Overgangsalder uten hetetokter

Nei, du må ikke ha hetetokter for å være plaget av overgangsalderen

Humørsvingninger, irritabilitet, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker og hjernetåke, men ingen hetetokter? Det kan fortsatt være overgangsalderen som har skylda.

OVERGANGSALDER: - Det finnes det ingen systematisk omsorg, veiledning eller oppfølging for kvinner i overgangsalderen. Det kunne spart oss for en stor samfunnsøkonomisk belastning, sier jordmor og ekspert på overgangsalder Anita Prante. Foto: Privat
OVERGANGSALDER: - Det finnes det ingen systematisk omsorg, veiledning eller oppfølging for kvinner i overgangsalderen. Det kunne spart oss for en stor samfunnsøkonomisk belastning, sier jordmor og ekspert på overgangsalder Anita Prante. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det skjer med alle kvinner: Før eller siden kommer man i overgangsalderen. Kroppen produserer mindre østrogen, menstruasjonen blir uregelmessig og opphører etter hvert helt, og man går inn i en ny livsfase.

Nøyaktig når det skjer, varierer fra kvinne til kvinne. Det samme gjelder hvilke plager som melder seg som følge av østrogenfallet, og intensiteten på dem: Søvnvansker, nedstemthet, uro, muskel- og leddsmerter, konsentrasjonsproblemer, humørsvingninger og hjernetåke er blant symptomene som kan dukke opp i varierende grad.

Men én ting er tilsynelatende felles for alle, og regnes som selve hovedsymptomet på denne livsfasen: Hetetokter.

Har du ikke hetetokter, må konsentrasjonsproblemene og leddsmertene dine sannsynligvis skyldes noe annet. Det virker i hvert fall å være den rådende oppfatningen, både blant folk flest og helsepersonell. Men stemmer det?

En av fire får ikke hetetokter

Anita Prante er jordmor med tilleggsutdannelse om overgangsalderen, og holder kurs og foredrag om overgangsalderen for fagpersoner, privatpersoner, bedrifter og foreninger. Hun driver også Menopause by Anita - en nettside, blogg, Facebook- og Instragram-konto der hun deler informasjon og svarer på spørsmål knyttet til overgangsalderen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.