Styrke immunforsvaret

Ny forskning: Immunforsvaret ditt eldes raskere av stress

Nå er det bevist: Stress er ikke bra for immunforsvaret ditt, verken her og nå eller i framtida. Men det finnes måter du kan veie opp for det på.

IMMUNFORSVARET ELDES RASKERE: Stress kan føre til at immunforsvaret ditt svekkes raskere enn normalt, men det finnes måter du kan veie opp for det på. Foto: NTB
IMMUNFORSVARET ELDES RASKERE: Stress kan føre til at immunforsvaret ditt svekkes raskere enn normalt, men det finnes måter du kan veie opp for det på. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Etter hvert som vi blir eldre, blir også immunforsvaret vårt svakere. Dette er en normal del av aldringsprosessen, og er en av årsakene til at eldre mennesker er mer utsatt for infeksjoner, kreft og hjerte- og karsykdommer, samt responderer dårligere på vaksiner.

Men hvordan forklare at to like gamle personer kan ha helt forskjellig «alder» på immunforsvaret sitt?

Sosialt stress

Vi vet allerede at et dårlig kosthold og lite fysisk aktivitet bidrar til at immunsystemet eldes raskere. Men nå har forskere ved University of Southern California funnet en annen faktor som også framskynder aldringen av immunforsvaret: Stress.

Ved å se nærmere på 6000 deltakere i Health and Retirement Study, en amerikansk forskningsstudie av aldring som har pågått siden 1990, fant de en tydelig sammenheng mellom immunologisk alder og det forskerne kaller sosialt stress. Sosialt stress inkluderer blant annet vanskelige livshendelser som å miste jobben, diskriminering eller urettferdig behandling, traumatiske opplevelser for en selv eller nære familiemedlemmer, og kronisk stress som fattigdom eller trang økonomi.

Eldre immunceller av stress

Ved å analysere data fra deltakere som både hadde levert blodprøver og svart på et spørreskjema om stress, fant forskerne at personer som rapporterte om mye stress hadde et lavere antall friske t-celler - immunceller som er nødvendig for å bekjempe virus og andre inntrengere som immunforsvaret ikke har møtt på før - og en høyere andel eldre t-celler som ikke lenger er i stand til å bekjempe inntrengere.

Immunsystemet hos dem som hadde opplevd mange stressende hendelser var med andre ord betydelig eldre enn hos dem som rapporterte om lite opplevd stress.

Mulige løsninger

Uforutsette, stressende livshendelser som å miste et familiemedlem eller bli arbeidsledig er vanskelig å gjøre noe med. Men kunnskap om at slike ting bidrar til å svekke immunforsvaret, kan gi bedre forståelse av hvorfor noen er mer utsatt for sykdom enn andre.

Det kan også peke på noen mulige løsninger: Etter at forskerne kontrollerte resultatene mot dårlig kosthold og lite fysisk aktivitet, ble sammenhengen mellom stress og svekket immunforsvar noe mindre tydelig.

Dette antyder at bedre kosthold og mer fysisk aktivitet kan begrense risikoen for svekket immunforsvar forårsaket av stress, påpeker Eric Klopack, en av forskerne bak studien, i en artikkel på forskningsnettstedet The Conversation.

Med andre ord: Du kan veie opp for en del stress ved å spise sunt og bevege deg mer, og dermed bremse aldringen av immunforsvaret ditt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.