Ny forskning: Snart kan en urinprøve sjekke deg for kreft

Koreanske forskere har utviklet en test som med 99 prosent treffsikkerhet kan påvise kreft i prostata og bukspyttkjertelen ved hjelp av en urinprøve.

KAN PÅVISE PROSTATAKREFT OG BUKSPYTTKJERTELKREFT: En ny metode for å påvise kreft i prostata og bukspyttkjertelen via en urinprøve viser svært lovende resultater. Foto: NTB
KAN PÅVISE PROSTATAKREFT OG BUKSPYTTKJERTELKREFT: En ny metode for å påvise kreft i prostata og bukspyttkjertelen via en urinprøve viser svært lovende resultater. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En gruppe forskere fra Korea Institute of Materials Science har utviklet det som kan bli en revolusjon når det gjelder muligheten til å oppdage kreft på et tidlig tidspunkt: En urinprøve som påviser prostatakreft og bukspyttkjertelkreft.

Ifølge forskerne har testen 99 prosent treffsikkerhet.

Påviser kreft på tidlig stadium

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn i Norge. Bukspyttkjertelkreft forekommer ikke like hyppig, men den oppdages ofte ikke før sykdommen er kommet svært langt og dødeligheten er derfor svært høy.

For begge kreftformene gjelder at tidlig oppdagelse er avgjørende for prognosen. En enkel urinprøve som kan påvise kreft på et tidlig stadium vil derfor være av stor verdi når det gjelder diagnostisering og overlevelse.

I tillegg vil en urinprøve være en langt mindre belastende undersøkelsesmetode for pasienten, særlig ved prostatakreft. Diagnostistering og undersøkelse ved mistanke om prostatakreft innebærer blant annet undersøkelser og vevsprøver via endetarmen, noe som både kan oppleves ubehagelig og øker risikoen for infeksjoner. Kan man i første omgang slippe unna med å tisse i en kopp, kan det føre til at flere menn sjekker seg jevnlig.

Vil utvide til flere kreftformer

Selv om studien i utgangspunktet hadde relativt få deltakere, er de koreanske forskerne i ferd med å utvide testingen til å gjelde stadig flere pasienter. Resultatene er svært oppløftende.

Ho Sang Jung, som leder forskerteamet som har utført studien, sier i et intervju med det amerikanske tidsskriftet Medical News Today at de ønsker å videreutvikle testen slik at den også kan påvise flere typer kreft.

- Det neste steget i denne forskningen er å utvide hvilke kreftformer testen kan brukes på, sier Jung, og forteller at de allerede er i gang med å forske på om testen også kan påvise lungekreft og tarmkreft. Resultatene av denne utvidede studien vil trolig publiseres i løpet av året.

Prostatakreft

I 2021 fikk 5188 menn prostatakreft i Norge. I et tidlig stadium gir den normalt ingen symptomer. Etter hvert som sykdommen utvikler seg kan en rekke symptomer oppstå, i hovedsak knyttet til vannlating.

Ifølge Kreftforeningen er dette de vanligste symptomene på prostatakreft:

  • Svak stråle og hyppig vannlating.
  • Vansker med å tømme urinblæren fordi prostataforstørrelse kan gjøre urinrøret trangt.
  • Blod i urinen som ikke nødvendigvis er synlig.
  • Smerter i nedre del av ryggen. Ved langtkommen prostatakreft er ryggsmerter i mange tilfeller det første symptomet som merkes.

Omtrent 90 prosent av de som får prostatakreft er 60 år eller eldre. Dersom sykdommen oppdages på et tidlig stadium, er overlevelsesraten etter 5 år nærmere 100 prosent.

Bukspyttkjertelkreft

Bukspyttkjertelkreft rammer i hovedsak personer som er 50 år eller eldre, men er en langt mer dødelig kreftform enn prostatakreft.

Fem år etter at pasienten har fått diagnosen er det nå 14,7 prosent av mennene og 14,6 prosent av kvinnene som fortsatt lever, ifølge Kreftforeningen. Men dersom sykdommen oppdages tidlig, er overlevelsesraten langt høyere.

I 2021 var det 962 mennesker som fikk bukspyttkjertelkreft i Norge. Den har få og diffuse symptomer, og oppdages derfor ofte sent. Ifølge Kreftforeningen er dette de viktigste symptomene:

  • Gulsott.
  • Magesmerter.
  • Diffuse mage- og ryggsmerter som kan stråle bakover mot ryggen og forverres når du ligger på ryggen.
  • Diaré.
  • Nyoppdaget diabetes, spesielt i forbindelse med vekttap og smerter.
  • Vekttap, slapphet og generell uvelhetsfølelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.