Søvn og risiko for demens

Ny studie: Overraskende om søvn og demens

En ny, norsk studie som har sett på sammenhengen mellom søvnforstyrrelser og risiko for demens og Alzheimer, har gitt forskerne overraskende resultater.

SØVNLØS: Kan man få demens av å ha søvnforstyrrelser? En ny studie har sett på sammenhengen mellom søvnløshet og demens, og har kommet til noen overraskende konklusjoner. Foto: NTB
SØVNLØS: Kan man få demens av å ha søvnforstyrrelser? En ny studie har sett på sammenhengen mellom søvnløshet og demens, og har kommet til noen overraskende konklusjoner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny studie kan bety en god nyhet for dem som sliter med søvnløshet i ulike former, skriver Nasjonalt senter for aldring og helse på sine nettsider.

Den nye studien fra NTNU viser nemlig at personer som sliter med søvnproblemer ikke har større risiko for å få demens eller Alzheimer slik man tidligere har trodd - snarere tvert imot.

- Våre forskningsfunn kan være en trøst for de mange som sliter med innsovningsvansker og tidlig oppvåkning – og for dem som våkner ofte, sier lege Selma Selbæk-Tungevåg til Aldring og helse.

Overraskende demensfunn

Hun har forsket på sammenhengen mellom søvnløshet og demens ved NTNU, og funnene var overraskende.

I studien analyserte forskeren data fra 7492 personer fra den store Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT). Datagrunnlaget strakk seg over så lang tid som 11 år, og 994 personer i studien hadde demens.

Utgangspunktet for studien var en hypotese om at søvnforstyrrelser øker risikoen for demens og Alzheimer. Enkelte tidligere studier har konkludert med nettopp en slik sammenheng, men ingen av disse studiene har hatt datagrunnlag over så lang tid som 11 år.

Selma Selbæk-Tungevåg forventet at hennes studie ville bekrefte de tidligere funnene, men fant i stedet det motsatte.

Lavere risiko for demens

NTNU-studien fant at det ikke var noen sammenheng mellom søvnforstyrrelser og økt demensrisiko. Tvert imot ble det vist en sammenheng mellom hyppige, nattlige oppvåkninger og lavere demensrisiko og bedret kognisjon

– I vår studie fant vi 19 prosent lavere risiko for å få alle typer demens og hele 27 prosent lavere risiko for å få Alzheimers sykdom blant studiedeltakere med hyppige oppvåkninger i løpet av natten, sier Selbæk-Tungevåg til Aldring og helse.

Studien sier ingenting om hva som kan være årsaken til denne sammenhengen, men Selbæk-Tungevåg foreslår at det kan ha sammenheng med at hyppige, nattlige oppvåkninger gir kognitiv stimulering som kanskje kan virke beskyttende på hjernen.

Uansett årsak er det godt nytt for alle som sliter med søvnproblemer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.