- Økt alkoholkonsum skaper utfordringer

Sommer er tid for ferie, fri og etter alt å dømme - et høyere alkoholkonsum, som igjen kan gi større plager med fyllesyke.

HVA HJELPER MOT FYLLESYKE? Vil du unngå bakrus er ditt sikreste kort å begrense inntaket av alkohol. Foto: NTB
HVA HJELPER MOT FYLLESYKE? Vil du unngå bakrus er ditt sikreste kort å begrense inntaket av alkohol. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En undersøkelsen som er gjort av analysebyrået YouGov for norske Zobrius Pharma viser at nordmenns alkoholkonsum gir konsekvenser også utover egen form dagen etter.

Undersøkelsen avdekker at mer enn halvparten av de som bor i Oslo også opplever at egen produktivitet reduseres dagen etter at de har drukket alkohol, og mer enn én av ti sier det er sannsynlig at de blir hjemme fra arbeid dagen derpå. Også i de andre landsdelene er det liknende tall, viser undersøkelsen, selv om det er en større andel i Oslo som sier alkoholkonsumet gir slike plager enn i de øvrige landsdelene.

- Det er ingen tvil om at alkohol skaper utfordringer både for enkeltindivider og arbeidslivet. Det at såpass mange opplever at form og produktivitet reduseres kan være noe av grunnen til at alkoholkonsumet er større om sommeren enn resten av året, sier Steinar Ask Magnussen, administrerende direktør i Zobrius Pharma i en pressemelding.

Velg sommerlig drikke - bli mindre bakfull

Selv om et økt alkoholkonsum selvsagt vil kunne gi flere plager dagen derpå, er det greit å være klar over at fargen på det du drikker faktisk også kan påvirke hvor mye bakrus du må slite med:

Du har kanskje hørt det før, at brunt brennevin kan gjøre deg mer dårlig? Det stemmer faktisk - men det gjelder ikke bare brennevin. Også for vin og øl har fargen noe å si: Jo mørkere farge, desto tyngre bakrus.

- Ja, det er en sammenheng her, sier Alexander Harald Sandtorv, kjemiker og forfatter av boka Fylla har skylda - Med vitenskapen inn i bakrusen.

- Helt generelt kan man si at jo mørkere farge alkoholen har, desto verre er den for deg dagen etter. Konjakk er verre en vodka, rødvin er verre en hvitvin, og mørkt øl er verre enn lyst, uttalte Sandtorv til Vi.no i mai i år.

Årsaken er noen kjemiske stoffer som kalles kongenere, og som bidrar med smak, farge og lukt i forskjellige typer alkohol. Eksempler på kongenere er acetaldehyd, tanniner og furfural - og selv om de er naturlige, er de strengt tatt også giftige. Øverst på lista over høyt innhold av kongenere troner konjakk, rødvin, mørk rom og whisky. Nederst ligger gin, vodka og lyst øl.

Verre bakrus med økt alder?

Mange vil nok også nikke anerkjennende til at bakrusen har blitt verre med alderen. Men stemmer dette - eller er det bare en myte?

Her sier forskningen både ja og nei - for livsstil kan ha like mye å si som faktiske, fysiske forandringer i kroppen. Men her strides de lærde.

Du kan lese mer om dette temaet i denne artikkelen.

For godt voksne er det også verdt å være bevisst på at svært mange legemidler kan være problematiske å blande med alkohol. Og det er i aldersgruppen 65+ at flest nordmenn bruker ett eller flere legemidler.

Du kan lese mer om hvilke legemidler man bør være ekstra forsiktig med å blande med inntak av alkohol i Pluss-artikkelen under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.