Også hunden din kan få demens

Eldre hunder kan utvikle demens, akkurat som oss. Og det er særlig én ting som øker risikoen betydelig - akkurat som hos oss mennesker.

DEMENS HOS HUND: Våre firbente venner ligner mye på oss mennesker, også når de blir gamle. Hunder som er lite aktive har seks ganger så høy risiko for å utvikle demens som de som i mye aktivitet. Foto: NTB
DEMENS HOS HUND: Våre firbente venner ligner mye på oss mennesker, også når de blir gamle. Hunder som er lite aktive har seks ganger så høy risiko for å utvikle demens som de som i mye aktivitet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Menneskets beste venn ligner kanskje mer på oss mennesker enn mange av oss tror. For visste du at eldre hunder også kan utvikle demens, akkurat som oss mennesker?

I en fersk studie fra USA, ble data samlet inn om mer enn 15 000 hunder. Eierne ble bedt om å svare på spørsmål om hundens helse, oppførsel, aktivitetsnivå og kognitive funksjon. Etter å ha analysert svarene konkluderte forskerne med at 1,4 prosent av hundene sannsynligvis led av sykdommen Canine Cognitive Dysfunction (CCD), en degenerativ hjernesykdom som har mange likhetstrekk med Alzheimer hos oss mennesker.

Hos hunder eldre enn ti år, økte risikoen for demens med mer enn 50 prosent for hvert av hundens leveår, viste studien.

Lite aktivitet øker risikoen

Men det kanskje viktigste funnet, som kan være til hjelp for både hunder og oss mennesker, er trolig dette: Hunder som var lite aktive, var mer enn seks ganger så utsatt for å utvikle demens som hunder som var mye i aktivitet.

Med andre ord kan det være god forebygging i å gi hunden jevnlig mosjon og sørge for at den holder seg i aktivitet - akkurat slik det å være aktiv også kan virke forebyggende mot demens for oss mennesker. Å gå tur med hunden din er med andre ord bra hjernetrim for dere begge to.

Symptomer på demens hos hund

Demens hos hunder kan gi mange lignende symptomer som demens hos oss mennesker, ifølge forskningsnettstedet The Conversation.

Forvirring er ett av dem: Hunder med demens kan gå seg bort i sin egen hage, bli «sittende fast» bak møbler fordi de ikke forstår hvordan de skal komme seg forbi, eller bli stående i et hjørne av rommet fordi de har glemt at de kan gå bakover.

Hunder med demens kan bli gretne og irritable, trekke seg mer unna mennesker enn før eller kreve mer oppmerksomhet enn tidligere. De kan ofte sove mer på dagtid og være mer våkne om natta, være urolige og gå hvileløst omkring, og bjeffe, klynke eller pipe mer enn før. Enkelte hunder begynner å tisse og gjøre fra seg inne, glemmer enkle kommandoer som de har kunnet hele livet, og blir mer nervøse og engstelige.

Det finnes ingen kur for demens hos hunder. Det beste du kan gjøre for en aldrende hund er å sørge for at den får riktig mat, masse fysisk aktivitet og like mye kjærlighet som da den var valp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.