Alderisme - opplevelsen av å være for gammel

Nei, du blir egentlig ikke for gammel

Det er ingenting man egentlig blir for gammel til, skal man tro ekspertene. Det er Gerisk Klatrekompani bevis på.

ALDER: Skal vi tro ekspertene er alder ingen hindring. Foto: Camilla Hjelmeseth.
ALDER: Skal vi tro ekspertene er alder ingen hindring. Foto: Camilla Hjelmeseth. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): På Klatreverket på Torshov i Oslo henger topptauene ned langs veggene som lianer i en jungel. Innimellom lianene står åtte klatrere og kobler seg på. De gjør seg klare til dagens økt.

- Vi bruker å være minst dobbelt så mange, sier de.

De kaller seg for Gerisk Klatrekompani, og klatrer sammen tre ganger i uken. Medlemmene er i 60-, 70- og 80-årene. Det virker ikke som noen av dem tenker over sin egen alder, der de suser til topps.

Les også: Du kan halvere risikoen for å få demens

SOSIALT: Mens partnerne klatrer, slår sikrerne av en prat. Foto: Camilla Hjelmeseth
SOSIALT: Mens partnerne klatrer, slår sikrerne av en prat. Foto: Camilla Hjelmeseth Vis mer

- Vi driver med dette fordi det er sosialt, og god mosjon, forklarer de senere over en kaffekopp.

- Også forebygger det forfall av kroppen, er det en som skyter inn til slutt. Men det er overhode ikke å forebygge forfall som er hovedgrunnen til noen av dem.

De fleste av dem har klatret i mellom 50 og 60 år. Her er det ingen som er for gamle til noe.

Blir man egentlig for gammel?

Ifølge Odd Grann er det ingenting man egentlig blir for gammel til. Han har jobbet med aldring i samfunnet i 20 år. På CV-en hans står blant annet oppstarten av Seniorsaken, han er tidligere leder i Det sentrale eldrerådet i Oslo, og har jobbet i Pensjonistforbundet.

ENGASJERT: Odd Grann har jobbet med aldersspørsmål de siste 20 årene. Foto: Privat.
ENGASJERT: Odd Grann har jobbet med aldersspørsmål de siste 20 årene. Foto: Privat. Vis mer

«Nei det er jeg for gammel til» og «ikke spør meg, spør de unge» er uttrykk de fleste har hørt eller brukt selv. Noen kanskje mer alvorlig enn andre.

- Slike uttrykk definerer mennesket basert på alderen, sier Grann.

Uttrykkene er alderistiske. De innebærer fordommer som sier at man ikke kan gjøre noe på grunn av alder. Det er ikke uvanlig å være aldersdiskriminerende mot seg selv på denne måten.

Gerisk klatrekompani

Alle som er på klatreverket i dag er over 70 år, og én av dem er over 80.

- Det er stort sett bare vi pensjonister som er her så tidlig på dag, sier Ivar Walaas (73).

RASKE: Til tross for diverse skader suser klatrerne til topps. Foto: Camilla Hjelmeseth
RASKE: Til tross for diverse skader suser klatrerne til topps. Foto: Camilla Hjelmeseth Vis mer

Det er nesten trangt i oppvarmingsrommet de holder på i, og det er ikke mange topptau som ikke er i bruk. Etterhvert beveger de seg over til vanskeligere ruter. De klatrer på led, over heng, og utstikkere som om det var ingenting. Og på null komma niks er de oppe på toppen.

- Vi må jo gjøre det utifra egne forutsetninger, sier Ben Johnsen (79), som startet klatrekompaniet. Noen har hofteproteser, noen mangler et par fingre, og noen sliter med hjertet, men alle klatrer så høyt, og så mye de kan.

- Det som er så fint med klatring er at folk på forskjellige nivåer kan holde på sammen, uten at det byr på problemer, mener Ben.

På kafferommet etter klatringen forteller gjengen utrolige historier fra lange og innholdsrike liv. Det virker ikke som at de føler seg begrenset av hverken alder eller diverse skader.

OPPVARMING: Oppvarmingen til Gerisk Klatrekompani kunne vært en egen økt for andre klatrere. Foto: Camilla Hjelmeseth
OPPVARMING: Oppvarmingen til Gerisk Klatrekompani kunne vært en egen økt for andre klatrere. Foto: Camilla Hjelmeseth Vis mer

Alderistisk mot seg selv

Per Erik Solem er forsker ved Velferds-forskningsinstituttet NOVA. Foto: Privat.
Per Erik Solem er forsker ved Velferds-forskningsinstituttet NOVA. Foto: Privat. Vis mer

- Når man for eksempel bruker alderen som begrunnelse for å ikke være med på ting er man alderistisk mot seg selv, forteller Per Erik Solem. Han er forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, og hans siste publikasjon handlet om alderisme.

Han forklarer at alderisme mot seg selv kommer av at man er formet av en oppvekst, og har levd et liv preget av visse holdninger til eldre.

- Du begrenser din egen utfoldelse og muligheter. Kanskje du hindrer deg selv i å lære nye ting, sier han.

Odd Grann er enig.

- Når du bruker alderen som unnskyldning for å slutte med ting, så setter du deg selv til side. Og det er ikke særlig sunt, mener han.

Både Grann og Solem forteller at alderisme er annerledes enn andre typer -ismer, som sexisme og rasisme, fordi man selv blir en del av gruppen.

Les også: Stor aldersforskjell kan være bra for forholdet.

ALDER: Med vante fingre kobler klatrere og sikrere seg inn og ut av tauet. Foto: Camilla Hjelmeseth
ALDER: Med vante fingre kobler klatrere og sikrere seg inn og ut av tauet. Foto: Camilla Hjelmeseth Vis mer

Slik slutter du å være alderistisk mot deg selv

Steg én er å være bevisst sin egen alderisme.

- Man bør spørre seg selv om det er alderen som er den egentlige grunnen til at man avstår fra å gjøre, eller være med på noe, mener Solem.

Han sier at det ikke nødvendigvis er personen det er noe galt med, det kan være et system som er lagt opp utilgjengelig.

- Om man for eksempel skal på et datakurs er det vanlig å være redd for at læreren bruker ord og språk man ikke kan. Da bør man heller be om å få det tilrettelagt, og spørre om ting man ikke forstår, sier forskeren.

Solem understreker at man burde identifisere de egentlige grunnene til at man avstår fra å gjøre ting, og som man kan gjøre noe med.

Ifølge Odd Grann er aktivitet alfa og omega for en god alderdom.

- Har du alderistiske holdninger mot deg selv kan du fort bli inaktiv. Det kan få helsemessig fatale konsekvenser, hevder han, og fortsetter:

- Vi vet at alderen fører med seg noen fysiske forandringer, man går kanskje litt saktere for eksempel. Men dette er ikke noe som hindrer deg i å gjøre noe, det tar kanskje bare litt lenger tid, sier Grann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.