Korona vaksine

Ny rapport: Dette er bivirkningene nå

Etter at det er satt over 12,1 millioner doser vaksine mot covid-19, har Legemiddelverket mottatt nesten 61 000 meldinger om mistenkte bivirkninger. Nå har også de første meldingene om bivirkninger etter de nye boostervaksinene kommet inn.

COVID-VAKSINE: - Meldingene vi har mottatt så langt gir ikke grunnlag for å endre gjeldende overordnede anbefalinger for vaksinering, ifølge Legemiddelverket. Det er de som mottar og behandler meldinger om mistenkte bivirkninger. Foto: NTB/Shutterstock
COVID-VAKSINE: - Meldingene vi har mottatt så langt gir ikke grunnlag for å endre gjeldende overordnede anbefalinger for vaksinering, ifølge Legemiddelverket. Det er de som mottar og behandler meldinger om mistenkte bivirkninger. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Opplever du bivirkninger fra vaksiner - eller fra medisiner for den saks skyld - er det Statens legemiddelverk som mottar og behandler meldingene. Og som vi nylig skrev på Vi.no: Legemiddelverket oppfordrer til å heller melde om en bivirkning for mye enn en for lite - og understreker at mistanke er nok.

Nå har Legemiddelverket kommet med en ny rapport om bivirkninger etter vaksine mot covid-19, hvor de forteller alt om de vanligste forbigående bivirkningene og de mer varige og alvorlige.

  • Per 22. november er det satt over 12,1 millioner doser med koronavaksine i Norge.
  • Legemiddelverket har mottatt 60 924 meldinger om mistenkte bivirkninger, hvorav 52 076 meldinger er behandlet.
  • 7 373 er klassifisert som alvorlige og 44 703 er klassifisert som lite alvorlige.

Legemiddelverket understreker at bivirkninger meldes på mistanke og at det at en bivirkning er meldt, ikke nødvendigvis betyr at det er en årsakssammenheng med vaksinen. De poengterer også at de behandler sakene med de alvorlige først - og at tallene dermed gir et skjevt bilde av fordelingen mellom alvorlige og lite alvorlige meldinger. 

Legemiddelverket forteller at de har mottatt mange meldinger og at de opplever at både helsepersonell og befolkningen har hatt lav terskel for å melde ved mistanke om bivirkninger etter vaksinering mot covid-19.

- Meldingene vi har mottatt så langt gir ikke grunnlag for å endre gjeldende overordnede anbefalinger for vaksinering, skriver Legemiddelverket i rapporten, som du kan lese her (legemiddelverket.no).

- Meld på nytt dersom plager blir langvarige

Forbigående bivirkninger som hodepine, utmattelse, uvelhetsfølelse, feber, kvalme og smerter i kroppen er fremdeles de vanligste bivirkningene etter vaksine mot covid-19. Du kan se alle de vanligste bivirkningene for de ulike vaksinene lenger nede i artikkelen.

Legemiddelverket understreker at de følger med for å fange opp signaler på eventuelle senbivirkninger - men hevder at det så langt ikke er oppdaget bivirkninger som oppstår lang tid etter vaksinasjon.

- Det er så langt heller ikke fastslått noen årsakssammenheng mellom vaksinasjon og langvarig plager, som utmattelse eller hodepine, melder Legemiddelverket.

Langvarig vil si dersom plagene har vart mer enn tre måneder.

Legemiddelverket har mottatt 28 meldinger om mistenkte bivirkninger som gjelder langvarig utmattelse og 274 meldinger om vedvarende hodepine. Dette er noe som nå undersøkes nærmere for å se om det er økt risiko for slike plager etter koronavaksinering.

Tidligere i høst ble kraftige menstruasjonsblødninger ført opp på listen over bivirkninger for Pfizer og Moderna-vaksinene, som et resultat av blant annet bivirkningsmeldinger.

Overlege Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket oppfordrer til å melde ifra om mistenkte bivirkninger på nytt dersom de vedvarer - altså selv om du allerede har meldt det inn tidligere:

– Vi oppfordrer de som opplever langvarige plager etter vaksinering om å kontakte fastlegen som kan vurdere årsaker, og melde dersom det er mistanke om bivirkning. Meldingene gir et øyeblikksbilde på meldetidspunktet. Vi oppfordrer derfor til å melde på nytt med oppdaterte opplysninger dersom plager blir langvarige, sier Hortemo.

