Skjønte ikke at søvnvanskene skyldtes overgangsalder:

Nora sov dårlig i åtte år

Nora Nermann (51) var blant annet plaget av hodepine, dårlig søvn og hetetokter. Selv tenkte hun at det bare var noe som kom med alderen.

ET NYTT LIV MED BEHANDLING: Nora Nermann (51) forteller at hun fikk et nytt liv etter at hun startet med hormonterapi. - Nå er jeg den gode, gamle Nora igjen. Foto: Privat
ET NYTT LIV MED BEHANDLING: Nora Nermann (51) forteller at hun fikk et nytt liv etter at hun startet med hormonterapi. - Nå er jeg den gode, gamle Nora igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I midten av 40-åra opplevde Nermann varmebølger som plutselig skylte gjennom kroppen. De kunne komme sommer som vinter, om natta eller mens hun var på jobb.

– Det var som om jeg hadde en badstu skrudd på inne i meg. Samtidig var jeg sliten og trøtt. Jeg slet med nattesøvnen og var plaget med hodepine og smerter i knær og skuldrer, forteller hun.

Hun fikk også kort lunte, ble lettrørt og irriterte seg over ting. Følelsen av bomull i hodet og glemsomhet var også en plage. Legen trodde hun var sliten og utbrent. Symptomene minnet om plager i forbindelse med overgangsalder, men Nora var for ung og kvikk til at det kunne være årsaken, mente han.

Hadde bare lyst til å grine hos legen

– Jeg hadde bare lyst til å grine da jeg var inne hos legen. Jeg kjente ikke igjen meg selv. Jeg spurte om han kunne ta en blodprøve for å sjekke hormonverdier. Det fikk jeg, men jeg fikk også beskjed om at blodprøven ikke kunne gi meg noe klart svar på om jeg var i overgangsalderen, forteller hun.

Blodprøven viste endring i østrogen, progesteron og testosteron. Som forespeilet var det likevel ikke mulig å gi henne en klar indikasjon på at hun var kommet i overgangsalderen.

Nora tenkte heller ikke tanken selv. Kanskje plagene bare var «noe som kom med alderen»? At hun sov mindre rett og slett fordi hun hadde fått mindre behov for søvn?

Da Nermann var i slutten av 20-åra hadde mormoren fortalt at hun selv hadde kommet tidlig i det hun kalte «overgangen». Mormoren hadde vært i slutten av 30-åra da kroppen begynte å endre seg.

Nermann tenkte likevel ikke at hun kunne være i samme situasjon.

– Jeg hadde jo menstruasjonen fortsatt og det var nok litt fordi jeg var så ung. Ingen av venninnene mine hadde plagene. Det var ikke før jeg var i 47–48 års alderen, et par år seinere, at jeg begynte å hoppe over en menstruasjon eller to, forteller hun.

– Håpet det skulle snø inn på soverommet

Nattesøvnen forbedret seg ikke. Nermann var fortsatt sliten og trøtt om kvelden.

– Jeg la meg til samme tid hver kveld, men etter ti minutter var jeg lys våken. Jeg hadde hetetokter, hjertebank og kjente på en uro. Jeg kunne ligge med vinduet oppe mens det var på det kaldeste om vinteren. Jeg håpet det skulle snø inn på soverommet slik at snøen kunne avkjøle meg, forteller hun.

Det var ikke før Nermann var 49 og på ferietur med en eldre venninne, at hun skjønte det: For symptomene den eldre venninna fortalte at hun hadde hatt gjennom overgangsalderen, var de samme som Nermann opplevde.

Da Nermann kort tid etter fikk konstatert at hun var i overgangsalderen hos gynekolog, hadde hun levd med store plager i nesten seks år.

De siste åtte åra beskriver hun som en «lang reise med symptomer og plager». Hun kunne også oppleve 14 dager med kraftige blødninger og endring i kroppslukt.

– Jeg kunne dusje, ta på meg deo og favorittparfymen. Etter en halvtime kom en hormonell kroppslukt som minner om den tenåringsgutter har. Det er mange på min alder som er single eller vil date, men det er jo ikke noe gøy med en slik kroppslukt, mener hun.

Redd for brystkreft

I forbindelse med blodprøven Nermann hadde tatt noen år tidligere, hadde hun snakket med legen om mulig hormonbehandling, men det ble aldri noe av. Hun hadde også et minne om hormonbehandling fra 90-tallet som bidro til at hun ikke så på det som det beste alternativet:

– Jeg jobbet som flyvertinne på 90-tallet og husker at mine eldre kvinnelige kolleger var enormt plaget av hetetokter. De tok tabletter som var forbundet med blodpropp og kreft. De beskrev det som å velge mellom pest eller kolera: Enten måtte de leve med plagene eller ta risikoen med å ta tablettene. Jeg tenkte at dette også ville bli mitt valg den dagen jeg selv kom i overgangsalderen, forteller hun.

På 90-tallet ble hormonbehandling sett på som et vidundermiddel for kvinner i overgangsalderen. Dette endret seg brått med WHI-studien som kom tidlig på 2000-tallet. Studien konkluderte med at kvinner som tok hormontilskudd var mer utsatt for brystkreft.

I dag er virkeligheten en annen.

Vi.no har i en lengre artikkel skrevet om helsegevinstene ved hormonterapi for kvinner i overgangsalderen. I dag mener gynekologer at hormonpreparater for behandling av plager i overgangsalderen er mer helsebringende enn de er farlige. Preparater og doser er også endret i løpet av 20 år.

– Den gode, gamle Nora igjen

Etter at Nora fikk beskjed om årsaken til plagene, fikk hun først et hormonplaster. Noe hun ikke følte fungerte.

– Jeg tenkte at jeg måtte holde ut med plagene. Jeg tenkte at dette var noe jeg måtte kjempe meg gjennom. Jeg fokuserte mye på å ha et sunt kosthold med mindre sukker, blant annet. Det var ikke før jeg var 51 år at jeg virkelig fikk gjort noe med det, forteller Nermann.

Etter en seinere konsultasjon hos en ny gynekolog prøvde hun en ny runde med hormonterapi. Med andre preparater ble livet totalforandret.

Allerede den første helgen sov hun hele natta gjennom.

– Jeg var så glad da jeg våknet. Jeg som har våknet hver natt de siste åtte åra hadde sovet som en stein. Nå er jeg den gode, gamle Nora igjen.

Nå har hun overskudd til å gjøre mer på fritida og trene igjen.

– Det er en veldig god følelse. Jeg har jo vært helt utslitt av å ha så mange år med lite søvn hver natt, sier hun.

For Nora er det et paradoks at livskvaliteten ble dårligere i en periode av livet der mye faller på plass.

– Jeg er jo i min beste alder med tanke på livserfaring. Jeg slapper av bedre i livet og kan nyte livet til det fulle, og så måtte jeg slite med disse problemene.

Nermann forteller at overgangsalderen også har vært en sorgprosess rent mentalt.

– Plutselig kunne jeg ikke skape liv lenger. Jeg hadde heldigvis fått barn og kjent gleden over å lage et menneske, men jeg fikk plutselig en sorg over å miste muligheten. Det er en prosess mentalt å bearbeide det at jeg ikke er fruktbar lenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.