Alzheimer og demens

Ny studie: Denne matsoppen kan motvirke demens

Piggsvinsopp har lenge vært en ettertraktet delikatesse for gourmetrestauranter. Nå viser en ny studie at den har langt viktigere egenskaper enn god smak.

MATSOPP MOT DEMENS: Piggsvinsoppen regnes som en delikatesse. En ny studie viser at den kan doble veksten i nerveceller i hjernen, og dermed kanskje også forebygge eller til og med behandle demens. Foto: NTB
MATSOPP MOT DEMENS: Piggsvinsoppen regnes som en delikatesse. En ny studie viser at den kan doble veksten i nerveceller i hjernen, og dermed kanskje også forebygge eller til og med behandle demens. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du hørt om piggsvinsopp? På engelsk kalles den Lion's Mane, og selv om den kanskje ikke er blant våre mest kjente matsopper, regnes den som en delikatesse. Soppen vokser vilt noen få steder i Norge, men den er utrydningstruet og rødlistet og kan derfor ikke plukkes.

Derimot er den relativt lett å dyrke, og du kan kjøpe egne dyrkingssett som kan gi god vekst av piggsvinsopp hjemme på kjøkkenbenken dersom du ønsker å bruke den i mat. Den kan minne litt om hummer og krabbe i konsistens, og har en god, nøtteaktig smak.

Kan piggsvinsopp gi bedre hukommelse?

Men det er verken smaken eller konsistensen som er den mest oppsiktsvekkende kvaliteten til piggsvinsoppen: Ifølge en ny studie fra Queensland Brain Institute i Australia kan den fremme vekst av nerveceller i hjernen.

Piggsvinsopp har i flere århundrer blitt brukt i tradisjonell asiatisk medisin som botemiddel mot en rekke plager - inkludert svekket hukommelse. Funnene fra den nye studien viser at denne bruken sannsynligvis har noe for seg.

Studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet Journal of Neurochemistry, ble utført som et samarbeid mellom forskere fra Australia og Sør-Korea. Målet var å finne ut hvordan piggsvinsopp kan påvirke hjernecellene, og om soppen kan ha positiv effekt på blant annet hukommelsen. Resultatene var oppløftende.

Dobling av vekst i hjernecellene

Da forskerne studerte nerveceller fra hippocampus hos mus i mikroskop, så de at nervecellene etter 24 timer hadde vokst dobbelt så mye når de ble tilført komponenter fra piggsvinsopp.

Hippocampus spiller en viktig rolle for læring, korttidshukommelse og orientering, og den står derfor sentralt i problematikken rundt Alzheimer og andre former for demens. Økt vekst i nervecellene i hippocampus vil, i hvert fall i teorien, kunne bety en styrking av hukommelsen og bidra til å opprettholde hjernens normale funksjon.

Vesentlig bedre hukommelse hos mus

For å sjekke om de gode laboratorieresultatene av piggsvinsopp også kunne overføres til virkeligheten, testet forskerne hukommelsen til mus. En gruppe mus ble foret med komponenter fra piggsvinsopp, mens en kontrollgruppe fikk vanlig fôr. Begge gruppene ble utsatt for flere tester, blant annet hvor lang tid de brukte på å komme seg gjennom en enkel labyrint, samt å utforske både nye og ukjente objekter.

Musene som hadde fått piggsvinsopp viste vesentlig bedre arbeidshukommelse og kognitiv funksjon enn kontrollgruppen.

Disse resultatene er, ifølge forskerne bak studien, et veldig godt tegn på at piggsvinsopp trolig kan beskytte mot Alzheimer og demens. Selv om det ikke nødvendigvis er slik at resultatene vil bli de samme hos oss mennesker, og det er en lang vei å gå før piggsvinsopp kan brukes som behandling mot demens, mener forskerne det er grunn til optimisme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.