- Noen går til legen og føler seg snytt dersom de går ut igjen uten en resept

Personer over 65 år utgjør 15 prosent av befolkningen, men bruker nesten halvparten av alle legemidler. Det er ikke uten risiko.

Får du utskrevet nye medisiner uten at legen spør hva du tar fra før, bør du være obs. Legen din trenger å vite om alt fra medisiner på resept, reseptfrie medikamenter og helsekost for å gi deg riktig dosering. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Får du utskrevet nye medisiner uten at legen spør hva du tar fra før, bør du være obs. Legen din trenger å vite om alt fra medisiner på resept, reseptfrie medikamenter og helsekost for å gi deg riktig dosering. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Med økende alder får vi flere diagnoser, som medfører at vi må ta flere medisiner.

Når du får nye medisiner i tillegg til dem du allerede bruker, kan det bli mye å holde styr på. Bruker du medisinene feil, kan det i verste fall gi livstruende skader.

Du har krav på gjennomgang

Dette bekymrer overlege Morten Finckenhagen i Legemiddelverket. Han har i en årrekke jobbet med å spre kunnskap om legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang.

Les også: Disse pillene dreper sexlysten

Legemiddelsamstemming vil si at legen, i samarbeid med deg som pasient, setter opp en fullstendig liste over alle medisiner du bruker, inkludert reseptfrie medisiner, naturlegemidler og kosttilskudd.

– Disse kan inneholde virkestoffer som kan påvirke reseptbelagte legemidler – det som kalles interaksjoner på fagspråket, forklarer Finckenhagen.

Legemiddelgjennomgang betyr at legen går systematisk gjennom alle legemidlene du bruker for å sjekke at du bare får medisiner du har nytte av, at de brukes riktig og ikke gir alvorlige bivirkninger eller interaksjoner.

I 2013 fikk pasientene rett til å få en legemiddelgjennomgang hos fastlegen. Samtidig fikk fastlegene en egen takst for å ha samtaler om medisinbruk med pasientene sine.

Les også: - Jeg drakk til alt ble svart

- Føler seg snytt

Stadig mer av samhandlingen i helsevesenet foregår digitalt, men fremdeles snakker ikke alle systemene sammen. Blant annet må medisinlister oppdateres manuelt, og dermed kan det skje feil.

BIVIRKNINGER: Overlege Morten Finckenhagen ved Statens legemiddelverk mener flere leger og pasienter burde snakke om hvordan medisiner kan påvirke sexlysten, og iblant velge andre metoder enn medisinering.  FOTO: Statens legemiddelverk /
BIVIRKNINGER: Overlege Morten Finckenhagen ved Statens legemiddelverk mener flere leger og pasienter burde snakke om hvordan medisiner kan påvirke sexlysten, og iblant velge andre metoder enn medisinering. FOTO: Statens legemiddelverk / Vis mer

– Er det en forventning om at legen skal skrive ut medisiner?

– Fremdeles er det kanskje slik at noen går til legen og føler seg snytt dersom de går ut igjen uten en resept. Dessuten er en resept en grei måte for legen å få avsluttet konsultasjonen i en litt for hektisk hverdag, mener Finckenhagen.

- For pasientene er det lett å bli skuffet og oppgitt over travelheten i helsevesenet, at legen ikke har tid til å snakke med dem i mer enn ti minutter. Derfor har jeg stor tro på det å sette av tid til en samtale rundt pasientens medisinbruk i seg selv har en positiv effekt.

Les også: Mange bruker for mye smertestillende

På spørsmål om hvilke råd han vil gi, svarer overlegen med en rekke spørsmål du kan stille deg selv:

– Trenger jeg alle disse medisinene? Hva er risikoen og bivirkningene? Finnes det noe annet jeg kan bruke som er sikrere og enklere? Har du gamle foreldre, så spør på deres vegne, anbefaler han.

- Sykehjemmene ble fra 2017 pålagt å gjøre legemiddelgjennomgang for sine beboere og det har mange ganger gitt oppsiktsvekkende gode resultater. Vi må nå bli like flinke til å følge opp de som bor hjemme.

Les også: Legene overså smertene i 15 år

Storforbrukere av legemidler

Anne Gerd Granås, professor i samfunnsfarmasi ved Universitetet i Oslo, er en av forskerne bak en undersøkelse blant 45 000 hjemmeboende over 70 år som mottar multidosepakkede legemidler.

– Vi fant blant annet at 900 eldre tok tre eller flere potensielt uhensiktsmessige legemidler. Mange tok også to eller flere medisiner som påvirker effekten av de andre medisinene, det vi kaller legemiddelinteraksjoner, forteller hun.

- Her er ofte løsningen at medisindosen justeres, eller at man bytter ut et virkestoff. Et lite mindretall tok legemidler som ikke bør kombineres, eller som må ha tett oppfølging av legen.

Les også: - Kvinner tenker for lite på egen helse

Er du passert 65 år må du være spesielt oppmerksom på bivirkninger fordi kroppen tåler legemidlene dårligere. Mange plages også mer av munntørrhet, forstoppelse eller blodtrykksfall.

– Dette har mange forklaringer, som at nyrene og leveren bruker lengre tid på å skille ut legemidlene fra kroppen. Det betyr at mange eldre trenger en lavere dosering enn tidligere for å få samme effekt, forklarer farmasiprofessoren.

Hun anbefaler ikke at man justerer doser opp eller ned selv. Forskning viser at minst én av ti sykehusinnleggelser av eldre på medisinsk avdeling skyldes feil bruk av legemidler.

– Å bruke medisinene sine feil kan bety at man enten ikke tar dem, noe som er veldig vanlig, eller at man tar for lite. Konsekvensen vil ofte være at sykdommen eller symptomene blir verre.

Farmasøytens råd er at du velger deg en fast måned i året, gjerne den måneden du har fødselsdag, og bestiller time hos fastlegen din for en gjennomgang av alle medisinene dine.

Artikkelen er først publisert i Vi over 60.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.