Eldreomsorg i Norge

Ny studie: Fremtidens eldre vil få det best i Norge

Amerikanske forskere har konkludert: Det landet i verden som er best rustet til å ta vare på eldre i fremtiden, er Norge.

FINT Å VÆRE NORSK: Norge er det landet i verden som er best rustet til å ta vare på de eldre i fremtiden, viser internasjonal forskning. Foto: Scanpix.
FINT Å VÆRE NORSK: Norge er det landet i verden som er best rustet til å ta vare på de eldre i fremtiden, viser internasjonal forskning. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Den såkalte eldrebølgen vil naturligvis gi flere eldre som trenger ulike tjenester, men det er usikkert hvor store utfordringer helse- og omsorgssektorene står ovenfor. Forskning tyder på at morgendagens eldre vil ha bedre helse og kan bli mer selvhjulpne, samt at teknologiske nyvinninger vil bidra til å avlaste ansatte i helsesektoren.

Det sier Thomas Hansen, forsker ved Nova og OsloMet.

Nå viser også en ny, internasjonal studie at det landet i verden som er best rustet til å ta vare på eldre i fremtiden, er Norge.

- Unike velferdsordninger

Det er amerikanske forskere ved Columbia University som har undersøkt hvilke land som vil være best for eldre å bo i etter hvert som levealderen øker.

18 OSCD-land er inkludert i undersøkelsen. I tillegg har forskerne tatt utgangspunkt i resultater fra andre undersøkelser som World Values Survey.

Statistikken som er samlet inn dreier seg om alt fra hvor god pensjon eldre har til hvor fornøyde de selv sier at de er.

Her topper altså Norge listen, etterfulgt av Sverige like bak.

Hansen forklarer dette med at eldre i Norge har trygghet i gode og rause velferdsordninger.

- Dette er velstand og ordninger vi kanskje tar for gitt, men som er nokså unike internasjonalt. For eksempel tilgjengelige og subsidierte helse- og omsorgsordninger, offentlig transport, boligvelferd, rause pensjoner, trygge lokalmiljø og så videre, sier han til Vi.no.

Ifølge de amerikanske forskerne innebærer et godt samfunn for eldre at de eldre kan bidra, føle seg trygge både økonomisk og når de går på gaten, at de får helsehjelp, lever i harmoni med yngre generasjoner og er fornøyde med livet.

Nok penger, ikke mye penger

- Norske eldre har små bekymringer knyttet til økonomi, pensjoner og omsorgstjenester sammenlignet med jevngamle fra land med en svakere velferdsstat, kommenterer Hansen videre.

Samtidig, når det gjelder eldres økonomi, viser undersøkelser at minstepensjonister generelt har lavere livskvalitet enn andre eldre, ifølge Hansen. Dette handler om en overrepresentasjon av ulike utfordringer, hvorav noen knyttet til de økonomiske vansker. Utfordringene handler om å føle seg utenfor, å ikke kunne bidra økonomisk til yngre familiemedlemmer, og materiell knapphet og at de får en annen pensjonstilværelse enn de ønsker seg hva gjelder opplevelser og reiser og annet.

THOMAS HANSEN: Forsker ved NOVA, seksjon for Aldersforskning og boligstudier. Foto: NOVA.
THOMAS HANSEN: Forsker ved NOVA, seksjon for Aldersforskning og boligstudier. Foto: NOVA. Vis mer

Likevel understreker Hansen at det viktige ikke er å ha mye penger, men å ha nok til å slippe å bekymre seg for fremtiden, og å kunne delta og leve godt nok på lik linje med andre rundt seg:

- Å leve et enkelt og sparsommelig liv kan for mange gi mening og gi større kontraster og gleder i hverdagen. Mange eldre tilhører den generasjonen som er vant med å klare seg med lite, og som trives med en nøktern livsstil, mener forskeren.

- Viktig å føle seg nyttig og verdsatt

Ut i fra Columbia-studien har forskerne blant annet konkludert med at eldre ikke bør være passive mottakere i samfunnet, men også få muligheter til å bidra for å ha det godt.

Dette er også noe Hansen mener er nært knyttet til livskvaliteten på eldre dager.

- Å føle seg nyttig og verdsatt er sentralt i alle livsfaser. I eldre år begrenses imidlertid mulighetene for å gå inn i roller hvor en er aktiv og fortsatt kan bidra. Frivillig arbeid representerer en synlig mulighet for nettopp det, man forblir aktiv, det kan oppleves nyttig, givende og meningsfullt, og man kan knytte kontakter og vennskap, sier forskeren.

- Livskvaliteten er noe høyere blant eldre som er aktive i frivillig sektor enn blant eldre som er mer passive og mindre sosialt aktive i pensjonstilværelsen, legger han til.

- Føler meg heldig i Norge

Et annet svært viktig aspekt ved å ha det godt i eldre alder, handler om det sosiale tilbudet i samfunnet slik at man føler seg mindre ensom. Her kan Hansen fortelle at eldre i Norge er blant de minst ensomme i verden.

- Ensomhetsnivåene er opp mot tre-fire ganger høyere i Øst-Europa, for eksempel. Det samme gjelder forekomsten av depresjon. Høy levealder gjør også at eldre generelt lever lengre med venner og partner i live. I Russland, for eksempel, hvor forventet levealder blant menn er cirka 60 år, bor de fleste eldre kvinner alene.

Han understreker likevel at det antallsmessig er mange eldre som er ensomme, særlig i høy alder.

- Og for dem det gjelder er det et svært alvorlig problem, et problem lokalmiljø eller det offentlige faktisk kan gjøre noe med, gjennom å fremme sosiale og kulturelle møteplasser og aktiviteter.

Pensjonist Audun Thorsheim (81), tror nok at resultatet fra den amerikanske undersøkelsen stemmer overens med hvordan de eldre her hjemme har det.

GODT I NORGE: - Jeg føler meg heldig som bor i Norge hvor de eldre får så god hjelp som de får, sier pensjonist Audun Thorsheim (81). Foto: Linn Merete Rognø
GODT I NORGE: - Jeg føler meg heldig som bor i Norge hvor de eldre får så god hjelp som de får, sier pensjonist Audun Thorsheim (81). Foto: Linn Merete Rognø Vis mer

- Jeg føler meg heldig som bor i Norge hvor de eldre får så god hjelp som de får, sier Thorsheim.

For litt siden brakk han lårhalsen, og har dermed vært avhengig av å få hjelp i perioder.

- Nå går det derfor bedre med meg, og jeg klarer å bevege meg greit når jeg tar det rolig.

For Thorsheims del blir hverdagen ekstra god når han får kommet seg ut og møte andre i samme livsfase som han selv.

- Livet er bra, spesielt når vi har tilbud og mulighet til å være sammen med andre på ulike treff som arrangeres for de eldre, sier han.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.