Korona vaksine

Ny vaksinedose til flere

– Vårt klare råd er at folk nå takker ja til den vaksinen de blir tilbudt fordi det er viktig å styrke beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier områdedirektør for smittevern i FHI, Trygve Ottersen.

4. DOSE KORONAVAKSINE: Kommunene skal nå tilby en ny oppfriskningsdose (dose 4) til flere. Regjeringen har gitt klarsignal til å tilby personer mellom 18 og 64 år med underliggende sykdommer en oppfriskningsdose koronavaksine. Foto: Marit Hommedal / NTB
4. DOSE KORONAVAKSINE: Kommunene skal nå tilby en ny oppfriskningsdose (dose 4) til flere. Regjeringen har gitt klarsignal til å tilby personer mellom 18 og 64 år med underliggende sykdommer en oppfriskningsdose koronavaksine. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tilbud om en 4. oppfriskningsdose med koronavaksine utvides nå til ytterligere flere grupper i befolkningen:

- Regjeringen har gitt kommunene klarsignal til å tilby personer mellom 18 og 64 år med underliggende sykdommer en oppfriskningsdose koronavaksine. Dette vil for de fleste være en 4. dose koronavaksine, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding fra regjeringen mandag 12. september.

Tilbudet gjelder også personer i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom. FHI har tidligere anbefalt at også alle over 65 år, tar en oppfriskningsdose mot covid-19 i høst.

– Dette er gode nyheter, og betyr at også personer som har underliggende risiko for alvorlig forløp av covid-19 vil tilbys ny oppfriskningsdose de nærmeste ukene, sier områdedirektør for smittevern ved FHI, Trygve Ottersen.

Det er FHI som har anbefalt at denne nye gruppen nå bør få tilbud om en 4. dose.

- Vaksinasjon er fremdeles en hjørnestein i regjeringens koronastrategi og beredskap, og Norge har nok tilgjengelig vaksine, skriver Helse- og omsorgsdepartementet.

Hvor får du vaksine?

Det er kommunene som organiserer vaksinasjonstilbudet og som er ansvarlig for at innbyggerne skal bli tilbudt vaksinering. Men det kan variere fra kommune til kommune akkurat hvordan vaksineringen er organisert:

Noen kommuner kaller inn innbyggerne til time, mens i andre kommuner må folk selv ta kontakt med kommunen for å bestille time.

– Sjekk kommunen din sin nettside for å se hvordan du sikrer deg en oppfriskningsdose, sier Trygve Ottersen i FHI.

Når du kan få en dose 4, vil kunne variere.

- Vaksinasjon av gruppen fra 18 til 64 år med underliggende sykdommer starter så snart kommunene har kapasitet til å tilby dette, ifølge regjeringen.

Oslo og Bergen har for eksempel denne informasjonen til sine innbyggere:

Vaksine Oslo: Skriver på informasjonssiden om koronavaksinasjon at det planlegges for oppstart med dose 4 (oppfriskningsdose) for personer i aldersgruppen 18-64 med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19 - og at disse får informasjon når dette blir aktuelt for deg. Dose 3 tilbys alle over 18 år. (Mer info om vaksiner i Oslo her, hos Oslo kommune).

Alle som oppholder seg i Oslo kan få gratis vaksine på vaksinesenteret, du trenger ikke være bosatt i kommunen.

Vaksine Bergen: Skriver på Bergen kommunes vaksinesider at de kommer tilbake med informasjon innen utgangen av uke 37 om når Bergen kommune starter vaksinering med dose 4 til den nye gruppen som nå skal tilbys oppfriskningsvaksine. Uke 37 er perioden 12. til 18. september.

Oppfriskningsdoser

Grunnvaksinasjonen er dose 1 og dose 2. Så kommer oppfriskningsdose 1 og 2 - også omtalt som dose 3 og dose 4. Det er oppfriskningsvaksinasjon 2 (altså dose 4) som nå skal tilbys til flere.

Det er utviklet oppdaterte vaksiner både av Pfizer og Moderna, som ifølge FHI er de som i hovedsak skal tilbys som oppfriskningsvaksiner nå. Pfizer-vaksinen skal etter planen distribueres til kommunene uke 37, mens den oppdaterte Moderna-vaksinen trolig skal komme til Norge i uke 39.

Det er også utviklet enda en oppdatering av Pfizer-vaksinen, som skal beskytte mot flere varianter av viruset - men denne vil det ifølge FHI ta lengre tid før vi får til Norge.

– Vårt klare råd er at folk nå takker ja til den vaksinen de blir tilbudt fordi det er viktig å styrke beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier områdedirektør for smittevern, Trygve Ottersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.