Nav: - Søk ny AAP så fort som mulig

Nav oppfordrer nå alle som ikke får forlengelse av sin AAP etter de nye reglene, om å søke ny AAP så fort som mulig.

OPPFORDRER OM Å SØKE NY AAP: - Det er veldig viktig at personer som ikke har rett til å få forlenget AAP-perioden, søker om ny AAP så fort som mulig, oppfordrer Nav. De sier de jobber med å finne løsninger på hvordan de skal nå ut til de det gjelder. Foto: Kristin Sørdal
OPPFORDRER OM Å SØKE NY AAP: - Det er veldig viktig at personer som ikke har rett til å få forlenget AAP-perioden, søker om ny AAP så fort som mulig, oppfordrer Nav. De sier de jobber med å finne løsninger på hvordan de skal nå ut til de det gjelder. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Tusenvis står i fare for å stå uten arbeidsavklaringspenger når regjeringens overgangsordning løper ut i slutten av oktober, uttalte Mímir Kristjánsson i Rødt i dagens artikkel på Vi.no.

Også Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen deler bekymringen og frykter for de mange tusen som er omfattet av overgangsordningen med utløp 31. oktober. Frykten er at de som ennå ikke har fått saken sin behandlet og avklart av Nav, skal stå uten ytelser når overgangsperioden utløper. Vanlig saksbehandlingstid for nye AAP-søknad er 11 uker.

Nå går Nav ut og oppfordrer alle som er omfattet av overgangsordningen og som ennå ikke har fått svar fra Nav, om å søke ny AAP på nytt - og så raskt som mulig:

- Søk så fort som mulig

Bente Thori-Aamot, seksjonssjef i Nav, sier til Vi.no at dette har høy prioritet og at de jobber kontinuerlig med å få avklart alle saker, for å unngå at personer som har rett til AAP står uten ytelse 1. november.

- Det er veldig viktig at personer som ikke har rett til å få forlenget AAP-perioden, søker om ny AAP så fort som mulig, oppfordrer hun.

- Nye søknader blir saksbehandlet fortløpende. Vi er opptatt av at det ikke skal være unødig opphold i ytelsen. Vi kan vurdere unntak og behandle ny søknad om AAP samtidig, og det vil bidra til at personene får raskere svar på søknaden sin, sier Thori-Aamot videre.

Usikker? - Kontakt Nav!

Som Vi.no også skriver i dagens artikkel om den fryktede AAP-krisen: Det er mange som ikke vet hva de skal gjøre, som ikke er avklart og som ikke har fått beskjed fra Nav om hva de bør gjøre fram mot 31. oktober.

Men nå kommer Nav med en klar beskjed:

- Vi ber alle som er usikre på om de har rett til en forlengelse eller om de må søke på nytt, om å kontakte veilederen sin, sier Thori-Aamot.

Hun presiserer at det må foreligge en søknad om AAP for at de skal kunne behandle saken om rett til ny ytelse - og at det derfor er viktig at bruker nå selv søker.

Hun understreker også at man nå kan søke om ny rett, selv om man ikke har fått vedtak om avslag på forlengelse:

- Personer som ikke fyller unntaksvilkårene, bør søke om ny AAP så fort som mulig. Nav kan ikke innvilge en ny periode med AAP uten en søknad, og alle kan søke på nytt før de har fått svar på om de har krav på forlengelse.

- Det er viktig for oss å nå de som er berørt for å oppfordre de til å søke på nytt. Vi ser derfor på ulike muligheter for å nå ut til disse, sier Thori-Aamot, og legger til:

- Nav-kontorene skal informere de enkelte det gjelder om muligheten til å sende inn ny AAP-søknad. Vi har lagt ut en påminnelse på Nav.no, og ser på andre måter å få informert berørte ytterligere på.

- Hvor mange er det snakk om, som dette gjelder?

- Tallene er i stadig forandring. Det kommer fortløpende nye søknader, samtidig med at avklaringer gjøres og søknader behandles. Målet er å unngå at noen med rett til AAP står uten penger 1. november, sier Thori-Aamot.

Nei til ny AAP? Dette kan du ha rett på

Thori-Aamot sier at det vil være noen som ikke har rett til forlengelse og som heller ikke har rett til en ny periode med AAP. Så hva skjer med disse, risikerer de å bli stående uten noen form for ytelse?

- For disse kan det være aktuelt med andre ordninger som for eksempel kvalifiseringsprogram, lønnstilskudd og tiltakspenger. Det kan også være mulig å søke om sosial stønad. Hva den enkelte kan få vil variere fra person til person, sier hun.

Søknader om sosial stønad behandles i kommunen du bor, og saksbehandlingstida kan derfor variere fra kommune til kommune, ifølge Thori-Aamot. Elisabeth Toresen i AAP-aksjonen har tidligere fortalt til Vi.no at en typisk behandlingstid på søknad om sosial stønad er fire uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.