Sykehusbehandling i utlandet

Norge bryter EØS-reglene for sykehusbehandling i utlandet

Norske regler for pasienters tilgang til sykehusbehandling i utlandet er for strenge, og i brudd med EØS-reglene. Nå har Norge fått tilsynsorganet ESA på nakken, som gir Norge to måneder på å rydde opp.

FOR STRENGT: ESA mener den norske pasientrettighetsloven bryter med EØS-reglene, og krever at Norge gjør det lettere å få tilgang til sykehusbehandling i utlandet. Foto: NTB
FOR STRENGT: ESA mener den norske pasientrettighetsloven bryter med EØS-reglene, og krever at Norge gjør det lettere å få tilgang til sykehusbehandling i utlandet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

EØS-tilsynet (ESA) mener Norge bryter EØS-reglene for sykehusbehandling i andre EØS-land, og har i dag sendt en grunngitt uttalelse til Norge vedrørende nasjonale regler som begrenser individers rettigheter til sykehusbehandling i andre EØS-stater, skriver ESA i en pressemelding.

ESA er et tilsynsorgan med hovedkontor i Brussel, som skal påse at EØS-avtalen blir gjennomført og etterlevd i det enkelte EØS-land. Dette tilsynsorganet mener altså at Norge ikke følger reglene når det gjelder pasienters rett til sykehusbehandling i andre EØS-land, selv ikke etter gjentatte advarsler om at det må ryddes opp.

Pasientrettighetsloven for streng

ESA mener at den norske pasientrettighetsloven er for streng og bryter med EØS-reglene på en rekke områder:

  • Ettersom EØS-reglene ikke gis forrang over den norske pasientrettighetsloven, har ikke EØS-avtalens trygdeforordning blitt korrekt implementert i Norge når det gjelder pasienters rettigheter til behandling i utlandet.
  • Kravene til å få godkjent behandling i utlandet under pasientrettighetsloven er for strenge. Det stilles blant annet krav om at pasienten dokumenterer at behandlingen utenlands er mer effektiv enn offentlig behandling som tilbys i Norge.
  • Dersom en pasient nektes norsk godkjennelse til behandling i utlandet, begrenser pasientrettighetslovens klagehåndteringssystem de relevante klageorganenes mulighet til å anvende EØS-retten på riktig måte. I tillegg anvendes EØS-retten sjelden i praksis, eller den anvendes ikke korrekt av de relevante klageorganene.

Gjentatte advarsler

Dette er strengt tatt ikke noe nytt: Norge har fått gjentatte advarsler og kritikk fra ESA når det gjelder akkurat dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.