Økning i avhengighet: Må til behandling for bruk av beroligende legemidler

Det er en stor økning i pasienter som er avhengige av vanedannende medisiner og som må ha hjelp for å slutte. For mange eldre handler det om bruk av beroligende legemidler.

SMERTESTILLENDE: Antall opioid-avhengige pasienter har økt med 65 prosent på ti år. Og en stor andel av disse nye pasientene er eldre. Foto: NTB
SMERTESTILLENDE: Antall opioid-avhengige pasienter har økt med 65 prosent på ti år. Og en stor andel av disse nye pasientene er eldre. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi.no har tidligere skrevet om faren ved bruk av vanedannende medisiner og hvordan smertestillende, sovemidler og legemidler mot angst og uro kan være spesielt farlige for eldre. Du kan lese mer om hvorfor vanedannende medisiner er så farlig for eldre i denne artikkelen på Vi.no.

Nå viser en rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) at det er en sterk økning i opioid-avhengige.

Rapporten sier også at den største andelen av nye pasienter som får helsehjelp på grunn av denne avhengigheten, er eldre:

  • Antallet pasienter som har vært til behandling for avhengighet av opioider har økt med 65 prosent på ti år: I 2010 fikk 5412 pasienter behandling for bruk av opioider, i 2020 hadde det økt til 8954 pasienter.
  • Blant nye pasienter med en opioiddiagnose var 62 prosent over 40 år.
  • Og den største andelen av de som var 60 år eller eldre, var i behandling for bruk av beroligende legemidler.

Av den totale mengden pasienter i behandling for avhengighet i 2020, var 7 prosent 60 år eller eldre. Men det er altså de over 40 som er den største pasientgruppen når det kommer til opioider.11 prosent av pasientgruppen over 60 år er til behandling for opioider og 18 prosent for sedativer, altså beroligende legemidler.

Dette er opioider

Opioider er morfinliknende smertestillende som brukes for ulike smertetilstander. Det er sterkt vanedannende og bør derfor som hovedregel bare brukes kortvarig.

- De offisielle rådene om bruk av slike narkotiske smertestillende er at de skal brukes kortvarig, sier Morten Finckenhagen, overlege ved enhet for riktig bruk av legemidler i Statens legemiddelverk til Vi.no i denne artikkelen.

Eksempler på opioider er heroin, morfin, kodein, tramadol, metadon, buprenorfin, oksykodon og fentanyl. Oksykodon, Oxycontin, Tramadol og Nobligan er eksempler på slike legemidler.

Den umiddelbare smertestillende effekten ved bruk av disse legemidlene vil ved lengre bruk ofte svekkes og det vil i stedet utvikle seg til en utholdelig abstinens og et evig jag etter å holde abstinensen unna. Noen kan også oppleve at smerteopplevelsen blir verre enn utgangspunktet.

Andre vanedannende medisiner

En annen type svært vanedannende legemiddel er benzodiazepiner, som brukes mot angst og uro og søvnplager. Også «Z-sovemidler» som Imovane (zopiklon) og Stilnoct (zolpidem) er sterkt vanedannende. Les mer om disse her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.