Korona

Norge avtalte kjøp av koronapille: Nå får medisinen nei i EU

I desember 2021 inngikk regjeringen avtale med en legemiddelprodusent om kjøp av drøye 8000 koronapiller – hvor pris og avtalevilkår ble omtalt som «konfidensiell informasjon». Nå sier europeiske legemiddelmyndigheter nei til salg av medisinen i EU.

NEI TIL KORONAPILLE: Lagevrio (molnupiravir) ble utviklet for tidlig behandling av voksne med covid-19 som ikke hadde behov for oksygentilskudd - men med økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19. Nå konkluderer europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) at det ikke er bevist effekt - og de anbefaler at medisinen ikke skal få tillatelse til å selges i EU. Illustrasjon: NTB/Shutterstock
NEI TIL KORONAPILLE: Lagevrio (molnupiravir) ble utviklet for tidlig behandling av voksne med covid-19 som ikke hadde behov for oksygentilskudd - men med økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19. Nå konkluderer europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) at det ikke er bevist effekt - og de anbefaler at medisinen ikke skal få tillatelse til å selges i EU. Illustrasjon: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det var i midten av desember i 2021 at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) gikk ut og annonserte at Norge hadde inngått avtale om tidlig tilgang til legemidler mot covid-19. Kjerkol uttalte i en pressemelding at hun var glad for avtalen, som skulle gi Norge tilgang til legemiddelet også før en felles europeisk avtale er på plass.

Legemiddelet det er snakk om, Lagevrio (molnupiravir), ble utviklet for tidlig behandling av voksne med covid-19 som ikke hadde behov for oksygentilskudd og som hadde økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19.

Avtalen ble gjort med produsenten, det amerikanske legemiddelfirmaet Merck Sharp & Dohme (MSD), og omfattet levering av 8640 behandlinger.

– Foreløpig vurderer Helsedirektoratet at bruk av legemidlet bør avvente godkjenning i EU, men Helsedirektoratet vurderer dette fortløpende, skriver regjeringen i pressemeldingen i desember, og informerer:

– Pris og avtalevilkår er konfidensiell informasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.