Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Saken ble ikke så mye omtalt da Støre-regjeringen la fram forslaget til statsbudsjett for 2023: De ønsket at hver enkelt av oss skal betale mer for medisiner vi får på blå resept, hver gang vi henter ut medisiner på apoteket.
Forslaget var å øke egenandelen på medisinen fra 39 prosent, slik det er per i dag, og til 50 prosent.
FrPs Bård Hoksrud er en av flere som tidligere har kritisert regjeringens forslag om økte egenandeler: - Ingen skal gå til legen eller kjøpe medisiner og være redd for regningen.
I dag har regjeringen fått gjennomslag på Stortinget - og fra nyttår må du altså betale en høyere egenandel hver gang du henter ut medisinene dine.
- En økning av prosentsatsen vil gjøre at brukere av relativt billige legemidler, som ikke når opp til egendelstaket og får frikort, vil få økte utgifter, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Blå resept: Reglene, begrensningene og mulighetene
Vi Pluss
Misfornøyd med legen? Slik klager du
Vi PlussDette betyr det for deg
Hvilke medisiner som inngår i blåreseptordningen og som du dermed får delvis dekket av staten, er bestemt i blåreseptforskriften.
Der er det også bestemt hvor stor del av prisen på legemiddelet du må betale hver gang du henter ut medisinene dine. Per i dag betaler du 39 prosent av reseptbeløpet - men med en maksgrense på 520 kroner per resept.
Nå økes prosentsatsen til 50 prosent - men maksgrensa holdes på 520 kroner.
Egenandelene du betaler for legemidler, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell - og som blir dekket av blåreseptordninga - inngår i frikortordningen. Når du når egenandelstaket, betaler du ikke mer for verken medisiner eller legebesøk resten av året.
For de som bruker helsetjenester og får frikort, vil den totale utgiften til helsetjenester uansett ikke bli høyere enn i dag, om man ser på året som en helhet. Men du må likevel betale mer hver gang du skal hente ut medisinene dine, dersom du ikke når opp til taket på 520 kroner per resept.
Men for deg som ikke når opp til egenandelstaket for frikort i løpet av året, betyr dette at du får høyere utgifter til medisiner. Rett og slett fordi du altså må betale 50 prosent av medisinkostnaden i stedet for 39 prosent.
- Egenandelene går inn i frikortordninga og har ikke vært justert på flere år, skriver departementet i en pressemelding.

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi Pluss
Millionsmell for uføre: 223 000 kr mindre utbetalt - hvert år
Vi PlussBlå-resept kundene er de med kroniske lidelser
Hvis du har en alvorlig sykdom, kan staten delvis dekke utgifter til legemidler, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell på blå resept - og disse betales da helt eller delvis av folketrygden.
Personer som har en kronisk sykdom som trenger behandling i minst 3 måneder pr. kalenderår, kan ha krav på legemidler eller medisinsk utstyr på blå resept. Eksempler på slike sykdommer er diabetes, stoffskifteproblemer, astma, hjerte-/karsykdommer og inkontinens, forklarer legemiddel-oppslagsverket Felleskatalogen.
Apoteket eller bandasjisten beregner én egenandel på 39 prosent (men da 50 prosent fra nyttår) av reseptbeløpet, men maksimalt 520 kroner per resept for tre måneders forbruk av legemidler, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell. Hvis legen har skrevet ut flere resepter under en konsultasjon, anses det som én resept, ifølge Helsenorge.

Bruker du smertestillende? Her er bivirkningene mange ikke vet om
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.