Overvekt og fedme

Ny slankemedisin betegnes som en revolusjon

En ny slankemedisin viser oppsiktsvekkende gode resultater, og beskrives som et stort gjennombrudd i behandlingen av fedme. Snart kan den bli tilgjengelig for nordmenn som sliter med overvekt.

LEGEMIDDEL MOT OVERVEKT: Flertallet av Norges befolkning lider av overvekt eller fedme, og tallene fortsetter å øke. Men en ny slankemedisin med oppsiktsvekkende god effekt kan snart bli tilgjengelig i Norge. Foto: NTB
LEGEMIDDEL MOT OVERVEKT: Flertallet av Norges befolkning lider av overvekt eller fedme, og tallene fortsetter å øke. Men en ny slankemedisin med oppsiktsvekkende god effekt kan snart bli tilgjengelig i Norge. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny og svært effektiv medisin mot overvekt kan snart bli tilgjengelig i Norge, skriver Tv2.

Det er gode nyheter for nordmenn flest - tall fra FHI viser at det nå er flere nordmenn som er overvektige enn normalvektige. 75 prosent av norske menn og 60 prosent av norske kvinner har enten overvekt eller fedme.

Fedme og sykelig overvekt er en av de største helseutfordringene i verden i dag. Verdens Helseorganisasjon (WHO) advarte i en rapport i 2022 mot at fedme er i ferd med å bli en epidemi over hele Europa, og at tallene bare vil fortsette å øke. Globalt er det i dag mer enn en milliard personer med fedme.

Flertallet har overvekt

Overvekt og fedme gir økt risiko for flere alvorlige sykdommer, blant annet diabetes 2, flere typer kreft og ikke minst hjerte- og karsykdommer. I tillegg øker det risikoen for smertefull artrose i hofter og knær, samt en rekke andre smertetilstander i muskel- og skjelettsystemet.

Ifølge WHO er nesten 60 prosent av Europas voksne befolkning overvektig eller lider av fedme. Det samme gjelder nær en av tre barn - 29 prosent av guttene og 27 prosent av jentene. Kronisk overvekt og fedme er blant de fremste årsakene til uførhet og tidlig død i Europa, beregnet til mer enn 1,2 millioner dødsfall årlig. Det utgjør mer enn 13 prosent av den totale dødeligheten i Europa, melder WHO.

Den vanligste behandlingen av fedme og overvekt har til nå vært livsstilsendring, med diett med redusert kaloriinntak og økt fysisk aktivitet, men dette har svært liten effekt for de fleste. Fedmekirurgi kan gi gode resultater, men det er et omfattende og tildels risikofylt inngrep.

Svært effektiv slankemedisin

Men nå kan en helt ny behandling bli tilgjengelig for nordmenn som trenger å gå ned i vekt. Slankemedisinen Wegovy har vært godkjent for bruk i USA siden juni 2021, og ble i januar 2022 godkjent av det europeiske legemiddelverket EMA. På grunn av stor etterspørsel i USA har ikke medisinen vært tilgjengelig i Europa før denne uken, da den ble gjort tilgjengelig i Danmark.

– Vi jobber for tiden med å gjøre Wegovy tilgjengelig også i Norge. Vi kan i øyeblikket ikke gå ut med en eksakt dato for når dette vil skje, sier Tor Egil Frostelid, pressekontakt for Novo Nordisk Norge, produsenten bak medisinen.

Wegovy tas som en sprøyte en gang i uken, og brukes i kombinasjon med tiltak for livsstilsendring. En rekke studier har vist svært god effekt, med en gjennomsnittlig vektreduksjon på om lag 15 prosent. Omtrent en tredjedel har opplevd vektreduksjon på 20 prosent eller mer.

Livsstilsendring alene har ikke i nærheten av samme effekt: Kun om lag halvparten oppnår en vektreduksjon på opptil fem prosent.

- En revolusjon for fedmebehandling

Virkestoffet i Wegovy er semaglutid, det samme virkestoffet som er i flere typer diabetesmedisiner.

– Det er ikke virkestoffet i seg selv som bidrar til til vektreduksjon, men effekten dette har på kroppens sult- og metthetsregulering som gjør det lettere å gjennomføre en livsstilsendring og dermed vektreduksjon, forklarer Samira Lekhal, overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst og leder for Re-start.no, til Tv2.

– Dette regnes som en revolusjon for fedmebehandling, sier hun.

Magefett er mest helsefarlig

Overvekt og fedme er ikke sykdommer i seg selv, men gir betydelig økt risiko for en rekke alvorlige sykdommer. Særlig dersom du har mye magefett, vil det påvirke helsa di negativt. Mye magefett betyr nemlig at du også har mye helsefarlig fett i blodet.

Men hvordan vite om du har for mye magefett? Måling av BMI er den vanligste metoden for å regne ut om du er overvektig eller ikke, men BMI sier ingenting om fordelingen av fett i kroppen. Derfor anbefaler britiske helsemyndigheter en annen og enklere metode for å måle nettopp magefett: Midje versus høyde. Du kan lese mer om denne enkle målemetoden her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.