Nye virus fra skogflått

Ny skogflått kan bringe mer alvorlige virus til Norge

En østlig variant av skogflåtten er sannsynligvis allerede å finne i Norge, ifølge professor Snorre Stuen. Denne kan være bærer av en mer alvorlig variant av det såkalte TBE-viruset.

ØSTLIG SKOGFLÅTT: Det er fortsatt usikkert om denne østlige varianten av skogflått er i Norge, men man kan regne med det, ifølge professor Snorre Stuen. Foto: NTB
ØSTLIG SKOGFLÅTT: Det er fortsatt usikkert om denne østlige varianten av skogflått er i Norge, men man kan regne med det, ifølge professor Snorre Stuen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Siden 2018 har det ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) vært en økende trend i antall tilfeller av den flåttbårne sykdommen TBE hos mennesker som er smittet innenlands. Dermed anbefaler FHI folk å vaksinere seg dersom de ofte ferdes i skog og mark hvor flåtten er utbredt og kan være bærer av TBE-viruset, ikke minst dersom man er over 60 eller har immunsvikttilstander. Flåttsenteret skriver at voksne, særlig eldre, ofte får et mer alvorlig sykdomsforløp enn barn ved smitte av TBE-viruset.

Det er den mest utbredte norske skogflåtten, som lyder navnet Ixodes ricinus på latin, som kan være bærer av TBE-viruset. Men det fins en rekke flåttarter, deriblant en østlig art, som ifølge professor ved Veterinærhøgskolen, Snorre Stuen, kan være bærer av enda mer alvorlige varianter av TBE-virus.

Mer alvorlig TBE-virus

I 2021 ble det meldt inn 71 tilfeller av sykdommen Skogflåttencefalitt forårsaket av TBE-virus som skogflåtten er bærer av, til FHI. Antallet for 2020 var 41 tilfeller, og 37 i 2019.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.