«Oldemor trodde hun skulle føde gjennom navlen»

KOMMENTAR: Denne historien er til deg som synes åpenheten har gått for langt og mener sånt som har med kropp å gjøre burde holdes privat.

Du har en navle, babyen har en navle, dere er forbundet med en navlestreng ... I gamle dager ble en pluss en til to, og oldemor trodde hun skulle ploppe babyen sin ut av - nettopp - navlen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Du har en navle, babyen har en navle, dere er forbundet med en navlestreng ... I gamle dager ble en pluss en til to, og oldemor trodde hun skulle ploppe babyen sin ut av - nettopp - navlen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Jeg ble nylig gjort oppmerksom på en ny type fest. Jeg liker fest, og har som utgangspunkt at alt kan og bør feires, så jeg ble nysgjerrig. Menarcheparty var likevel nytt for meg.

Menarche er navnet på en kvinnes første menstruasjon. Det motsatte av menopause, om du vil. Og nå skal det altså feires: Ungjenter som har fått sin første mens samler venninner, noen ganger også uvitende kompiser for sjokk-effekten. Sammen spiser de rød fløyelskake, drikker rød saft og gir menstruasjonen sin et navn (en jeg leste om kalte den Jason - etter karakteren i den blodige skrekkfilmen Fredag den 13.), lage bleiekaker av bind og skyte blink med tamponger. De kaller det menarche-party, first moon eller enkelt og greit period-party, som på norsk kan oversettes til mensfest.

Overgangsriter er ikke noe nytt, langt derifra, og et barns overgang til voksen feires på ulike måter i de fleste kulturer. Men mensfest?

«Æsj» dreper kunnskap

Min egen menarche utløste gråt. Jeg syntes det var styrete. Gjemte bind og tamponger i lommer, vesker og i skolesekken for å smugle dem inn på do, ingen måtte vite. Jeg husker at en av guttene i klassen en gang utbasunerte «det lukter mensen her!» etterfulgt av et inderlig «ÆSJ!» Det jeg kjente på var ikke bare sjenanse, det var skam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.