Nye funn kan gi bedre hjelp ved blodpropp

I en fersk studie har forskere ved UiT funnet et protein som kan gjøre det lettere å stille diagnosen blodpropp. Da kan flere pasienter få hjelp og riktig behandling tidligere.

BLODPROPP: Forskerne har funnet ut at pasienter som rammes av blodpropp, har et spesielt protein i blodet. Illustrasjonsfoto: NTB
BLODPROPP: Forskerne har funnet ut at pasienter som rammes av blodpropp, har et spesielt protein i blodet. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Blodpropp rammer omtrent en million mennesker per år i Europa. Det er den tredje vanligste hjerte- og karsykdommen, etter hjerteinfarkt og hjerneslag, ifølge UiT.

Nå har UiT-forskere, i samarbeid med forskere fra flere andre land, funnet et protein som lettere kan diagnostisere blodpropp. En effektiv og enkel måte å gjøre dette på har tidligere manglet.

– Dette kan i fremtiden bli et godt klinisk beslutningsverktøy som kan gjøre det lettere å stille diagnosen og dermed forhindre komplikasjoner hos de hundretusenvis av mennesker som rammes av sykdommen hvert år. Det betyr at riktig behandling kan iverksettes raskere og flere liv vil bli reddet, sier lege og professor Jacob Odeberg ved Institutt for klinisk medisin ved UiT og KTH/SciLifeLab i Sverige.

Han har ledet studien om blodpropp som nylig ble publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Risiko for komplikasjoner og død

Ifølge UiT varierer det kliniske bildet av ulike typer blodpropp sterkt, noe som kan føre til feiltolkning, spesielt ved lungeemboli, hvor symptomene ofte kan forveksles med en annen sykdom. Dermed er det ikke uvanlig med forsinket diagnose, noe som øker risikoen for komplikasjoner eller død.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.