Ny operasjon for skjelettet

Ny behandling kan bety slutten på metall og plastikk i kroppen

Et israelsk selskap mener å kunne fikse skjelettskader ved å sprøyte beinvev med DNA inn i kroppen.

BEINVEV: Her kan du se beinvevet som selskapet har grodd frem i laboratoriumet. Siden vevet har ditt eget DNA, øker det også sjansen for at kroppen godtar legemet. Foto: Bonus Biogroup.
BEINVEV: Her kan du se beinvevet som selskapet har grodd frem i laboratoriumet. Siden vevet har ditt eget DNA, øker det også sjansen for at kroppen godtar legemet. Foto: Bonus Biogroup. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Israelerne er meget langt fremme i verden når det kommer til teknologi. De er vant til å behandle beindefekter, blant annet på grunn av alle skuddskadene de har opplevd opp gjennom årene, sier Lars Nordsletten, professor ved ortopedisk avdeling ved Universitet i Oslo.

Han er spent på den nye behandlingsmetoden som kan komme på markedet om noen år.

SPENT: Lars Nordsletten er spent på om Bonus Biogroup lykkes med behandlingen. Foto: Privat.
SPENT: Lars Nordsletten er spent på om Bonus Biogroup lykkes med behandlingen. Foto: Privat. Vis mer

- Dette kan bli en bedre og billigere behandling enn hva vi bruker i Norge i dag, sier han.

Med behandling mener han beintransplantasjon - den vanligste behandlingsformen for skjelettskader som kroppen selv ikke klarer å reparere.

Les også: Slik kan medisiner påvirke humøret ditt

I dag har man hovedsakelig fire muligheter for å fikse slike beinskader:

  • Operere inn bein fra andre steder på kroppen: Hoftekammen er stedet på kroppen som oftest blir brukt som donorsted.
  • Benytte seg av bioaktive proteiner, som stimulerer skjelettet til å vokse (man trodde før at dette kunne føre til kreft, men det er ikke bevist).
  • Bruke donorbein fra andre mennesker.
  • Bruke syntetiske erstatninger som plastikk eller metall: Fordelen er at man har nærmest ubegrenset med materiale, det er mindre sjanse for infeksjon, og behandlingen er tilpasningsdyktig.
BEINVEV MED EGET DNA: Injiserbar beintransplantat mener selskapet kan fungere fint, blant annet i kjeven. Foto: Bonus Biogroup.
BEINVEV MED EGET DNA: Injiserbar beintransplantat mener selskapet kan fungere fint, blant annet i kjeven. Foto: Bonus Biogroup. Vis mer

Der disse metodene kan fungere utmerket for mange pasienter, er det også en del argumenter mot disse operasjonene, mener det israelske selskapet Bonus Biogroup.

De hevder pasientene i noen tilfeller kan oppleve bivirkninger som smerte, hevelse, nerveskade, betennelse, eller at kroppen avviser fremmedlegemet.

For å forhindre disse bivirkningene har selskapet begynt med en helt ny behandlingsmetode, som de selv omtaler som en «medisinsk revolusjon».

Les også: Mange har hjerteflimmer uten å vite det

PROSESSEN: Her kan du se hele prosessen fra fettsugingen - til de sprøyter beinvevet inn i kroppen. Foto: Bonus Biogroup.
PROSESSEN: Her kan du se hele prosessen fra fettsugingen - til de sprøyter beinvevet inn i kroppen. Foto: Bonus Biogroup. Vis mer

Slik fungerer det

I behandlingen kalt «BonoFillTM» tas fettceller fra pasienten.

Av disse cellene skal man kunne gro nytt beinvev med pasientens eget DNA i en bioreaktor, som de blander med beinmineraler.

Dette sprøytes inn i kroppen der pasienten har en beindefekt.

Fordelen, ifølge selskapet, er større sjanse for at kroppen ikke avviser vevet, og at den skal fungere på større defekter enn det som er mulig å fikse nå.

Les også: Fem ting legen mener du bør vite om aldring

Kan bli brukt i Norge

Nordsletten tror behandlingen kan bli bedre enn dagens løsninger, hvis de får alt til å fungere.

- Hovedproblemet er å få laget nok celler, for man vil trenge milliarder. Jeg tror det antagelig kun kan brukes til å fylle små defekter, men vi får se.

- Den kan nok ikke erstatte protese vi setter inn i rygg, hofte, skulder, håndledd, kne og ankel, siden dette er ren beinerstatning, mens protese er for bruskskade, legger han til.

Selskapet håper produktet skal kunne selges kommersielt internasjonalt innen få år.

Da vil også nordmenn ha muligheten til å benytte seg av den nye operasjonen.

- Det vil ikke være noe problem å produsere BonoFillTM for norske pasienter på vårt lokale anlegg og sende det trygt til Norge, sier selskapet til Vi.no.

Det er derimot usikkert hvor mye en slik operasjon vil koste.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.