Ny forskning vil ta oppgjør med tabu om åndelighet

Hva er meningen med livet, har vi en sjel – og hva skjer når vi dør? En ny dansk studie avslører at mange har et behov for indre fred, mening, tro og håp – selv om det ikke er snakk om religion. Nå etterlyser forskere fokus på dette også i helsevesenet.

LIVET ETTER DØDEN? Vi må bli flinkere til å snakke om åndelighet, sier forskerne bak den nye studien - som mener det bør settes fokus på hvordan dette kan bli en del av den helhetlige helseomsorgen. Foto: NTB/Shutterstock
LIVET ETTER DØDEN? Vi må bli flinkere til å snakke om åndelighet, sier forskerne bak den nye studien - som mener det bør settes fokus på hvordan dette kan bli en del av den helhetlige helseomsorgen. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Eksistensielle og åndelige behov er mye mer enn religion – og studien fra Syddansk Universitet (SDU) avslører at man i land som Danmark har akkurat de samme behovene for indre fred, mening, tro og håp som man ser i flere religiøse land.

De danske forskerne har gjennomført det de omtaler som verdens hittil største studie av åndelige og eksistensielle behov – og konkluderer blant annet med at dette er behov som med fordel kan trekkes inn i helsevesenet.

– Studien reiser spørsmålet om hvordan vi kan bli flinkere til å snakke om disse behovene, også i helsevesenet, spesielt når livet virkelig blir vanskelig, fordi det kan ha direkte innvirkning på hvordan vi møter livet og hvilke utfordringer det kan gi oss, uttaler professor Niels Christian Hvidt, en av forfatterne av studien – og den som tok initiativet til undersøkelsen.

Studien er nettopp publisert i en artikkel i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

– Spiritualitet er tabu – og noe vi ikke snakker om

Studien er basert på en undersøkelse i Danmark, hvor 100 000 dansker ble invitert til å fortelle om sine åndelige og eksistensielle behov. Over 80 prosent av de som svarte antydet at de den siste måneden hadde opplevd minst ett sterkt eller veldig sterkt åndelig behov. Rundt 25 prosent av de inviterte, svarte.

– Vi lever i et samfunn der religion og spiritualitet er tabu og noe vi sjelden snakker sammen om. Hva vi tror på, hvorfor vi er her, hva vil skje når vi dør. Og da kan man forledes til å tro at det ikke er viktig, eller noe vi ikke skal ta vare på i helsevesenet. Men studien vår viser overbevisende at disse temaene er viktige for dansker, sier Tobias Anker Stripp, lege og doktorgradsstudent, som er førsteforfatter på studien.

Behovet for å finne indre ro og å gjøre noe for andre, var nettopp det flest satte høyest.

– Å oppleve indre ro og å gi noe av seg selv videre til andre er klassiske eksistensielle eller åndelige behov. Og selv om vi ikke alltid artikulerer det slik, føler de fleste av oss intuitivt at dette er viktig, sier Anker Stripp.

– Mennesker er mer enn en fysisk kropp

Anker Stripp sier det er viktig at helsepersonell interesserer seg for om pasientene har slike behov, med tanke på hvor viktig det er for helsa å tro på noe større og oppleve mening med livet. Og spesielt når det kommer til alvorlig sykdom:

– Biomedisinsk behandling er ikke nok. Vi må huske at vi mennesker også er mer enn bare vår fysiske kropp, sier han.

Også Hvidt peker på at selv om den typiske danske ikke snakker så mye om tro og personlige verdier, og har også lav grad av religiøs praksis, har de likevel de samme behovene for indre fred, mening, tro og håp som man ser i flere religiøse land.

I artikkelen i The Lancet peker forfatterne på at funnene har viktige implikasjoner for folkehelsepolitikk og klinisk behandling. Og at omsorg for den åndelige dimensjonen av helse er berettiget som en del av helhetlig, persontilpasset helseomsorg.

– Må gi rom for samtaler

I en nylig artikkel på Vi.no snakker sykepleier Henriette Høyskel, som har jobbet mange år på hospice med pleie for alvorlig syke og døende pasienter, om livet nær døden og hva som er viktig for de som er døende: Ro – og rom for tvil og undring. Å akseptere situasjonen og å kunne gi slipp.

– Det er en viktig del av omsorgen å snakke om dette også. Palliativ omsorg handler ikke bare om å lindre fysisk smerte, men også om å gi rom for denne typen tanker og samtaler, sier Høyskel til Vi.no.

Hun understreker at smerte er ikke bare fysisk.

– Det handler om både det fysiske og det psykiske, om uro og angst, og om sosiale, åndelige og eksistensielle spørsmål. Vi må passe på at vi ikke tar bort samtalen og roen rundt det at man skal dø, sier Høyskel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.