Søvn og trening

Ny studie: God kondis gir mindre behov for sovemedisiner

Nær en av ti nordmenn bruker sovemedisiner. Men jo bedre kondis du har, desto mindre risiko er det for at du trenger dem.

GOD SØVN: God kondis og god søvn henger sammen, viser en ny studie fra NTNU. Foto: NTB
GOD SØVN: God kondis og god søvn henger sammen, viser en ny studie fra NTNU. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sliter du med å sove om natten? Står du opp i ørska hver morgen etter enda en natt med elendig søvn?

Søvn har stor betydning for helsa vår, og dårlig søvn går ut over både humør, immunforsvar, karriere og livskvalitet. Men i stedet for å be legen din om sovemidler, kan det være du skal ta deg en løpetur.

Folk i god form har nemlig sjeldnere behov for reseptbelagte sovemidler, ifølge en ny studie fra forskere ved NTNU.

God form gir god søvn

Studien omfatter mer enn 34 000 voksne, som ble fulgt i minimum ti år. Dataene er hentet fra den store Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT), der i alt 240.000 trøndere har vært deltakere siden undersøkelsen ble startet i 1984.

– Vi ser at folk som er i bedre kondisjon har lavere risiko for å ta ut sovemidler på resept, sier Linda Ernstsen, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU, til forskningsnettstedet Gemini.

MEDISINER: Visste du at du kan levere medisinene dine til et apotek for destruksjon? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

17 prosent av deltakerne i studien hadde så store søvnproblemer at de fikk reseptbelagte sovemidler i løpet av de årene studien varte. Men de som hadde god kondisjon, hadde langt lavere risiko for å trenge sovemidler.

Menn med best kondisjon hadde hele 15 prosent lavere risiko for å trenge medisiner mot dårlig søvn. For kvinner var effekten av å være godt trent ikke like stor, men også for kvinner var søvnproblemene mindre hos de med god kondis. Studien har ikke sett på effekten av styrketrening.

Halvparten sover dårlig

Halvparten av alle nordmenn over 65 år rapporterer om betydelige søvnproblemer og søvnløshet. Mange løser det med sovemidler: Nær en av ti nordmenn bruker sovemidler for å sikre seg en god natts søvn, ifølge Legemiddelverket. Bruken økte betraktelig under pandemien og har holdt seg høy. Særlig ser man en økning i bruk av reseptfrie midler som melatonin.

Sammenhengen mellom trening og god søvn har lenge vært kjent, og tidligere studier, blant annet denne studien fra 2020, har vist at trening har god effekt på både søvnlengde og søvnkvalitet hos folk som sliter med søvnløshet.

Alternativ til sovemidler

Den nye studien fra NTNU viser at det er en klar sammenheng mellom det å ha god kondisjon og et redusert behov for sovemedisiner. Forskerne mener derfor at dette bør tas med i betraktningen når leger skal gi søvnråd til pasienter. Kanskje kan det være vel så effektivt å be søvnløse pasienter begynne med kondisjonstrening, som å skrive ut en resept på sovemidler.

– Funnene våre gir støtte til at forbedring eller vedlikehold av kondisjon kan være et alternativ for å forebygge søvnproblemene, sier førsteamanuensis Ernstsen til Gemini.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.