Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Ferske statistikker fra apotekene viser at rekordmange har tatt «flåttvaksine»: Ved utgangen av juni i år er det solgt dobbelt så mange vaksiner mot skogflåttencafelitt fra apotek som i samme perioden i fjor. Så langt er det solgt 38.500 vaksiner i år.
For full effekt av vaksinen må både voksne og barn ta flere doser med et visst mellomrom. Og der har Folkehelseinstituttet (FHI) nå kommet med nye anbefalinger for personer over 60 år og personer med immunsvikttilstander:
For disse gruppene anbefales nå at de tre første vaksinedosene gis med kortere intervall enn tidligere.
- Det er nok mange som ikke er oppmerksomme på dette, eller opplever at legen ikke vet det, sier Yvonne Kerlefsen ved det nasjonale Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus.
Vaksinasjonen består av totalt tre doser for de over 60 år eller to doser for de under 60.
Flåttsenterets infotjeneste får mange henvendelser om flått fra publikum. De har nylig også lansert et flåttkart som på sikt skal kunne gi informasjon om hvor i Norge det er mye eller lite flått. Tjenesten er basert på at publikum melder inn funn av flått på seg selv, hund eller katt. Ennå er tjenesten veldig fersk - men det er allerede kommet ganske mange rapporteringer fra publikum. Les mer om flåttkartet her.

Flåttkart skal avsløre flåtten

- Bør vurdere flåttvaksine
Ikke egentlig en «flåttvaksine»
Men FHI understreker: Selv om vaksinen på folkemunne gjerne blir omtalt som «flåttvaksine», er det ikke egentlig en vaksine mot flått. Det offisielle navnet på vaksinen er TBE-vaksine - og den beskytter ikke mot selve flåtten eller flåttbitt, men kun mot den virusinfeksjonen man kan få dersom man er uheldig å bli bitt av flått som er bærer av TBE-viruset.
På bakgrunn av en økning i registrerte tilfeller TBE-smitte noen steder i landet, var FHI i vår ute med en påminnelse om vaksinerådene for TBE:
- Personer bør vurdere å vaksinere seg dersom de ofte ferdes i områder der flåtten kan være bærer av TBE-viruset.

«Hemmelig» flått-triks!

Koronavaksine: Bivirkningene du kan få erstatning for
Vi PlussKortere intervaller
Som Vi.no skrev tidlig i vår: For de over 60 eller med immunsvikttilstander anbefales det nå fire doser i grunnvaksinasjonen.
Og nå er det enda nye anbefalinger om hvor tett dosene bør settes for de over 60 år og personer med immunsvikttilstander.
Fra et vaksineregime med opptil flere måneder mellom dosene, er det nå kun snakk om dager imellom. FHI skriver at for lange intervall mellom dosene kan medføre ufullstendig beskyttelse før neste dose er gitt.
- For personer over 60 år og personer med immunsvikttilstander består vaksinasjon av 3 doser. Det er nylig vist at responsen er best hvis dosene gis med kort intervall, på dag 0, dag 7 og ca. dag 30. Ved behov for fortsatt beskyttelse gis en fjerde dose 5-12 måneder etter tredje dose.
FHI påpeker at denne anbefalingen går ut over doseringsanvisningen i vaksinens preparatomtale men forteller:
- Anbefalinger om et tilsvarende firedoseregime ble innført i Sverige etter at det var funnet svak antistoffrespons etter TBE-vaksinasjon med tre doser hos mange personer i disse gruppene. Noen tilfeller med vaksinesvikt er også rapportert i Sverige.
For immunfriske personer 1-60 år består vaksinasjon av 2 doser gitt med 1-3 måneders intervall. Intervallet mellom første og andre dose kan reduseres til 14 dager hvis det er behov for rask beskyttelse. Ved behov for fortsatt beskyttelse gis en tredje dose 5-12 måneder etter andre dose.
Oppfriskingsdoser
For å opprettholde best mulig beskyttelse er det nødvendig med boosterdoser. Ifølge FHI kan personer over 60 år ha dårligere immunrespons på vaksiner og antistoffnivået kan avta raskere.
De anbefales derfor kortere intervaller mellom boosterdosene for godt voksne enn for yngre:
- For personer over 60 år bør intervallet mellom boosterdoser ikke overskride tre år, skriver FHI.
Hos personer 1-60 år med fortsatt behov for beskyttelse bør første boosterdose gis tre år etter tredje dose. Ytterligere boosterdoser gis med fem års intervall dersom personen fortsatt skal ferdes i områder med smitterisiko.
–

Det viktige som e-sigarett-rapporten unnlater å fortelle
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.