600 eldre mister lappen hvert år:

Noen bytter lege etter å ha fått denne beskjeden

- Noe av det vanskeligste vi gjør, sier fastlege.

Den dagen du må parkere bilen for godt, er vanskelig for mange. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Den dagen du må parkere bilen for godt, er vanskelig for mange. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mer enn 600 personer over 70 år ble fratatt førerkortet etter å ha gjennomgått en kjørevurdering ved Statens vegvesen i fjor, ifølge NRK.

Det er legen din som tar den endelige avgjørelsen om du kan kjøre bil eller ikke.

- Det er noe av det vanskeligste vi gjør, sier Marit Tuv, almennlege og styremedlem i Allmennlegeforeningen til Vi.no.

Isolerer seg etter tap av førerkort

- Mye identitet er knyttet til det å ha førerkort. Med førerkortet er du uavhengig og selvstendig. Du kommer dit du vil når du vil. De som bor utafor allfarvei blir veldig isolert når de ikke kommer seg ut ved egen hjelp, sier Tuv.

- Har du sett at noen isolerer seg etter å ha blitt fratatt førerkortet?

- Åja. Det synes jeg kanskje er det verste. Jeg ser at det går ut over trivsel. De kan ikke være så sosiale som de var før.

Legen forteller at mange er redde for å miste førerkortet. Når hun må ta avgjørelsen om at de ikke lenger kan kjøre bil, er det vondt for mange.

- Det er skuffelse, tristhet og sinne. Det handler mye om frustrasjon og engstelse for hvordan framtida skal bli. Det er også skamfullt å ikke lenger være en som kan kjøre bil, mener hun.

Hun har også opplevd at noen har skiftet fastlege etter at hun har gitt beskjeden.

- Mange som tar det tungt

- Det er vanskelig. Vi har jo bygd opp en relasjon gjennom noen år som blir ødelagt fordi vi må gjøre noe som ikke er hyggelig. I bunn og grunn er dette et spørsmål om trafikksikkerhet - vi kan ikke risikere å ikke ha farlige bilførere på veien.

Det er legens ansvar å avgjøre om pasientens helse tilfredsstiller kravene for å beholde sertifikatet. Noen ganger er det politiet som har krevd en helseattest fordi pasienten har vært involvert i en ulykke eller uhell. Andre ganger er det sykdom eller skade som gjør at de ikke lenger kan kjøre bil. Er du over 80 år må du ha en helseattest for å kjøre bil uansett.

Ifølge Tuv er det et tabu å miste førerkortet.

- Jeg tror det hjelper at folk prater om det og er åpne om det. Det er også veldig mange som tar det tungt, men som forstår at det må være sånn.

- Gruer seg til kjørevurdering

- Jeg opplever at mange er kritiske til selve prøven. En sjelden gang virker det som om føreren har selvinnsikt og forstår hvorfor legen ønsker at de skal vurderes. I noen tilfeller er det fordi legen har mistanke om demens, sier Linda Botten, seniorinspektør i Statens vegvesen.

Hun er spesialutdannet for å gjennomføre testen med personer som må ta en ny vurdering på om de fortsatt kan kjøre bil.

Hun forteller at bilførerne likevel skjønner hvor viktig vurderingen er og har forståelse for hvor avgjørende den kan være.

- De er like nervøse som en 18-åring som skal kjøre opp. De gir uttrykk for at de ikke har sovet og at de har gruet seg lenge. Det som er litt spesielt er at de fleste synes det har gått bra til tross for at jeg har måttet bremse og gripe rattet. Med kognitiv svikt forsvinner også selvinnsikten.

Retningslinjene åpner for at inspektøren kan si noe om hvordan kjørevurderingen har gått.

- Det er ikke vi som avgjør om de fortsatt kan kjøre bil, men vi gir en sakkyndig vurdering. Jeg forteller dem min vurdering slik at de skal slippe å gruble på det, sier hun.

- Hvordan takler de negativ tilbakemelding?

- De uttrykker frykt for hvordan de skal komme seg på hytta, hvordan de skal få besøkt familien og gå på butikken. De blir veldig satt ut, men trafikksikkerheten må gå foran eget behov for å kjøre bil.

Samtale i forkant

- Det er helheten vi ser etter. De kan gjøre noen feil under kjørevurderingen og likevel beholde førerkortet, sier Terje Hafell, seniorrådgiver ved opplæringsavdelinga i Statens Vegvesen.

Hafell forteller at det er viktig å ta godt imot personer som skal ha kjørevurdering.

- Det er pedagoger som tar imot dem. Vi har en samtale i forkant slik at de får lagt fram sine bekymringer. De gangene vi anbefaler at de ikke lenger bør ha førerkort, er det fordi de ikke ser det totale trafikkbildet godt nok. Trafikkbildet i dag er også mer komplekst enn da de kjørte opp første gang, sier han.

Ifølge Hafell er det også noen som blir lettet når de får beskjeden om at de ikke lenger bør kjøre bil.

- De trekker et lettelsens sukk. Det var det de fryktet, men de er glade for det. I noen tilfeller er det viktig at de slipper å ta avgjørelsen om å parkere bilen selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.