Aldring og kosthold

Ny studie: Spis mindre, lev lenger

Den gode nyheten: Du kan faktisk bremse aldringsprosessen din. Den dårlige nyheten: Det kan hende du må tåle å være litt sulten.

UNGDOMSKILDE: Kostholdet ditt har mye å si for helsa di. Nå viser en ny studie at et kosthold med litt færre kalorier faktisk kan bremse aldringsprosessen i kroppen din. Foto: NTB
UNGDOMSKILDE: Kostholdet ditt har mye å si for helsa di. Nå viser en ny studie at et kosthold med litt færre kalorier faktisk kan bremse aldringsprosessen i kroppen din. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny studie, utført ved Columbia University i USA og publisert i det digitale tidsskriftet Nature.com, konkluderer med at det er mulig å bremse den biologiske aldringsprosessen i kroppen gjennom å bremse antall kalorier man spiser.

Deltakerne i studien var 220 friske, normalvektige voksne, som ble fulgt opp gjennom to år.

Halvparten av deltakerne ble satt på et kalorifattig kosthold, som reduserte kaloriinntaket med om lag 25 prosent uten å fjerne noen næringsstoffer. Den andre halvparten fulgte et normalt, sunt kosthold.

Målte aldringsprosessen

Ettersom mennesker lever lenge og studien hadde begrenset varighet, var det ikke praktisk mulig å følge deltakerne helt til de utviklet tydelige forskjeller i aldersrelatert sykdom eller død.

I stedet så forskerne på ulike biomarkører i deltakernes blodprøver, for å måle tempo og progresjon i den biologiske aldringsprosessen hos den enkelte.

Forskerne analyserte blodprøver tatt av deltakerne da studien startet, etter 12 måneder, og etter 24 måneder.

Samme effekt som røykeslutt

Det viste seg at deltakerne som hadde fulgt et kaloriredusert kosthold senket farten i aldringsprosessen med mellom to og tre prosent.

To-tre prosent høres kanskje ikke så mye ut. Men sammenstiller man det med tidligere studier på dødelighet, tilsvarer det en redusert risiko for tidlig død på 10-15 prosent. Dette er omtrent samme effekt som ved røykeslutt.

Med andre ord: Å spise litt færre kalorier har samme effekt på hvor lenge du lever som det å slutte å røyke. Om det er like vanskelig, sier studien dessverre ingenting om.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.