Stillesitting

Ny studie: Dette gir klart dårligere livskvalitet

Er du godt voksen, gjør du lurt i å holde deg så aktiv som mulig så lenge du kan. Stillesitting og lite fysisk aktivitet er nemlig tydelig koblet til lavere livskvalitet og dermed økt risiko for sykehusinnleggelse og tidlig død, viser en ny studie.

AVSLAPPENDE, MEN: Jo flere minutter av dagen du bruker på å sitte i ro, desto lavere livskvalitet får du når du blir eldre, viser en ny studie. Mer fysisk aktivitet gir derimot motsatt effekt. Foto: NTB
AVSLAPPENDE, MEN: Jo flere minutter av dagen du bruker på å sitte i ro, desto lavere livskvalitet får du når du blir eldre, viser en ny studie. Mer fysisk aktivitet gir derimot motsatt effekt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ingen stor nyhet at fysisk aktivitet er bra for oss, mens stillesitting er det motsatte.

Helsedirektoratet anbefaler at voksne hver uke bør være fysisk aktive i minst 150 til 300 minutter med moderat intensitet, og minst 75 til 150 minutter med høy intensitet eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet. Vi bør også begrense stillesitting så mye som mulig, og kompensere for den negative effekten av mye stillesitting, for eksempel i forbindelse med jobb, med økt fysisk aktivitet resten av tiden.

Fysisk aktivitet gir bedre fysisk helse

Å være i aktivitet har umiddelbare positive effekter på hjernen, som blant annet medfører økt oppmerksomhet, positiv effekt på følelsesregulering og bedret minne. Ifølge Helsedirektoratet er det vist at fysisk aktivitet kan redusere angst og depresjon og bedre søvnkvaliteten.

I tillegg bidrar det blant annet til styrket beinmasse, redusert kroppsfett og har positiv innvirkning på risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer og flere former for kreft. Samlet sett kan fysisk aktivitet brukes i forebygging og behandling av 30 ulike tilstander og lidelser, skriver Helsedirektoratet.

Alt dette vet vi fra før. Det som er nytt, er at britiske forskere ved University of Cambridge nå har funnet en tydelig kobling mellom fysisk aktivitet og livskvalitet hos godt voksne. Det skriver tidsskriftet Science Daily.

Mer aktivitet = økt livskvalitet

Forskerne undersøkte aktivitetsnivået blant 1433 deltakere i alderen 60 år og oppover.

Samtidig undersøkte de deltakernes livskvalitet, ved å måle helse og trivsel etter bestemte parametere som inkluderer fysiske smerter, evne til å klare seg selv og humør. Deltakerne ble gitt poeng mellom 0 (dårligst livskvalitet) og 1 (best livskvalitet) ut fra svarene de oppga i et spørreskjema. Lav score på slike undersøkelser om livskvalitet er koblet til økt risiko for å bli innlagt på sykehus, dårligere utfall etter sykehusopphold, og tidlig død.

Seks år senere ble de samme deltakerne fulgt opp, og både aktivitetsnivået og livskvaliteten ble målt på nytt. Målingene ga ingen tvil: Det var en klar sammenheng mellom fysisk aktivitet og livskvalitet.

Mindre aktivitet, mer stillesitting med årene

I snitt hadde deltakerne - både kvinner og menn - redusert tiden med moderat til høy fysisk aktivitet med 24 minutter daglig i løpet av de seks årene.

Samtidig hadde tiden brukt på stillesitting økt med 33 minutter om dagen for menn, og 38 minutter om dagen for kvinner.

Deltakere som var blitt mindre aktive enn for seks år siden, hadde fått målbart dårligere livskvalitet. Det samme gjaldt for økt stillesitting, uansett årsak. Deltakere som nå brukte mer tid på å sitte i ro lese eller se på tv, hadde også fått redusert livskvalitet.

Deltakere som derimot var blitt mer fysisk aktive enn ved den første målingen, hadde fått høyere livskvalitet seks år senere.

Hvert minutt teller

For hvert minutt med mindre daglig fysisk aktivitet enn ved den første målingen, sank scoren på livskvalitet med 0,03 poeng.

For hvert minutt med økt stillesitting om dagen, sank scoren på livskvalitet med 0,012 poeng.

Det betyr at en person som er 15 minutter mindre fysisk aktiv hver dag vil oppleve en reduksjon i livskvalitet på 0,45 poeng. Tilsvarende vil 15 minutter økt stillesitting om dagen redusere livskvaliteten med 0,18 poeng.

Til sammenligning: Tidligere studier har vist at 0,1 poeng bedring av livskvalitet kan kobles til 4,2 prosent redusert risiko for sykeshusinnleggelse og 6,9 prosent redusert risiko for tidlig død, skriver Science Daily.

Trenger ikke trene hardt

Den gode nyheten er at du slett ikke trenger å drive med hardtrening for å få bedre helse og økt livskvalitet. Du kommer langt med å gå en tur på 20 minutter hver dag, eller drive med aktiviteter som hagearbeid, husarbeid, sykling, yoga, dans eller styrketrening.

I tillegg er det heller ikke slik at fysisk aktivitet har noen minimumstid for at det skal gi effekt - hvert eneste minutt du unngår å dumpe ned i godstolen teller positivt for helsa di.

Og det beste av alt, kanskje: Fysisk aktivitet har ingen utløpsdato. Det er aldri for sent å begynne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.