Ny operasjon for skjelettet

Ny behandling kan bety slutten på metall og plastikk i kroppen

Et israelsk selskap mener å kunne fikse skjelettskader ved å sprøyte beinvev med DNA inn i kroppen.

BEINVEV: Her kan du se beinvevet som selskapet har grodd frem i laboratoriumet. Siden vevet har ditt eget DNA, øker det også sjansen for at kroppen godtar legemet. Foto: Bonus Biogroup.
BEINVEV: Her kan du se beinvevet som selskapet har grodd frem i laboratoriumet. Siden vevet har ditt eget DNA, øker det også sjansen for at kroppen godtar legemet. Foto: Bonus Biogroup. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Israelerne er meget langt fremme i verden når det kommer til teknologi. De er vant til å behandle beindefekter, blant annet på grunn av alle skuddskadene de har opplevd opp gjennom årene, sier Lars Nordsletten, professor ved ortopedisk avdeling ved Universitet i Oslo.

Han er spent på den nye behandlingsmetoden som kan komme på markedet om noen år.

- Dette kan bli en bedre og billigere behandling enn hva vi bruker i Norge i dag, sier han.

Med behandling mener han beintransplantasjon - den vanligste behandlingsformen for skjelettskader som kroppen selv ikke klarer å reparere.

Les også: Slik kan medisiner påvirke humøret ditt

I dag har man hovedsakelig fire muligheter for å fikse slike beinskader:

  • Operere inn bein fra andre steder på kroppen: Hoftekammen er stedet på kroppen som oftest blir brukt som donorsted.
  • Benytte seg av bioaktive proteiner, som stimulerer skjelettet til å vokse (man trodde før at dette kunne føre til kreft, men det er ikke bevist).
  • Bruke donorbein fra andre mennesker.
  • Bruke syntetiske erstatninger som plastikk eller metall: Fordelen er at man har nærmest ubegrenset med materiale, det er mindre sjanse for infeksjon, og behandlingen er tilpasningsdyktig.

Der disse metodene kan fungere utmerket for mange pasienter, er det også en del argumenter mot disse operasjonene, mener det israelske selskapet Bonus Biogroup.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.