Vitamin D og depresjon

Ny studie: Kan vitamin D behandle depresjon?

Sannsynligvis, mener forskere. En ny metastudie har analysert resultatene fra 41 tidligere studier, og kommet fram til at tilskudd av vitamin D kan ha effekt som behandling av depresjon hos voksne.

VIKTIGE VITAMINER: Vitamin D er blant de viktigste vitaminene kroppen trenger. Nå mener forskere å ha funnet en sammenheng mellom vitamin D og depresjon. Foto: NTB
VIKTIGE VITAMINER: Vitamin D er blant de viktigste vitaminene kroppen trenger. Nå mener forskere å ha funnet en sammenheng mellom vitamin D og depresjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I mange år har forskere verden rundt lurt på om depresjon kan ha sammenheng med lave nivåer av vitamin D. Flere studier har forsøkt å finne ut om tilskudd av vitamin D kan være en effektiv behandling mot depresjon, men resultatene har i beste fall vært sprikende.

Så langt, i hvert fall. Men nå konkluderer en ny metastudie med at tilskudd av vitamin D faktisk kan ha effekt som behandling mot depresjon hos voksne.

Mer effektivt enn placebo

Metastudien, som er utført som et samarbeid mellom forskere fra Finland, Australia og USA, er den største på dette feltet så langt. Det internasjonale forskerteamet har analysert og sammenfattet resultatene fra 41 tidligere studier fra hele verden.

Disse 41 tidligere studiene har undersøkt hvilken effekt tilskudd av vitamin D har mot symptomer på depresjon, sammenlignet med placebo (narremedisin uten effekt). Studiene er utført både blant pasienter med depresjon, blant et tilfeldig utvalg av befolkningen, og blant deltakere med ulike fysiske sykdommer. Det var store forskjeller blant studiene når det gjaldt størrelsen på dosen med vitamin D som ble gitt, men det mest typiske var et tilskudd på 50-100 mikrogram per dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.