Korona

Norge avtalte kjøp av koronapille: Nå får medisinen nei i EU

I desember 2021 inngikk regjeringen avtale med en legemiddelprodusent om kjøp av drøye 8000 koronapiller – hvor pris og avtalevilkår ble omtalt som «konfidensiell informasjon». Nå sier europeiske legemiddelmyndigheter nei til salg av medisinen i EU.

NEI TIL KORONAPILLE: Lagevrio (molnupiravir) ble utviklet for tidlig behandling av voksne med covid-19 som ikke hadde behov for oksygentilskudd - men med økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19. Nå konkluderer europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) at det ikke er bevist effekt - og de anbefaler at medisinen ikke skal få tillatelse til å selges i EU. Illustrasjon: NTB/Shutterstock
NEI TIL KORONAPILLE: Lagevrio (molnupiravir) ble utviklet for tidlig behandling av voksne med covid-19 som ikke hadde behov for oksygentilskudd - men med økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19. Nå konkluderer europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) at det ikke er bevist effekt - og de anbefaler at medisinen ikke skal få tillatelse til å selges i EU. Illustrasjon: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det var i midten av desember i 2021 at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) gikk ut og annonserte at Norge hadde inngått avtale om tidlig tilgang til legemidler mot covid-19. Kjerkol uttalte i en pressemelding at hun var glad for avtalen, som skulle gi Norge tilgang til legemiddelet også før en felles europeisk avtale er på plass.

Legemiddelet det er snakk om, Lagevrio (molnupiravir), ble utviklet for tidlig behandling av voksne med covid-19 som ikke hadde behov for oksygentilskudd og som hadde økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19.

Avtalen ble gjort med produsenten, det amerikanske legemiddelfirmaet Merck Sharp & Dohme (MSD), og omfattet levering av 8640 behandlinger.

– Foreløpig vurderer Helsedirektoratet at bruk av legemidlet bør avvente godkjenning i EU, men Helsedirektoratet vurderer dette fortløpende, skriver regjeringen i pressemeldingen i desember, og informerer:

– Pris og avtalevilkår er konfidensiell informasjon.

Nå har europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) vurdert koronapillen (molnupiravir/Lagevrio) – og funnet den for lett:

– Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har 23. februar 2023 anbefalt å avslå søknaden om markedsføringstillatelse for det antivirale legemidlet Lagevrio (molnupiravir) til behandling av covid-19, forteller Statens legemiddelverk i en pressemelding.

Grunnen for avslaget er at EMA mener at det ikke er dokumentert at Lagevrio har effekt:

Ikke dokumentert effekt

Avtalen som Norge gjorde, ble inngått selv om legemiddelet fortsatt var til vurdering hos europeiske legemiddelmyndigheter (EMA).

Legemiddelet er ikke tatt i bruk i Norge i påvente av denne vurderingen, skriver Dagens Medisin – og forklarer hvordan sammenhengen er mellom EMA, EU og Norge:

Det er EU-kommisjonen som gir markedsføringstillatelser i EU. Legemidler som får markedsføringstillatelse i EU, får også tilsvarende tillatelse i Norge. EU-kommisjonen mottar anbefalinger fra EMA, skriver Dagens Medisin.

De første vurderingene var positive, og EMA ga i november 2021 råd om hvordan legemiddelet kunne benyttes i behandlingen av voksne pasienter, basert på foreløpige data.

Men basert på all tilgjengelig informasjon og studier som foreligger, konkluderer EMA nå med at det ikke er dokumentert at Lagevrio reduserer risikoen for sykehusinnleggelse eller død, eller forkorter sykdomsforløpet hos pasienter med økt risiko for alvorlig covid-19.

Det var heller ikke mulig å identifisere en gruppe pasienter som hadde nytte av behandlingen.

– EMA har derfor konkludert med at det ikke er vist at nytte/risikoforholdet er positivt ved bruk av Lagevrio for behandling av covid-19, skriver Legemiddelverket.

Legemiddelfirmaet MSD har opplyst at de vil anke avgjørelsen, og be om at EMA gjør en ny vurdering.

Helsedirektoratet: Bør ikke brukes før EMA godkjenner

Det er Helsedirektoratet som gir anbefalinger om bruk av legemidler mot covid-19 i Norge.

Legemiddelverket understreker i en nyhetsmelding at selv om Norge kjøpte inn flere tusen kurer med molnupiravir i 2021, har Helsedirektoratet hele tiden anbefalt at Lagevrio (molnupiravir) ikke bør brukes i Norge før EMA eventuelt godkjenner legemidlet.

– Helsedirektoratet vil gjøre en ny vurdering av bruk av molnupiravir i norsk helsetjeneste når deres beslutning er fattet, ifølge direktoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.