Nav

- Noen har et sårt behov for å møtes ansikt-til-ansikt

Digitalisering av Navs tjenester har en rekke underkommuniserte kostnader, som sosiale kostnader, konkluderer forsker. Hun stiller spørsmål ved om det store fokuset på digitale tjenester faktisk treffer der hjelpebehovet er størst.

KONTAKT MED NAV? Standardiserte formularer er ikke dekkende for mange og den digitale forvaltningen risikerer å produsere et digitalt utenforskap, påpeker Nav-forsker i en fersk artikkel. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
KONTAKT MED NAV? Standardiserte formularer er ikke dekkende for mange og den digitale forvaltningen risikerer å produsere et digitalt utenforskap, påpeker Nav-forsker i en fersk artikkel. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Digitalisering av offentlig sektor er et viktig mål for myndighetene - og er nedfelt i en Digitaliseringsstrategi for offentlig sektor 2019–2025.

Det uttalte målet med digitaliseringspolitikken er at det skal bidra til en enklere hverdag for innbyggerne - og til økt effektivisering og verdiskaping. I strategien omtales det at selvbetjeningsløsninger skal gi brukerne mer handlefrihet og økt kontroll over eget liv og situasjon.

Men at dette ikke er virkeligheten for veldig mange nordmenn, er noe det har vært en god del fokus på i det siste. Det snakkes om digitalt utenforskap og diskriminering. Og vi er 600 000 som er lite eller fullstendig ikke-digitale i Norge i dag.

I en fersk fagartikkel i Navs fagblad Arbeid og velferd, setter Nav-forsker Ida Bring Løberg søkelyset på hvilke effekter digitaliseringen i Nav kan ha for brukerne - og hun stiller spørsmål ved om optimismen og troen på at digitalisering skal modernisere staten, faktisk er mulig å realisere.

- Målet med digitaliseringspolitikken er å skape effektive og brukerorienterte tjenester. En utfordring er imidlertid at effektivitet ofte forutsetter standardisering, og det er ikke alltid er forenelig med brukerorientering, skriver Løberg, og hun poengterer videre at standardiserte løsninger ikke fungerer for alle.

- På tross av at flertallet kan bruke de digitale løsningene, har en mindre gruppe sårt behov for å møtes ansikt-til-ansikt. Dette reiser spørsmål om hvordan ressurser skal fordeles mellom digitale tjenester og tradisjonell oppfølging.

Løberg har også skrevet doktorgrad om digitalisering i Nav.

- Kan resultere i digitalt utenforskap

At Nav blir kritisert for for dårlig tilgjengelighet, er ikke noe nytt. Vi.no skrev for en liten måned siden om Helsetilsynets ferske rapport hvor både Nav og kommunene bes rydde opp - på flere områder: Helsetilsynet kritiserer Nav for dårlig tilgjengelighet både på telefon, personlig oppmøte og digitalt.

- Økt digitalisering i samfunnet har ført til bedre tilgjengelighet til offentlige tjenester for de fleste. Samtidig er det grupper i befolkningen som av ulike grunner ikke har mulighet til å bruke digitale løsninger, skriver Helsetilsynet i sin rapport i oktober.

Dette er også noe Løberg poengterer i fagartikkelen hos Nav:

Hun skriver at standardisering av de digitale løsningene kan medføre at det ofte blir vanskelig å navigere for brukere med manglende digital kompetanse og komplekse bistandsbehov.

- Dette kan resultere i et digitalt utenforskap, som pålegger både samfunnet og enkeltindividet kostnader, skriver Løberg.

- Risikerer å produsere digitalt utenforskap

Løberg har gått gjennom og analysert tidligere studier om og erfaringer med digitalisering av ulike deler av offentlig sektor - og analysert dette i lys av digitaliseringen i Nav.

Hun konkluderer blant annet med at selv om det helt riktig er muligheter for effektivisering og brukerorientering i den digitale forvaltningen - så er det også en risiko for at den sterke troen på at digitalisering skal modernisere staten skal overskygge kostnadene:

- Dette inkluderer økonomiske kostnader, for eksempel i form av tidkrevende implementering, men også sosiale kostnader. Den digitale forvaltningen risikerer å produsere et digitalt utenforskap, hvor kostnader ikke bare påføres samfunnet, men også enkeltindividet, skriver Løberg.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Hun påpeker at digitaliseringen medfører at brukeren selv må navigere den digitale forvaltningen og løse administrative oppgaver på nett - som mange, men ikke alle vil klare. Og det er heller ikke alle som passer inn i de standardiserte formularene.

- Digitale løsninger er gjerne standardiserte, noe som støtter opp om brukere med «vanlige» bistandsbehov. Det kan imidlertid være utfordrende å formulere komplekse bistandsbehov i digitale kanaler. Brukere som ikke passer inn i den digitale standarden risikerer digital eksklusjon. Ofte vil dette utenforskapet bestå av brukere som allerede er i en sårbar situasjon, hevder Løberg i artikkelen.

Hun poengterer at hvorvidt det er mulig for offentlig sektor å levere både effektive - og samtidig gode tjenester for brukerne - ofte vil avhenge av kompleksiteten i brukerens sak.

Nasjonal strategi om digital inkludering

Digitalt utenforskap og digital inkludering er tema i departementets arbeid med en handlingsplan for digital inkludering. Handlingsplanen skal følge opp myndighetenes strategi «Digital hele livet», som er en nasjonal strategi for økt digital deltakelse og kompetanse i befolkningen.

«Målet med strategien Digital hele livet er å motvirke digitalt utenforskap og sikre at alle innbyggere som ønsker det kan få det digitale påfyllet som trengs for å kunne bruke digitale verktøy og tjenester som vi i dag er blitt så avhengige av. Alle skal også kunne delta i samfunnet, demokratiske prosesser og et sosialt fellesskap ved å benytte digitale verktøy», skriver Kommunal- og distriktsdepartementet.

Du kan lese hele strategien Digital hele livet på regjeringen.no (klikk her).

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.