Ny studie: Klar kobling mellom avføringsmidler og demens

Forstoppelse er et vanlig problem, særlig blant eldre. Men en ny studie roper et kraftig varsko om at det som gir en rask løsning for tarmen, på sikt kan øke risikoen for et mye større problem - i hjernen.

FORSTOPPELSE OG DEMENS: Henger de to tilstandene sammen? En ny studie peker på en klar sammenheng mellom bruk av avføringsmidler og økt risiko for demens. Foto: NTB
FORSTOPPELSE OG DEMENS: Henger de to tilstandene sammen? En ny studie peker på en klar sammenheng mellom bruk av avføringsmidler og økt risiko for demens. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forstoppelse er en relativt vanlig plage blant voksne, og det blir vanligere jo eldre vi blir. Årsakene er mange, men lite fysisk aktivitet og et kosthold med lite væske og fiber er blant de viktigste. Rundt regnet sliter om lag 15 prosent av alle voksne med forstoppelse, mens hos eldre er forekomsten trolig 50 prosent - og hos sykehjemsbeboere opptil 75 prosent.

Bruken av avføringsmidler i Norge er økende, men de nøyaktige tallene er vanskelig å måle ettersom det både selges som vanlig handelsvare og som legemiddel. Fra 2020 til 2021 gikk bruken av reseptbelagte avføringsmidler opp med tre prosent, ifølge FHI, og det ble solgt om lag en halv million pakninger.

Nå gir en ny studie grunn til å rope varsko.

Øker demensrisiko med opptil 65 %

Studien, som er utført av en gruppe forskere fra Kina, Storbritannia og USA, har nemlig kommet til en noe overraskende konklusjon: Bruker du jevnlig avføringsmidler, øker du samtidig risikoen for å utvikle demens med opptil 65 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.