.