Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
I 25 år av sitt liv prøvde Anita Hansen (60) å finne riktig behandling av inkontinens etter en fødselsskade. 25 år med plager som føltes så hemmende at hun ofte ikke våget å gå hjemmefra.
- Inkontinens går ut over livskvaliteten. Du blir isolert av ikke å vite om du rekker fram til do i tide, ingen vil tisse på seg når de er på besøk, konstaterer hun.
- Jeg var nesten ikke utenfor døra. Da jeg fikk behandling, kunne jeg plutselig være sosial igjen. Være med familien, gå på butikken, bare det å våge seg inn i et prøverom for å prøve klær!
Skambelagt plage
Som leder av Nofus, Norsk forening for personer med urologiske sykdommer og inkontinens, er det ofte hun som tar telefonen de tre dagene i uken linja er åpen for alle som lurer på noe. Det har lært henne at svært mange lider i stillhet.
- Dette er et stigmatisert problem i aller høyeste grad. Det er fortsatt mange som ikke tør å snakke høyt om plagene sine, fordi det er skambelagt. Og når vi ikke snakker om det, får vi heller ikke formidlet at det er hjelp å få. Det finnes så mange hjelpemidler, men folk vet ikke om dem.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.