Nav og yrkesskade

Nav-nei etter jobbskade: - Må forventes

Sykepleieren ble skadd under løft av demenspasient - men Nav mener denne typen arbeidsoppgaver må forventes. Dermed får ikke sykepleieren alle fordelene som en godkjent yrkesskade kan gi.

YRKESSKADE? Veldig mange får avslag på søknad om yrkessykdom eller yrkesskade. Mange får avslag fordi skaden ikke skyldes en plutselig, uventet hendelse. Foto: NTB
YRKESSKADE? Veldig mange får avslag på søknad om yrkessykdom eller yrkesskade. Mange får avslag fordi skaden ikke skyldes en plutselig, uventet hendelse. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mange fordeler med en godkjent yrkesskade eller yrkessykdom: Uføre med yrkesskadestatus kan for eksempel få spesialfordeler.

Kortversjonen er at du kan få mere penger både fra Nav og andre etater, som Helfo. Men for å få tilgang på disse økonomiske fordelene, er det helt essensielt at du får godkjent skade eller sykdom som yrkesskade. Her kan du lese hva som kreves for at Nav skal godkjenne det.

Men statistikkene viser at det ikke er enkelt å få ja på godkjent yrkesskade eller yrkessykdom fra Nav: Hele 80 prosent fikk avslag på søknad om yrkessykdom i fjor - og mange får avslag av de samme grunnene.

Ingen plutselig ulykke

Sykepleieren vi forteller om innledningsvis har fått avslag på sin søknad om å få skaden godkjent som yrkesskade. Og en av grunnene til det er noe som veldig mange av avslagene har til felles:

Det var ingen plutselig og uventet ytre hendelse - og skaden er dermed ikke en ulykke, som er et av kravene for å få en skade godkjent som yrkesskade.

Et annet viktig aspekt ved akkurat denne saken, er at Nav mener at oppgaven som førte til skaden, er arbeidsoppgaver man må forvente i dette yrket. Du kan lese nærmere om hva Nav mener om saken lenger nede i artikkelen.

Skadd under løft

Saken er denne: Sykepleieren jobber ved et sykehjem, hvor hun gjentatte ganger var blitt bedt om å hjelpe til med å løfte en pasient som stadig skled ut av stolen sin under en matservering.

Sykepleieren fikk smerter i håndledd etter løftene og ble sykemeldt for tendinitt kun få dager etter hendelsen. Hun sier hun har hatt vedvarende plager i arm og hånd siden.

Hun tilskriver selv plagene fra løftesituasjonen og det at dette var en ekstraordinær belastning utover det som er normalt i hennes arbeid.

Sykepleieren argumenterer med at pasienten var dement, og ikke samarbeidet - som gjorde løftet særlig vanskelig ettersom vekten va ble så uforutsigbar. Hun poengterer at det i tillegg var tidspress på grunn av middagsserveringen.

Sykepleieren har imidlertid fått nei på søknaden om yrkesskadegodkjenning både fra Nav ytelser, Nav Klageinstans - og i siste instans fra Trygderetten.

- Må forventes

- Retten fant ikke vilkårene for godkjenning av hendelsen som arbeidsulykke oppfylt, skriver Trygderetten i kjennelsen.

De poengterer at løftet ble utført sammen med en annen pleier, at pasientens demensdiagnose var kjent, og det måtte være forventet at han ikke samarbeidet på en hensiktsmessig måte hver gang.

Nav Klageinstans påpeker på sin side at sykepleieren ikke var utsatt for en plutselig og uventet ytre hendelse, og at saken derfor ikke skal vurderes etter det ulykkesbegrepet, som er essensielt i yrkesskadesaker. De mener saken i stedet må vurderes etter noe de kaller «det avdempende ulykkesbegrepet», hvor ulykkesmomentet ligger i den usedvanlige påkjenningen man ikke kan unngå eller være forberedt på.

Men Nav mener sykepleieren her ikke var utsatt for en hendelse som medførte en usedvanlig påkjenning eller belastning ut ifra hennes yrke og skriver:

- Det vises til at man i arbeid som sykepleier må forvente å forflytte personer. At personen ikke alltid hjelper til i forflytningen må også anses påregnelig. Løft og forflytting av personer anses derfor som en arbeidsoppgave som faller innenfor de arbeidsoppgaver sykepleiere vanligvis utfører.

- Ikke unormalt

Trygderetten er enige med Navs konklusjoner og legger til:

- Etter en samlet vurdering har retten kommet fram til at den ankende part ikke ble utsatt for en belastning som lå utenfor hva som var normalt og påregnelig i hennes arbeid.

De gir Nav medhold i vurderingen og sykepleieren får dermed ikke godkjent skaden som yrkesskade.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.