Behandling av Alzheimer

Nytt medikament mot Alzheimer ikke godkjent i EU: - Egentlig et stort skritt framover

Medikamentet abucanumab ble tidligere i år godkjent i USA, men det europeiske legemiddelverket sa nylig nei til godkjenning i EU. Forskningssjef Geir Selbæk avviser at dette er dårlige nyheter. - Tvert imot, sier han.

ALZHEIMER: Om lag 100 000 nordmenn er i dag rammet av demens. Opptil 70 prosent av disse har Alzheimer, som fører til karakteristiske forandringer i hjernen. Foto: NTB / Shutterstock
ALZHEIMER: Om lag 100 000 nordmenn er i dag rammet av demens. Opptil 70 prosent av disse har Alzheimer, som fører til karakteristiske forandringer i hjernen. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Et nytt medikament som skal kunne motvirke demenssykdommen Alzheimer, ble tidligere i år godkjent i USA. Men det europeiske legemiddelverket EMA besluttet nylig at det ikke godkjennes for bruk i Europa.

- EMAs beslutning var som forventet, og absolutt ikke en nedtur. Snarere tvert imot, sier forskningssjef Geir Selbæk ved Nasjonalt senter for aldring og helse.

En kur mot Alzheimer?

Medikamentet aducanumab er det første som ser ut til å kunne påvirke selve sykdomsforløpet ved Alzheimer, ved at det fjerner stoffet beta-amyloid i hjernen. Det er bred enighet blant forskere om at dette stoffet bidrar til utvikling av sykdommen.

- Utviklerne av medikamentet har vist at aducanumab fjerner amyloid i hjernen, men de har foreløpig ikke greid å vise at det også bedrer symptomene på demens. Det amerikanske legemiddelverket FDA regner det likevel som sannsynlig at medikamentet også vil bedre symptomene og har derfor godkjent det, men det kjøper ikke EMA. De vil ha bevis på at det virker på selve symptomene før de godkjenner det for bruk i Europa, forklarer Selbæk.

DEMENS: På Hauger gård får demenssyke være i naturen og bidra med gårdsarbeid, men mange kommuner vil ikke benytte seg av tilbudene. Video: Lars-Eivind Bones / Madeleine Hatlo Vis mer

Hoper seg opp i hjernen

EMA er altså noe mer avventende enn FDA, en avgjørelse Selbæk er enig i. Det er nå flere studier på gang som kan gi EMA bevisene de er ute etter.

- Problemet til nå er at man ikke har studier som har startet tidlig nok. Amyloid kan hope seg opp i hjernen i 20 år før du begynner å huske dårlig, og skader som har utviklet seg over lang tid kan da være vanskelig å gjøre noe med, sier forskningssjefen.

- En stor opptur

Ifølge Selbæk er det flere medikamenter på trappene som har vist seg å kunne fjerne amyloid fra hjernen. Han er derfor svært optimistisk når det gjelder utviklingen innen demensforskning.

- Dette er egentlig en veldig stor opptur. Vi har klart å fjerne amyloid fra hjernen, og det bringer oss mye nærmere en kur mot Alzheimer. Jeg tror vi kommer til å vite mye mer i løpet av relativt kort tid, sier han.

OPTIMIST: Forskningssjef Geir Selbæk ved Nasjonalt senter for aldring og helse.
OPTIMIST: Forskningssjef Geir Selbæk ved Nasjonalt senter for aldring og helse. Vis mer

Kan påvise med blodprøver

Et annet fremskritt, er at forskere i Sverige har klart å påvise Alzheimer på et tidlig stadium gjennom blodprøver. Det betyr at man lettere kan identifisere pasienter som er i ferd med å utvikle Alzheimer før sykdommen er kommet så langt at den påvirker dagliglivet. Hvis man samtidig utvikler et medikament som kan stoppe sykdomsutviklingen, er det stor grunn til optimisme.

- Betyr dette at man i fremtiden bør sjekke seg for Alzheimer på samme måte som man sjekker seg for livmorhalskreft eller brystkreft?

- Tja, det kan hende, særlig hvis man er i en risikogruppe. Jeg tror i hvert fall at vi om fem til ti år vil kunne diagnostisere Alzheimer mye tidligere, og at vi er kommet mye lenger i å kunne bremse og behandle sykdommen. Det er et stort skritt framover, sier Selbæk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.