
Vi.no holder deg oppdatert på e-post
(Vi.no): - Jeg registrerer at det er en del spekulativ informasjon om effekter av mangel på vitamin D, men som ikke er dokumentert vitenskapelig, sier forsker på D-vitaminhelse, Magritt Brustad ved Universitetet i Tromsø.
Les også: Derfor legger du på deg etter fylte 50
Tidenes mest populære vitamin, som Brustad kaller det, er helt essensielt for en sunn kropp.
Men når det kommer til D-vitaminmangel, kan tegnene ofte være diffuse.
Symptomer som slapphet, trøtthet, hårtap og depresjon, trenger ikke å ha noe med D-vitaminmangel å gjøre.
- At man er slapp og gretten kan ha mange grunner, mener Brustad, og sier kjente symptomer kommer først når nivåene er svært lave.
- Vitamin D er et næringstoff som ved moderat mangel ikke gir tydelige symptomer. Det vi vet med sikkerhet er at det ved alvorlig mangel går utover beinhelsen og normal muskelstyrke, sier Brustad.
Les også: Slik bør du endre kostholdet i voksen alder

Her er maten som forebygger kreft
Derfor bør eldre doble inntaket
Man bør få i seg 10 mikrogram vitamin D hver dag, ifølge myndighetenes anbefalinger.
Etter fylte 75 år anbefales det å doble inntaket, på grunn av økt risiko for beinbrudd og fall.
Også hudens evne til å produsere vitaminet reduseres.
- Når man blir eldre blir huden mindre effektiv på å produsere vitaminet, og derfor anbefaler man det dobbelte av dosen hos dem over 75 år, forklarer Brustad.
Les også: - Kosttilskudd til demente bør ikke være fritt tilgjengelig
Overdrevent antall blodprøver

Leger vegrer seg for å spørre om alkoholvaner
De siste årene har det vært en dramatisk økning i antall bestillinger av vitamin D-sjekk med blodprøve, sier forskeren.
- At slapphet skal være et symptom på vitamin D-mangel har ikke vitenskapelig støtte. For å finne ut om man er i risikosonen, kan man stille seg spørsmål om kosthold.
Dersom man har et lavt inntak av matvarer som inneholder vitamin D, vil det ofte være tilstrekkelig å ta tilskudd for eksempel i form av tran.

Midjemålet avslører hvor usunn du faktisk er
- Det er en myte at det skal tilskudd med store doser til. Hvis man tar normale mengder med D-vitamin, så responderer kroppen veldig fort.
D-vitamin tilsatt i smør
Og det er ikke mye som skal til: I tillegg til sol og tran, inneholder også noen typer mat vitamin D.
- Man ser at jo lenger nord man kommer i verden, desto høyere inntak har man av vitamin D, sier Brustad.
Fet fisk, som laks, ørret, makrell og sild, er en viktig kilde. I tillegg til eggeplomme og kantarell, og smør og margarin.
- Helt siden 50-tallet har man tilsatt vitamin D i margarinen, som har vært en suksesshistorie og et strategisk grep mot D-vitaminmangel.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.