Nordmenn i pengenød i utlandet bes klare seg selv: - Har sett hjerteskjærende eksempler

Hva gjør norske myndigheter for å hjelpe syke og uføre nordmenn i pengenød hjem fra utlandet? - Du kan få råd og veiledning, men du kan ikke forvente samme hjelpen som hvis du bor i Norge, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

KOMMER SEG IKKE HJEM: Syke og uføre nordmenn i pengenød kan få problemer med å komme seg hjem fra utlandet. Men norske myndigheter kan ikke hjelpe med stort annet enn råd og veiledning, sier utenriksministeren. Illustrasjonsfoto: NTB
KOMMER SEG IKKE HJEM: Syke og uføre nordmenn i pengenød kan få problemer med å komme seg hjem fra utlandet. Men norske myndigheter kan ikke hjelpe med stort annet enn råd og veiledning, sier utenriksministeren. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

54 000 alderspensjonister og 7000 uføretrygdene mottar sine pensjoner i utlandet. Og ja, som hovedregel kan du ta med deg både alderspensjon, uføretrygd, uførepensjon og AAP, til utlandet - om du holder deg til EU/EØS eller andre land med trygdeavtale.

Men nordmenn i utlandet kan også bli syke eller trenge hjelp, i likhet med de som bor i Norge. Og i likhet med de som bor i Norge, kan også nordmenn i utlandet ha dårlig råd.

- Vi har over tid sett en rekke hjerteskjærende, ja direkte rystende, eksempler på at nordmenn som blir akterutseilt i utlandet ikke kommer seg hjem. Det gjelder ikke minst de som har meldt flytting, men som siden blir rammet av sykdom, ulykker eller rein økonomisk ruin, sier Mímir Kristjánsson (R) til Vi.no.

- Ta tilfellet Ken Rune Rasch. Rasch var veteran fra forsvaret, og bosatte seg i Thailand. Der fikk han slag, og ble stående uten noen muligheter til å komme seg hjem. I stedet satt han fast på thailandsk sykehus, uten økonomiske midler til å bli gjenforent med familien. Fra Utenrikstjenesten var det ingen hjelp å få. Først da veterankompiser samlet inn penger, fikk dattera Rasch hjem til Norge. Skal vi virkelig ha det slik? spør Kristjánsson.

Du kan lese mer om hvordan du kan få med pensjoner og Nav-ytelser til utlandet i denne artikkelen - og om trygde- og skattefellene ved utenlandsflytting her.

Som stortingsrepresentant har Kristjánsson løftet problemstillingen og stilt direkte spørsmål til utenriksminister Anniken Huitfeldt:

- Hva foretar utenrikstjenesten seg for å hjelpe syke og uføre nordmenn i økonomisk nød hjem fra utlandet?

Huitfeldt svarer med å vise til rammene for konsulær bistand, som du kan lese nedenfor, og understreker at nordmenn ikke kan forvente samme hjelp i utlandet, som de ville fått om de bodde i Norge:

- Kan få råd og veiledning

- Tjenestene utenrikstjenesten tilbyr norske borgere i utlandet kalles konsulær bistand, svarer Huitfeldt, og sier videre at denne hjelpen gis innenfor rammer som er bestemt i en stortingsmelding om bistand til nordmenn i utlandet.

Hun viser til det som skrives om bakgrunnen for meldingen, som hun siterer: «Stortinget har vært opptatt av at de konsulære tjenester må holde et høyt og jevnt nivå, men samtidig gjort det klart at norske borgere ikke kan forvente at den norske velferdsstatens tjenester holder samme nivå og omfang utenfor landets grenser som på norsk territorium».

- Norske myndigheter dekker ikke kostnader ved medisinsk behandling i utlandet eller hjemtransport, sier Huitfeldt, og fortsetter:

- Utenrikstjenesten kan gi råd og veiledning om helsesystemet i det aktuelle landet. Utenrikstjenesten kan også i noen tilfeller gi et nødlidenhetslån for hjemreise. Lånet krever at mottaker er norsk borger, har fast bostedsadresse i Norge og hever lønn, trygd eller pensjon i Norge.

Hun sier at til grunn for den konsulære bistanden ligger blant annet prinsippene om personlig ansvar og hjelp til selvhjelp.

- Reisende bør derfor kjøpe reiseforsikring som sikrer hjelp, og eventuell transport hjem, ved sykdom eller ulykker, oppfordrer utenriksministeren.

Hun viser til at mange som flytter til utlandet, velger å inngå private helseforsikringsavtaler eller å opprettholde frivillig medlemskap i folketrygden.

- Det er viktig for alle norske borgere som flytter til utlandet å være klar over at de ikke har krav på eller kan forvente å få den samme hjelpen fra norske myndigheter, som de ville ha fått hvis bosatt i Norge, sier Huitfeldt.

Du må selv søke om frivillig medlemskap i folketrygden. Dette vil innebære rett på ulike helsetjenester eller ytelser fra folketrygden - og du må betale en trygdeavgift.

Petter Vennerøds siste film, Den siste filmen. Petter ble den siste tida rammet av Parkinson. Vis mer

- Det burde finnes en «nødventil»

Kristjánsson er ikke betrygget av svaret fra utenriksministeren. Han etterlyser en mindre rigid praksis og en «nødventil» som kunne hjelpe i de mest ekstreme tilfellene.

- Jeg tør minne om at den norske regjeringen har brukt svært store ressurser på å hente hjem folk fra utlandet i andre sammenhenger, blant annet fra Kongo. Å hjelpe slagramma veteraner fra Forsvaret til å komme seg hjem fra Thailand burde kanskje også være en prioritet, sier Kristjánsson.

- I praksis bekrefter utenriksminister Anniken Huitfeldt at den norske utenrikstjenesten ikke føler noe særskilt ansvar for nordmenn som er havnet i ulykka utaskjærs. I stedet får de beskjed om å holde seg med Reiseforsikring og klare seg selv.

Kristjánsson understreker at han forstår at det å flytte utenlands innebærer å gi avkall på visse rettigheter - men sier samtidig at det må finnes en fleksibilitet i dette systemet.

- Vi kan ikke godta at folk som til de grader er råka av uforutsette hendelser ikke får hjelp.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.