Ny studie: Hormon kan varsle om helseplager mange år i forveien

Forskere har oppdaget at ett bestemt hormon kan forutsi hvilke menn som vil få helseproblemer når de blir eldre - allerede mange år før problemene dukker opp.

HELSE OG ALDRING: Kan hormonnivået ditt som ung forutsi hvilke helseplager du vil få når du blir eldre? Sannsynligvis, mener britiske forskere. I hvert fall om du er mann. Foto: NTB
HELSE OG ALDRING: Kan hormonnivået ditt som ung forutsi hvilke helseplager du vil få når du blir eldre? Sannsynligvis, mener britiske forskere. I hvert fall om du er mann. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi blir alle eldre, og med aldring øker risikoen for blant annet diabetes, beinskjørhet, hjerte- og karsykdommer, kognitiv svikt og demens. Men helseproblemene relatert til aldring er ikke jevnt fordelt: Mens noen av oss blir eldre uten at vi merker det noe særlig på kroppen, vil andre få stadig flere helseutfordringer jo eldre vi blir.

Men hva om vi kunne forutsi allerede i tidlig voksenalder hvem av oss som kommer til å utvikle disse aldersrelaterte sykdommene, slik at vi kan iverksette tiltak og forebygge dem så godt vi kan?

Det er nettopp dette britiske forskere ved University of Nottingham nylig oppdaget at kan være mulig - i hvert fall hos menn.

Forutser aldersrelatert sykdom

I en ny studie har de sammenlignet blodprøver fra 3369 menn i alderen 40 til 79 år fra hele Europa. Mennene var rekruttert som deltakere i studien European Male Ageing Study, og ble fulgt i fire til fem år. Funnene kan få betydning for hvordan vi som samfunn forholder oss til aldring og helsehjelp til eldre i framtiden.

I en artikkel publisert på det internasjonale forskningsnettstedet The Conversation skriver de britiske forskerne at de har funnet et nytt insulin-lignende hormon i blodet, kalt INSL3, som kan ha evnen til å forutsi en persons langsiktige helse, og om det er sannsynlig at personen vil utvikle aldersrelaterte sykdommer.

Diabetes og hjerte- og karsykdom

INSL3 er et mannlig kjønnshormon som produseres av de samme cellene som produserer testosteron. Men mens nivået av testosteron kan variere betydelig fra time til time og dag til dag, holder nivået av INSL3 i blodet seg jevnt over lange perioder, gjerne flere år. Det gjør det mulig å se om det kan være en sammenheng mellom INSL3-nivåene og utviklingen av en rekke sykdommer, forklarer forskerne.

- Vi klarte å vise at INSL3-nivåene kan variere betydelig fra en person til en annen, og at de var sterkt assosiert med forekomsten av sykdommer som hjerte- og karlidelser, diabetes, tap av seksualfunksjon og beinskjørhet, skriver forskerne.

Kan trolig oppdages som ung voksen

Studien viste at menn med høyt nivå av INSL3 hadde lavere risiko for å bli syke senere i livet, mens menn med lavt nivå av INSL3 hadde høyere risiko for å utvikle aldersrelaterte sykdommer. Enda viktigere: Denne sammenhengen kunne ses mange år før sykdommene faktisk brøt ut.

Sannsynligvis kan man måle ISNL3-nivåene så tidlig som ved 18 års alder og allerede da kunne forutsi risikoen for en rekke sykdommer i alderdommen, mener forskerne. Gjennom god og målrettet forebygging vil man dermed kunne forhindre sykdom hos mange og på den måten begrense eller utsette nødvendigheten av helsehjelp hos aldrende menn i fremtiden.

Riktignok gjelder denne muligheten kun for menn. Kvinners hormonnivåer er i stor forandring gjennom livsløpet, og det er ikke funnet noen tilsvarende biomarkører som kan forutsi aldersrelatert sykdom hos kvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.