Coronavirus i Norge

«Norges farligste mann»: – Tre øl kan tenne lunta

Trond Henriksen har lang erfaring med rus og isolasjon. Nå advarer han mot å ta et par-tre glass om kvelden.

IKKE ALKOHOL: Vi må isolere oss fra andre for å hindre spredning av coronaviruset. Trond Henriksen mener det er viktigere enn noen gang at vi holder oss unna alkoholen. Foto: Kirkens Bymisjon
IKKE ALKOHOL: Vi må isolere oss fra andre for å hindre spredning av coronaviruset. Trond Henriksen mener det er viktigere enn noen gang at vi holder oss unna alkoholen. Foto: Kirkens Bymisjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det å isolere seg er ikke bra for hodet. Man kan tenke at det å ta seg noen glass er en fin måte å blåse ut på nå, men det å holde seg unna rus er viktigere nå enn noen gang, sier Trond Henriksen, miljøarbeider ved Kirkens Bymisjon i Halden.

På 90-tallet ble han beskrevet som «Norges farligste mann» av VG. Henriksen har levd 30 år med rus og har sonet 13 år bak murene. I dag jobber han som miljøarbeider, er rusfri og har samboer.

Les også: - Hold på rutinene, råder psykologen

Henriksen har erfaring med alt av rusmidler fra alkohol til heroin. Han vet hvor stor betydning rusen kan få når man lever i en isolert tilværelse.

– I fengselet var det beste som kunne skje å få muligheten til å ruse seg vekk fra hverdagen, sier han.

– Norge i fengsel

– Det vi opplever nå er en ordentlig lang isolasjon. Vi har aldri opplevd dette tidligere. Hele Norge er kastet i fengsel. Vi vil møte en del utfordringer vi aldri har gjort før, sier Henriksen.

Da han gikk forbi Vinmonopolet fredag så han folk komme bærende med 10–12 liter alkohol.

– Det er ikke det at vi ikke skal kunne ta noen glass i hyggelig lag, men vi har det ikke hyggelig nå. Det er mange som er bekymret, og rusmidler kan forsterke det, sier han.

Ifølge Henriksen kan en vane fort bli en uvane og en avhengighet. Han uttrykker bekymring for bruken av alkohol innenfor husets fire vegger.

– Det er ikke bra for dem som har barn hjemme. Jeg vil fraråde folk på det sterkeste å drikke, sier han.

Hvite dager for alle

Selv om vi ikke har problemer med alkohol fra før, mener Henriksen vi alle bør innføre hvite dager gjennom perioden vi må holde oss unna andre mennesker.

Hans råd er å bytte ut glasset med alkohol med andre ting som gir glede.

– Bytt ut whiskyglasset med en god bok. Det er fremdeles lov til å gå en tur. Det går an å gjøre ting i fellesskap uten å utsette andre for smitte. Bruk telefonen og ring til folk.

Les også: Kjendislegens fem grunner til corona-optimisme

Frykter økning

– Det økende alkoholforbruket i aldersgruppen over 50 år var bekymringsfullt før denne krisen, og er ikke mindre nå, sier Kjetil Haga, generalsekretær ved Blå Kors Norge.

Ifølge Haga vil ekstraordinære situasjoner, slik som nå, øke risikoen for at personer som har hatt utfordringer med alkohol og rus trekkes tilbake til gamle mønstre.

– Når de daglige rutinene blir borte øker også sårbarheten for mange, konstaterer han.

Haga mener det er grunn til å tro at alkoholforbruket kan komme til å øke og at det utvikles uheldige drikkemønstre når mange nå sitter hjemme og er bekymret.

– Man bør ikke øke alkoholforbruket, men redusere det. De som har omsorg for barn og barnebarn bør avstå fra å drikke for å gi trygghet til barna. Omsorg ivaretas best hvis man ikke drikker for mye, sier Haga.

Mer sårbare for konflikter

Trond Henriksen peker også på at vi blir mer sårbare for konflikter når vi ikke får møtt andre utenfor hjemmet.

– Det er tungt å tråkke oppå hverandre dag ut og dag inn. Det er kanskje rart å høre fra en tidligere gangster at man skal skrive dikt, men man må få ut det som er vanskelig på en eller annen måte, sier han.

MANGE SLITER: Trond Henriksen forteller at de har måttet stenge kafeen til Kirkens Bymisjon i Halden i forbindelse med coronaviruset. - Det er vanskelig for mange som trenger møteplassen, sier han. Foto: Kirkens Bymisjon
MANGE SLITER: Trond Henriksen forteller at de har måttet stenge kafeen til Kirkens Bymisjon i Halden i forbindelse med coronaviruset. - Det er vanskelig for mange som trenger møteplassen, sier han. Foto: Kirkens Bymisjon Vis mer

Rådet er å skrive ut frustrasjonen slik at den ikke går utover de nærmeste.

– Å ta to til tre øl på en vanlig hverdag høres helt ufarlig ut, men når man har vært tett sammen i 14–30 dager blir settingen annerledes. Tre øl kan tenne lunta. Vi blir også sløve og skjødesløse hvis vi drar for mye rus inn i hverdagen, sier han.

En gang i uka har Henriksen tatt seg noen øl og en fernet når han spiller billiard. Nå er det stopp.

– Nå blir det bare å drikke mye kaffe.

– Ikke bruk alkohol som angstfordriver

Psykolog Peder Kjøs har tidligere uttalt til Vi.no at det er belastende for oss å være alene. Særlig når det ikke er selvvalgt og utenfor vår kontroll.

Ifølge Kjøs er det viktig å ikke ty til alkohol for å trøste seg selv.

– Ikke bruk alkohol som angstfordriver. Det er å mate trollet, sier Kjøs og viser til forskning på helsepersonell som har vært isolert etter kriser.

– De sliter med posttraumatisk stress. Det er også økt fare for at de sliter med rusmisbruk. Forskning på tidligere epidemier viser også at slike situasjoner fører til økt selvmordsrisiko. Det kan være ganske alvorlig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.