Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Digitalisering av offentlig sektor er et viktig mål for myndighetene - og er nedfelt i en Digitaliseringsstrategi for offentlig sektor 2019–2025.
Det uttalte målet med digitaliseringspolitikken er at det skal bidra til en enklere hverdag for innbyggerne - og til økt effektivisering og verdiskaping. I strategien omtales det at selvbetjeningsløsninger skal gi brukerne mer handlefrihet og økt kontroll over eget liv og situasjon.

Nedslående for pensjonister og uføre: - Viser at velferdsstaten svikter

Hvor mye skatt trekker Nav på desemberutbetalingen?
Men at dette ikke er virkeligheten for veldig mange nordmenn, er noe det har vært en god del fokus på i det siste. Det snakkes om digitalt utenforskap og diskriminering. Og vi er 600 000 som er lite eller fullstendig ikke-digitale i Norge i dag.
I en fersk fagartikkel i Navs fagblad Arbeid og velferd, setter Nav-forsker Ida Bring Løberg søkelyset på hvilke effekter digitaliseringen i Nav kan ha for brukerne - og hun stiller spørsmål ved om optimismen og troen på at digitalisering skal modernisere staten, faktisk er mulig å realisere.
- Målet med digitaliseringspolitikken er å skape effektive og brukerorienterte tjenester. En utfordring er imidlertid at effektivitet ofte forutsetter standardisering, og det er ikke alltid er forenelig med brukerorientering, skriver Løberg, og hun poengterer videre at standardiserte løsninger ikke fungerer for alle.
- På tross av at flertallet kan bruke de digitale løsningene, har en mindre gruppe sårt behov for å møtes ansikt-til-ansikt. Dette reiser spørsmål om hvordan ressurser skal fordeles mellom digitale tjenester og tradisjonell oppfølging.
Løberg har også skrevet doktorgrad om digitalisering i Nav.

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi Pluss
Nav-spørsmålene alle vil ha svar på
- Kan resultere i digitalt utenforskap
At Nav blir kritisert for for dårlig tilgjengelighet, er ikke noe nytt. Vi.no skrev for en liten måned siden om Helsetilsynets ferske rapport hvor både Nav og kommunene bes rydde opp - på flere områder: Helsetilsynet kritiserer Nav for dårlig tilgjengelighet både på telefon, personlig oppmøte og digitalt.
- Økt digitalisering i samfunnet har ført til bedre tilgjengelighet til offentlige tjenester for de fleste. Samtidig er det grupper i befolkningen som av ulike grunner ikke har mulighet til å bruke digitale løsninger, skriver Helsetilsynet i sin rapport i oktober.
Dette er også noe Løberg poengterer i fagartikkelen hos Nav:
Hun skriver at standardisering av de digitale løsningene kan medføre at det ofte blir vanskelig å navigere for brukere med manglende digital kompetanse og komplekse bistandsbehov.
- Dette kan resultere i et digitalt utenforskap, som pålegger både samfunnet og enkeltindividet kostnader, skriver Løberg.

Flytte utenlands? Pass på trygde- og skattefellene
Vi Pluss
Matbutikken med den beste rabatten
Vi Pluss- Risikerer å produsere digitalt utenforskap
Løberg har gått gjennom og analysert tidligere studier om og erfaringer med digitalisering av ulike deler av offentlig sektor - og analysert dette i lys av digitaliseringen i Nav.
Hun konkluderer blant annet med at selv om det helt riktig er muligheter for effektivisering og brukerorientering i den digitale forvaltningen - så er det også en risiko for at den sterke troen på at digitalisering skal modernisere staten skal overskygge kostnadene:
- Dette inkluderer økonomiske kostnader, for eksempel i form av tidkrevende implementering, men også sosiale kostnader. Den digitale forvaltningen risikerer å produsere et digitalt utenforskap, hvor kostnader ikke bare påføres samfunnet, men også enkeltindividet, skriver Løberg.
Hun påpeker at digitaliseringen medfører at brukeren selv må navigere den digitale forvaltningen og løse administrative oppgaver på nett - som mange, men ikke alle vil klare. Og det er heller ikke alle som passer inn i de standardiserte formularene.
- Digitale løsninger er gjerne standardiserte, noe som støtter opp om brukere med «vanlige» bistandsbehov. Det kan imidlertid være utfordrende å formulere komplekse bistandsbehov i digitale kanaler. Brukere som ikke passer inn i den digitale standarden risikerer digital eksklusjon. Ofte vil dette utenforskapet bestå av brukere som allerede er i en sårbar situasjon, hevder Løberg i artikkelen.
Hun poengterer at hvorvidt det er mulig for offentlig sektor å levere både effektive - og samtidig gode tjenester for brukerne - ofte vil avhenge av kompleksiteten i brukerens sak.

Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi Pluss
Økte aldersgrenser for pensjon: - Bekymret for konsekvensene
Nasjonal strategi om digital inkludering
Digitalt utenforskap og digital inkludering er tema i departementets arbeid med en handlingsplan for digital inkludering. Handlingsplanen skal følge opp myndighetenes strategi «Digital hele livet», som er en nasjonal strategi for økt digital deltakelse og kompetanse i befolkningen.
«Målet med strategien Digital hele livet er å motvirke digitalt utenforskap og sikre at alle innbyggere som ønsker det kan få det digitale påfyllet som trengs for å kunne bruke digitale verktøy og tjenester som vi i dag er blitt så avhengige av. Alle skal også kunne delta i samfunnet, demokratiske prosesser og et sosialt fellesskap ved å benytte digitale verktøy», skriver Kommunal- og distriktsdepartementet.
Du kan lese hele strategien Digital hele livet på regjeringen.no (klikk her).

Uføre med spesialfordeler
Vi Pluss
Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.