Nye studier kobler ultraprosessert mat til tarmkreft og hjertesykdom

Ifølge en italiensk og en amerikansk studie øker inntak av ultraprosessert mat risikoen for tarmkreft og hjerte- og karsykdom.

IKKE DEN SUNNESTE MIDDAGEN: Frossenpizza er blant matvarene som er ultraprosesserte. Foto: NTB Shutterstock
IKKE DEN SUNNESTE MIDDAGEN: Frossenpizza er blant matvarene som er ultraprosesserte. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ultraprosessert mat øker risikoen for tarmkreft og hjertesykdom ifølge nye studier publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMJ.

Den ene studien, som viser sammenhengen mellom ultraprosessert mat og tarmkreft, er utført ved Tuft University. Ifølge Forskning.no viser studien, som har fulgt 200.000 helsearbeidere i USA gjennom flere år, at mennene som spiste ultraprosessert mat hadde 29 prosent høyere risiko for å utvikle tarmkreft sammenlignet med mennene som spiste minst av denne typen mat. Forskerne fant ingen sammenheng for kvinner.

Les også om det nye, nasjonale screeningprogrammet for tarmkreft i Norge, som innebærer at alle blir kalt inn ved fylte 55 år.

Den andre studien, som er utført ved IRCCS NEUROMED, undersøkte sammenhengen mellom hjerte- og karsykdom og ultraprosessert mat på 23.000 italienere. De som spiste mest ultraprosessert mat hadde 27 prosent høyere risiko for hjerte- og karsykdom og 19 prosent høyere risiko for å dø for tidlig, enn de som spiste minst ultraprosessert mat.

En rekke helseproblemer

Vi.no har tidligere skrevet om at inntak av ultraprosessert mat har sammenheng med en rekke helseproblemer.

- Personer som har et kosthold dominert av ultraprosessert mat har en høyere risiko for å utvikle overvekt, fedme, hjerte- og karsykdommer, diabetes 2, høyt blodtrykk, kreft, depresjon og inflammatorisk tarmsykdom. Risikoen for tidlig død er også høy, har Marit Kolby høyskolelektor i matvitenskap og ernæringsbiologi ved Oslo Nye Høyskoleuttalt uttalt til Vi.no.


Kolby er aktuell med boka «Hva og når skal vi spise?», hvor hun blant annet tar for seg farene ved å spise ultraprosessert mat.

Ultraprosessert mat er de aller mest prosesserte matvarene. Det brukes flere fysisk-kjemiske prosesser i matindustrien og det tilsettes en mengde ingredienser du aldri ville hatt i ditt eget kjøkkenskap.

Ifølge Kolby handler spørsmålet om hvorfor ultraprosessert mat er skadelig om mer enn at de gode næringsstoffene ikke finnes i maten. Det handler også om at fordøyelsessystemet vårt ikke virker ordentlig på ultraprosesserte produkter.

- Ultraprosessert mat påvirker kroppene våre på en annen måte enn råvarer som har bevart struktur og kvalitet. Mat samspiller med mikrobene i fordøyelsen vår og med vår fysiologi, forklarer hun.

Handlet om at maten var ultraprosessert

Tilbake til den italienske og amerikanske studien: Kunne det være mulig at de som spiste mye ultraprosessert mat også hadde andre usunne vaner som gjorde dem syke? Og er det selve prosesseringen av maten som er problemet eller er det at denne typen mat er næringsfattig?

Ifølge de italienske forskere kunne ikke sammenhengen mellom mye ultraprosessert mat og tidlig død forklares kun gjennom dårlig kvalitet på maten. Mye av sammenhengen handlet også om at den næringsfattige maten var ultraprosessert.

Forskerne i den amerikanske studien konkluderte også med at helseeffekten av maten vi spiser mest sannsynlig ikke bare handler om selve næringsinnholdet i maten, men om hvordan maten er blitt behandlet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.