Klamydia blant godt voksne

- Nordmenn tror stort sett at de har sex med ålreite folk som er rene og fri for kjønnssykdommer

Flere voksne over 50 får påvist klamydia-smitte.

SMITTES MED KLAMYDIA: Data fra Folkehelseinstituttet viser at stadig flere voksne over 50 år får påvist klamydia-smitte. Årsakene er sammensatte, mener lege og forsker. Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
SMITTES MED KLAMYDIA: Data fra Folkehelseinstituttet viser at stadig flere voksne over 50 år får påvist klamydia-smitte. Årsakene er sammensatte, mener lege og forsker. Foto: Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Her i Norge får vi stadig bedre helse, vi lever lenger, og jeg tror at eldre mennesker i større grad enn før er opptatt av å reise og nyte livet. Og en del av det å nyte livet er å nyte sex.

Det sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn.

Han mener at dette er bra.

Nasjonale overvåkingsdata fra Folkehelseinstituttet viser samtidig at flere over 50 år får påvist klamydia-smitte.

Flere årsaker til at eldre smittes

I FHIs rapport fra i fjor kommer det frem at 384 nordmenn over 50 år fikk påvist klamydia i 2017 - mer enn dobbelt så mange som for ti år siden.

MARIUS JOHANSEN: Medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn. Foto: Kai Myhre/Sex og samfunn.
MARIUS JOHANSEN: Medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn. Foto: Kai Myhre/Sex og samfunn. Vis mer

Johansen mener at årsakene til disse resultatene er sammensatt:

- En del av grunnen er nok at de over 50 sjelden trenger å beskytte seg mot graviditet, sier han.

BENTE TRÆEN: Forsker og professor i helsepsykolog. Foto: UIO.
BENTE TRÆEN: Forsker og professor i helsepsykolog. Foto: UIO. Vis mer

Bente Træen, forsker og professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, har forsket på eldres seksualitet.

- Om ereksjonen begynner å svikte hos en godt voksen mann, og man man har truffet en interessant partner, ønsker han jo å gjøre noe med dette. En del har med seg en viagra i lomma, men det er ikke alltid nok for å opprettholde ereksjonen, sier Træen.

Og for noen kan et kondom gjøre at man får mindre følsomhet i penis.

- Da har du et dilemma. Skal vi ha sex og satse på at dette går bra? Nordmenn tror stort sett at de har sex med ålreite folk som er rene og fri for kjønnssykdommer. De du velger er per definisjon excellent persons. Når du da har en sviktende eller upålitelig ereksjon, dropper man kondomet og håper at det går bra, legger Træen til.

Samtidig tenker hun at det også har med at det er flere eldre som er seksuelt aktive i dag, og som leter etter en partner å ha sex med.

Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, Øyvind Nilsen, har tidligere uttalt til P4 at det også kan handle om at god helse gjør at eldre har et godt seksualliv lang opp i årene.

Nå tester også leger flere eldre enn før for klamydia, noe Nilsen mener er noe av årsaken til at tallet øker, opplyser han til P4.

Flest menn

Tallene fra 2017 viser også at 70 prosent av de over 50 år som smittes med klamydia er menn.

Det er nødvendigvis ikke fordi menn viser mindre ansvar enn kvinner, kanskje tvert imot:

- De siste årene har vi sett at det er flere som sjekker seg for klamydia, både unge og eldre. I løpet av de siste årene er det også særlig flere menn som har testet seg. Og det er nok noe av årsaken til at statistikken viser nettopp dette, sier Johansen.

- Unødvendig testing blant eldre

Hilde Kløvstad, avdelingsdirektør ved Avdeling for tuberkulose, blod- og seksuell smitte hos Folkehelseinstituttet, understreker samtidig at klamydia hos de over 50 i liten grad representerer noe problem.

HILDE KLØVSTAD: avdelingsdirektør ved Avdeling for tuberkulose, blod-og seksuell smitte hos Folkehelseinstituttet. Foto: FHI.
HILDE KLØVSTAD: avdelingsdirektør ved Avdeling for tuberkulose, blod-og seksuell smitte hos Folkehelseinstituttet. Foto: FHI. Vis mer

- Grunnen til at vi er opptatt av klamydiainfeksjoner er at en infeksjonen hos en liten andel av dem som ikke behandles, kan føre til økt risiko for infertilitet og svangerskap utenfor livmor, sier Kløvstad og legger til:

- Dette er ikke en relevant problemstilling for de over 50, og forekomsten er svært lav i denne aldersgruppa.

Kløvstad forteller at de av den grunn ikke ønsker at de over 50 skal teste seg for klamydia såframt de ikke har plager.

- Det er unødvendig bruk av ressurser og kan føre til unødvendig bruk av antibiotikabehandling. Testing i «lav-forekomst populasjoner» gir også økt risiko for falsk positive prøver, sier hun.

- Det at man finner mer klamydia i de eldre aldersgruppene kan være et utrykk for at klamydiaforekomsten blant eldre øker, men det er nok dessverre i stor grad et resultat av unødvendig testing i denne aldersgruppa, legger Kløvstad til.

Kjenner ikke symptomer

Ifølge Marius Johansen er det så mange som 60-80 prosent av dem som er smittet med klamydia som ikke kjenner symptomer.

FHI har ikke informasjon om årsaken til at de over 50 testes, ifølge Kløvstad.

- Klamydia er jo i all hovedsak en infeksjon som ikke gir symptomer. Hvor mange som rapporteres henger derfor også sammen med hvor mange som testes, og ikke nødvendigvis den reelle forekomsten i befolkningen, understreker Kløvstad.

Johansen forteller at klamydia også kan «brenne ut», altså lege seg selv etter hvert.

- Men hvor lang tid det tar, vet vi ikke, sier legen.

- Kondom er det viktigste

Johansen mener at det viktigste for å unngå klamydia er å bruke kondom.

Johansen håper at ved å fokusere på dette, så kan også flere over 50 nyte sex med kondom:

- Jeg håper at å bruke kondom blir like vanlig som å ta på sikkerhetsbelte når man kjører bil eller hjelm når man kjører sykkel. Når de unge viser vei nå, så håper jeg også at de over 50 vil gjøre det samme, avslutter Johansen.

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.