Nye virus fra skogflått

Ny skogflått kan bringe mer alvorlige virus til Norge

En østlig variant av skogflåtten er sannsynligvis allerede å finne i Norge, ifølge professor Snorre Stuen. Denne kan være bærer av en mer alvorlig variant av det såkalte TBE-viruset.

ØSTLIG SKOGFLÅTT: Det er fortsatt usikkert om denne østlige varianten av skogflått er i Norge, men man kan regne med det, ifølge professor Snorre Stuen. Foto: NTB
ØSTLIG SKOGFLÅTT: Det er fortsatt usikkert om denne østlige varianten av skogflått er i Norge, men man kan regne med det, ifølge professor Snorre Stuen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Siden 2018 har det ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) vært en økende trend i antall tilfeller av den flåttbårne sykdommen TBE hos mennesker som er smittet innenlands. Dermed anbefaler FHI folk å vaksinere seg dersom de ofte ferdes i skog og mark hvor flåtten er utbredt og kan være bærer av TBE-viruset, ikke minst dersom man er over 60 eller har immunsvikttilstander. Flåttsenteret skriver at voksne, særlig eldre, ofte får et mer alvorlig sykdomsforløp enn barn ved smitte av TBE-viruset.

Det er den mest utbredte norske skogflåtten, som lyder navnet Ixodes ricinus på latin, som kan være bærer av TBE-viruset. Men det fins en rekke flåttarter, deriblant en østlig art, som ifølge professor ved Veterinærhøgskolen, Snorre Stuen, kan være bærer av enda mer alvorlige varianter av TBE-virus.

Mer alvorlig TBE-virus

I 2021 ble det meldt inn 71 tilfeller av sykdommen Skogflåttencefalitt forårsaket av TBE-virus som skogflåtten er bærer av, til FHI. Antallet for 2020 var 41 tilfeller, og 37 i 2019.

- Så langt er det ingen, som jeg kjenner til, som har dødd som følge av smitte fra TBE-virus fra norsk skogflått, forteller Stuen.

Samtidig er det en annen flåttart som kommer fra øst, Ixodes persulcatus, som normalt finnes blant annet i Russland, men som i de siste årene er å finne i større grad både i de baltiske landene og i Finland, som kan være bærer av mer alvorlige TBE-virus.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Det er ikke mulig for folk flest å skille disse artene fra hverandre med det blotte øye, til det trenger man mikroskop.

- Denne skogflåtten har også kommet til Nord-Sverige, og vi forventer at den også kommer til Norge hvis den ikke allerede er kommet - vi har så langt ikke gjort noen større kartlegging for å finne den. Men på grunn av nærheten til Nord-Sverige er det sannsynlig at den er kommet til Nord-Norge, forklarer Stuen.

- Denne skogflåtten kan være bærer av en mer hissig variant av TBE-viruset som kan gi mer alvorlig sykdom, sier professoren, og forteller videre at det er en høyere prosent av dødelig utgang for de som smittes av dette TBE-viruset, enn av viruset man får fra den norske skogflåtten.

Jaktflåtten er virus-bærer

Det er ikke noe nytt med at det kommer nye flåttarter til Norge. Trekkfugler frakter nemlig med seg store mengder flått til Norge hvert år, ifølge professor Snuen. Og på verdensbasis fins det rundt 900 forskjellige arter flått, og mange flere flåttarter i Sør-Europa enn de vi har her i landet. Tidligere undersøkelsen tyder på at vi har rundt 10-12 stedegne flåttarter her i landet.

- Det kommer millioner med flått med trekkfugler hvert år. Disse kommer som nymfer og larver, som jaktflåtten Hyalomma marginatum. For at den skal kunne seg til et voksent stadie trenger de høyere temperaturer enn vår skogflått, noe de gjerne gjør etter varme somre, forteller han.

Dessuten trenger de ikke så høy luftfuktighet for å utvikle seg. Dermed er det slett ikke slik at alle flått som kommer med trekkfuglene hvert år, klarer å få fotfeste.

Når det gjelder jaktflåtten, Hyalomma marginatum, som i stedet for å sitte og vente på byttet sitt slik skogflåtten gjør, oppsøker byttet og i den forbindelse kan tilbakelegge lengre strekninger på «jakt» etter et større vertsdyr, ble denne flåtten oppdaget på en hest i Norge for første gang i fjor høst.

JAKTFLÅTTEN: Denne ble påvist i Norge på et pattedyr for første gang i fjor høst. Foto: C. Petersen/Flåttsenteret
JAKTFLÅTTEN: Denne ble påvist i Norge på et pattedyr for første gang i fjor høst. Foto: C. Petersen/Flåttsenteret Vis mer

- Denne flåtten kan være bærer av flere smittestoffer, blant annet «Crimean-Congo haemorrhagic fever»-virus som kan forårsake alvorlig sykdom hos mennesker og som blant annet er utbredt i Tyrkia og har i de siste årene spredt seg til Sør-Europa, sier professor Stuen. Dyr blir for øvrig ikke syke av dette viruset.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kan denne virussykdommen på menneske ha en dødelighet på opptil 40 prosent.

Slik blir flåtten smittebærer

At det er flått i naturen, trenger ikke å bety at den er bærer av virus. Blant annet ser man at skogflått både på Sørlandet og i Brønnøysund-området i Nordland er bærere av TBE-viruset. Men man kjenner ikke til sykdomstilfeller hos mennesker fra Brønnøysund.

- Det er påvist smittestoff langs kysten på Sørlandet og i Brønnøysund, men vi vet ikke om det er en annen variant av TBE-viruset som ikke forårsaker sykdom på menneske eller at det er andre årsaket til at det ikke er registret sykdom på menneske så langt nord , forklarer Stuen.

Professoren forklarer at flått blir smittebærere blant annet ved at de suger blod av et vertsdyr som er smittet, eller ved flåttene smitter hverandre ved at de sitter tett sammen på et vertsdyr. I tillegg kan en hunnflått som allerede er smittet kan overføre smitte til eggene, som da får med seg smitte videre når de utvikler seg til larver, nymfer og voksne flått.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.