Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Forstoppelse er en relativt vanlig plage blant voksne, og det blir vanligere jo eldre vi blir. Årsakene er mange, men lite fysisk aktivitet og et kosthold med lite væske og fiber er blant de viktigste. Rundt regnet sliter om lag 15 prosent av alle voksne med forstoppelse, mens hos eldre er forekomsten trolig 50 prosent - og hos sykehjemsbeboere opptil 75 prosent.
Bruken av avføringsmidler i Norge er økende, men de nøyaktige tallene er vanskelig å måle ettersom det både selges som vanlig handelsvare og som legemiddel. Fra 2020 til 2021 gikk bruken av reseptbelagte avføringsmidler opp med tre prosent, ifølge FHI, og det ble solgt om lag en halv million pakninger.
Nå gir en ny studie grunn til å rope varsko.

Ny studie: Overraskende om søvn og demens

Treg mage? Viktig å velge riktig avføringsmiddel
Vi PlussØker demensrisiko med opptil 65 %
Studien, som er utført av en gruppe forskere fra Kina, Storbritannia og USA, har nemlig kommet til en noe overraskende konklusjon: Bruker du jevnlig avføringsmidler, øker du samtidig risikoen for å utvikle demens med opptil 65 prosent.
Forskerne analyserte helsedata fra mer enn 500 000 deltakere, hentet fra den britiske helsedatabanken U.K. Biobank. Deltakernes gjennomsnittsalder var 56,5 år, og forskerne fulgte dataene deres gjennom nesten 10 år.
3,6 prosent av deltakerne rapporterte at de jevnlig brukte avføringsmidler flere ganger i uken. Av disse utviklet 1,3 prosent demens i løpet av ti år. Blant deltakerne som ikke brukte avføringsmidler, hadde 0,4 prosent utviklet demens i løpet av det samme tidsrommet.
Studien er omtalt i det medisinske tidsskriftet Medical News Today.

Etter fire år som Livs kjæreste fikk Kristin en støkk: - Jeg begynte å ane at noe var galt
Vi Pluss
Alvorlig syk eller skadet partner: - Du vet aldri når du får behov for denne fullmakten
Vi PlussFlere avføringsmidler ga enda høyere risiko
Etter å ha justert for andre faktorer, konkluderte forskerne med at bruk av avføringsmidler øker risikoen for å utvikle vaskulær demens med 65 prosent og annen demens med 51 prosent.
Vaskulær demens utvikler seg i utgangspunktet på bakgrunn av nedsatt blodsirkulasjon til hjernen, vanligvis etter hjerneslag.
Overraskende nok ga bruken av avføringsmidler ingen økt risiko for Alzheimer. Alzheimer er den vanligste årsaken til demens, og mellom 60 og 70 prosent av alle med demens har det på grunn av Alzheimer.
Forskerne fant også at risikoen økte mer etter hvor mange forskjellige typer avføringsmidler deltakerne brukte: Hos de som brukte kun én type avføringsmiddel økte risikoen for demens med 28 prosent. Hos de som brukte to eller flere økte risikoen med hele 90 prosent.

De tidlige tegnene som avslører sykdommen
Vi Pluss
Bra eller dårlig for helsa? Dette sier forskningen om kaffe
Vi PlussVet ikke årsaken
Demens er et stort folkehelseproblem over hele verden. I Norge lever mer enn 100 000 personer i dag med demens, og antallet forventes å doble seg i løpet av de neste 20 årene.
Hva som er årsaken til koblingen mellom avføringsmidler og demens, er uklart. Om det er selve avføringsmidlene som er syndebukken, eller om det er problemene med tarmen som på sikt skaper problemer i hjernen - eventuelt motsatt: at en begynnende demens skaper problemer med tarmen - sier studien ingenting om. Forskerne poengterer at de ikke kan si noe om hva som er årsak til hva, kun at det er en sammenheng.

Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi Pluss
Superrot med dokumentert helseeffekt - men disse bør styre unna
Vi PlussSvisker og linfrø
Tidligere studier har vist at bruken av avføringsmidler kan påvirke tarmfloraen og føre til endringer i immunforsvaret. Dette kan igjen blant annet føre til økt inflammasjon i kroppen.
Ifølge Lommelegen kan bruk av enkelte avføringsmidler føre til en svekkelse av den normale tarmfunksjonen, slik at man lettere får forstoppelse når man slutter med dem. Langvarig bruk kan føre til skader på tarmen, i tillegg til at det kan gi forstyrrelser i salt- og mineralbalansen i kroppen.
Når den nye studien nå viser at også demensrisikoen øker, vil det være enda en god grunn til å forsøke andre og mer naturlige måter å unngå forstoppelse på: Fysisk aktivitet, svisker og linfrø har i mange tilfeller vist seg å være vel så effektivt som avføringsmidler.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.