Nye råd om aktivitet for personer med demens

- Fysisk aktivitet gir bedre livskvalitet og kan dempe symptomer hos personer med demens, ifølge Helsedirektoratet. De har en rekke nye råd og anbefalinger om hvordan dette kan tilrettelegges.

AKTIV MED DEMENS: - Alle bør være fysisk aktive i minst 2,5 til 5 timer i løpet av uken og begrense tiden i ro. Det gjelder også personer med demens, ifølge Helsedirektoratet. Et av tiltakene kommunene bes vurdere, er hvorvidt personer som har redusert orienteringsevne kan ha nytte av lokaliseringsteknologi slik at de på en trygg måte selvstendig kan være fysisk aktive utendørs - og om personen har behov for andre hjelpemidler eller velferdsteknologi som kan bidra til å være fysisk aktiv. Foto: NTB/Shutterstock
AKTIV MED DEMENS: - Alle bør være fysisk aktive i minst 2,5 til 5 timer i løpet av uken og begrense tiden i ro. Det gjelder også personer med demens, ifølge Helsedirektoratet. Et av tiltakene kommunene bes vurdere, er hvorvidt personer som har redusert orienteringsevne kan ha nytte av lokaliseringsteknologi slik at de på en trygg måte selvstendig kan være fysisk aktive utendørs - og om personen har behov for andre hjelpemidler eller velferdsteknologi som kan bidra til å være fysisk aktiv. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I mai kom Helsedirektoratet med nye råd om fysisk aktivitet og sittestilling. Et av hovedfokusene i de nye rådene for voksne over 65 år, er at all aktivitet teller og at voksne og eldre bør begrense stillesitting - og kompensere med mer aktivitet dersom du har en stillesittende hverdag. Her kan du lese alt om de nye anbefalingene for voksne og eldre.

Nå har Helsedirektoratet også oppdatert de faglige rådene om fysisk aktivitet ved demens:

- Alle bør være fysisk aktive i minst 2,5 til 5 timer i løpet av uka og begrense tida i ro. Det gjelder også personer med demens, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

- Dette er en gruppe som ofte blir for lite aktive, og trenger oppfølging og tilrettelegging for å få daglig fysisk aktivitet. Det er ikke så mye som skal til, og litt bevegelse hver dag er bedre enn ingenting, sier Guldvog.

Fysisk aktivitet gir bedre livskvalitet og kan dempe symptomer hos personer med demens, konkluderer Helsedirektoratet.

Fra tidligere vet man at aktivitet virker positivt og styrkende på hjernen, det kan redusere både angst og depresjon, det kan bedre søvnkvaliteten og virke forebyggende på «aldersdiabetes» (diabetes type 2). Fysisk aktivitet kan også bidra til styrket beinmasse, redusert kroppsfett og ha positiv innvirkning på risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer og flere former for kreft.

SE TV: Kroppen til demenssyke Marta husker plutselig når musikken settes på. Vis mer

- Bør få tilbud om daglig fysisk aktivitet

De nye rådene kommer fram i reviderte faglige råd om fysisk aktivitet ved demens i Aktivitetshåndboken - som skal brukes som et verktøy for blant annet kommunenes helsetjenester.

Helsedirektoratet skriver at personer med demens bør få tilbud om daglig fysisk aktivitet, individuell tilrettelegging og veiledning slik at de så langt som mulig kan følge de nasjonale rådene om fysisk aktivitet og stillesitting.

De understreker at kommunen bør legge til rette for at personer med demens får tilbud som motiverer og legger til rette for daglig fysisk aktivitet - og at helsepersonell bør snakke med og veilede pasienter og pårørende om hvordan de så langt som mulig kan følge de nasjonale rådene om fysisk aktivitet og stillesitting.  

I Aktivitetshåndboken beskrives det hvordan rådet kan følges opp i praksis.

Dette er rådene om fysisk aktivitet ved demens

Aktivitetshåndboken inneholder faglige råd for fysisk aktivitet og tid i ro, og om veiledning og oppfølging med individuelt tilpasset fysisk aktivitet ved ulike tilstander og diagnoser - deriblant demens.

Dette er rådene - som du også kan lese mer om hos Helsedirektoratet:

Kommunale virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester skal legge til rette for, og bør motivere til, daglig fysisk aktivitet for tjenestemottakere med demens.

  • Personer med symptomer på kognitiv svikt og/eller demens som ikke mottar kommunale tjenester, bør også tilbys informasjon, veiledning og mulighet for å delta i allsidig og meningsfull fysisk aktivitet.
  • Gjennom individuell tilrettelegging og veiledning bør personer med demens så langt som mulig følge de nasjonale rådene om fysisk aktivitet for sin aldersgruppe. Dette inkluderer fysisk aktivitet gjennom daglige gjøremål og aktive pauser som avbryter tid i ro (Vi.no forteller om disse rådene i denne artikkelen).
  • Målet er at personer med demens har en så god funksjon og livskvalitet som mulig og å forebygge eller dempe atferdsmessige og psykologiske symptomer.

For oppfølging av rådene i kommunene der innbyggerne mottar helsetjenester, ber Helsetilsynet om at det skal vurderes blant annet om den demente kan være mer fysisk aktive ved bruk av ulike hjelpemidler eller teknologi:

Helsedirektoratet sier at det skal vurderes om personen har behov for bistand til fysisk aktivitet gjennom daglige gjøremål og om hjemmeboende personer med demens har behov for lett tilgjengelige dagaktivitetstilbud som også omfatter fysisk aktivitet.

Videre skal det vurderes om personer som har redusert orienteringsevne kan ha nytte av lokaliseringsteknologi slik at de på en trygg måte selvstendig kan være fysisk aktive utendørs - og om personen har behov for andre hjelpemidler/velferdsteknologi som kan bidra til å være fysisk aktiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.