Bivirkninger fra de nye oppfriskningsvaksinene

I høst kom de første oppdaterte boostervaksinene til Norge. Vaksinene er ment som oppfriskningsvaksiner og er ikke anbefalt som dose 1 eller 2 med grunnvaksinasjon. De oppdaterte vaksinene skal beskytte bedre mot smitte og lette symptomer, også for de muterte virusvariantene. I denne artikkelen forteller Vi.no om forskjellene på de oppdaterte vaksinene og de opprinnelige.

De eldste og de som er mest utsatt for alvorlig sykdom var de som først fikk tilbud om en 4. dose med vaksine, men nylig åpnet myndighetene opp for at også aldersgruppen 18 -64 år kan få den, dersom de ønsker.

INFLUENSA ELLER CORONA? Hvilke symptomer har det? Hvordan smitter influensa og hvordan skille fra corona? Vis mer

Legemiddelverket melder nå at det per 22. november er satt nesten 270 000 doser av disse såkalte variantvaksinene - altså de oppdaterte vaksinene. Og så langt har Legemiddelverket behandlet 54 meldinger om mistenkte bivirkninger fra disse.

- Bivirkningene ved bruk av de oppdaterte vaksinene ser så langt ut til å være på linje med det man har sett ved bruk av de opprinnelige vaksinene, melder Legemiddelverket.

De vanligste bivirkningene fra koronavaksine

Her er de vanligste bivirkningene ut fra antall meldte bivirkninger:

Meldte mistenkte bivirkninger fordelt etter kategori for Comirnaty (BioNTech/Pfizer) og Spikevax (Moderna):

De hyppigst meldte symptomene etter disse mRNA-vaksinene er hovedsakelig kjente bivirkninger i kategorien «Generelle symptomer og reaksjoner på administrasjonsstedet»: reaksjoner på injeksjonsstedet eller i vaksinasjonsarmen, nedsatt allmenntilstand, feber, generell sykdomsfølelse, hodepine, svimmelhet, søvnighet, diaré, kvalme og oppkast. Symptomene er oppstått i løpet av 1-2 dager etter vaksinasjon, og er som regel gått over i løpet av noen få dager, ifølge Legemiddelverket.

De vanligste bivirkningene i fallende rekkefølge:

  • Generelle symptomer og reaksjoner på administrasjonsstedet. F.eks. smerte og reaksjoner på injeksjonsstedet, ubehag, feber, tretthet, nedsatt allmenntilstand
  • Symptomer relatert til kjønnsorganene og bryst, f.eks brystsmerter, menstruasjonsforstyrrelser
  • Nevrologiske symptomer: F.eks. hodepine, svimmelhet, søvnighet, synkope, manglende smak- og luktesans
  • Muskelskjelettsymptomer. Eks: Muskelsmerter, leddsmerter, muskelstivhet, smerter i ekstremitetene
  • Mage-tarmsymptomer Eks: Magesmerter, kvalme, oppkast, diaré

Mistenkte bivirkninger etter virusvektor-vaksiner Vaxzevria (AstraZeneca) og COVID-19 Vaccine Janssen (Janssen Cilag International NV):

Disse vaksinene er ikke i bruk i det norske vaksinasjonsprogrammet og Vaxzevria har ikke blitt satt i Norge siden 11. mars. Vaccine Janssen var en periode tilgjengelig etter legevurdering utenfor program, men det er ikke lenger mulig å bestille denne vaksinen fra FHI.

De hyppigst meldte symptomene etter virusvektor-vaksinene er hovedsakelig kjente bivirkninger i kategorien «Generelle symptomer og reaksjoner på administrasjonsstedet»: reaksjoner på injeksjonsstedet eller i vaksinasjonsarmen, nedsatt allmenntilstand, feber, generell sykdomsfølelse, hodepine, svimmelhet, søvnighet, diaré, kvalme og oppkast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.