Flått

Nye vaksineanbefalinger for 60+

FHI har endret vaksineanbefalingene for flåttvaksine for voksne over 60 år: Nå bør dosene tas med mye kortere intervall for best beskyttelse.

VAKSINE MOT FLÅTT: Vaksineanbefalingene for flåttvaksinen TBE-vaksine er nå endret for voksne over 60 år og de med immunsvikttilstander. Fra tidligere anbefalinger om måneder mellom de første dosene, er dette nå kuttet ned til kun dager. Les mer i artikkelen. Foto: NTB/Shutterstock
VAKSINE MOT FLÅTT: Vaksineanbefalingene for flåttvaksinen TBE-vaksine er nå endret for voksne over 60 år og de med immunsvikttilstander. Fra tidligere anbefalinger om måneder mellom de første dosene, er dette nå kuttet ned til kun dager. Les mer i artikkelen. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ferske statistikker fra apotekene viser at rekordmange har tatt «flåttvaksine»: Ved utgangen av juni i år er det solgt dobbelt så mange vaksiner mot skogflåttencafelitt fra apotek som i samme perioden i fjor. Så langt er det solgt 38.500 vaksiner i år.

For full effekt av vaksinen må både voksne og barn ta flere doser med et visst mellomrom. Og der har Folkehelseinstituttet (FHI) nå kommet med nye anbefalinger for personer over 60 år og personer med immunsvikttilstander:

For disse gruppene anbefales nå at de tre første vaksinedosene gis med kortere intervall enn tidligere.

- Det er nok mange som ikke er oppmerksomme på dette, eller opplever at legen ikke vet det, sier Yvonne Kerlefsen ved det nasjonale Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus.

Vaksinasjonen består av totalt tre doser for de over 60 år eller to doser for de under 60.

Flåttsenterets infotjeneste får mange henvendelser om flått fra publikum. De har nylig også lansert et flåttkart som på sikt skal kunne gi informasjon om hvor i Norge det er mye eller lite flått. Tjenesten er basert på at publikum melder inn funn av flått på seg selv, hund eller katt. Ennå er tjenesten veldig fersk - men det er allerede kommet ganske mange rapporteringer fra publikum. Les mer om flåttkartet her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.