Chrons sykdom

Nekter å la sykdommen styre livet

Wenche Mikalsen (48) har hatt store utfordringer med lekkasjer fra endetarmen som kunne komme når som helst. På det verste førte fordøyelsessykdommen til at avføringen kom ut gjennom skjeden.

FØLER SEG RIK: Som 15-åring kunne Wenche Mikalsen ha dødd av fordøyelsessykdommen Crohns. I dag har hun to sønner, er lykkelig forelsket og nyter vennskap og friluftsliv. Foto: Privat
FØLER SEG RIK: Som 15-åring kunne Wenche Mikalsen ha dødd av fordøyelsessykdommen Crohns. I dag har hun to sønner, er lykkelig forelsket og nyter vennskap og friluftsliv. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hun var ganske ung da de første tegnene kom. Som liten klagde Wenche Mikalsen (48) ofte over at hun hadde vondt i magen. Som 13-åring fikk hun en byll i endetarmen og hun hadde smerter i mellomgulvet. Hun kastet opp alt hun spiste og drakk. Legene lurte på om hun hadde magesår, magekatarr eller spiseforstyrrelser.

Selv ville ikke Wenche være tynn. Hun ville spise, men til slutt veide hun bare 38 kilo.

- Sommeren jeg fylte 15 år ble jeg sendt til sykehuset. Da var de ordentlig redde for meg. Jeg skjønte ikke alvoret da. Jeg var ung og positiv til sinns. I dag vet jeg at jeg var så underernært at om det hadde gått en uke til er det ikke sikkert at jeg hadde vært her i dag, forteller hun.

Wenche har Crohns sykdom. Da hun ble operert for første gang var det helt tett i tolvfingertarmen. De betente områdene måtte vekk. Før operasjonen hadde foreldrene måttet skrive under på at det kunne gå begge veier med Wenche under operasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.