Nav bekrefter yrkesskade - men forsikringsselskap vil ikke utbetale

Helsefagarbeideren nektes utbetaling fra yrkesskadeforsikring. Forsikringsselskapet mener arbeidsoppgaven som førte til skaden må forventes for denne yrkesgruppen.

YRKESSKADEFORSIKRING: I tillegg til offentlige ytelser fra Nav og Helfo, kan du ha rett på utbetalinger fra yrkesskadeforsikringer ved skade eller sykdom relatert til jobb. Men selv om Nav bekrefter at det er en yrkesskade, kan forsikringsselskapet mene noe annet - og nekte deg utbetaling. Det skjedde med helsefagarbeideren vi forteller om her. Foto: NTB
YRKESSKADEFORSIKRING: I tillegg til offentlige ytelser fra Nav og Helfo, kan du ha rett på utbetalinger fra yrkesskadeforsikringer ved skade eller sykdom relatert til jobb. Men selv om Nav bekrefter at det er en yrkesskade, kan forsikringsselskapet mene noe annet - og nekte deg utbetaling. Det skjedde med helsefagarbeideren vi forteller om her. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle skal ha en yrkesskadeforsikring på jobben, det er lovpålagt gjennom yrkesskadeforsikringsloven. Arbeidsgiver plikter å melde alle skader som oppstår i jobbsammenheng, inn til Nav.

Men selv om du får en yrkesskade - og selv om Nav også holder med deg i at det er en yrkesskade - er det ikke sikkert at du får utbetaling fra yrkesskadeforsikringen.

Forsikringsselskapene kan velge å si nei til yrkesskadeutbetaling: - Baserer oss ikke kun på Nav.

Helsefagarbeideren vi forteller om her, opplevde nettopp det:

Hun skadet ryggen etter et løft på jobb - men forsikringsselskapet avviser kravet om erstatning og sier at det ikke er verken plutselig eller uventet at en i dette yrket må løfte pasienter.

Ryggskade etter løft

Saken har nylig vært oppe til behandling i Finansklagenemnda, som behandler saker der forsikringstaker og forsikringsselskap ikke blir enige.

Det er mange fordeler ved å få en skade eller sykdom godkjent som yrkesskade - men det er veldig mange som får avslag fra Nav.

I denne saken dreier det seg om mulige rettigheter fra forsikringsselskapet, som kommer i tillegg til offentlige ytelser fra Nav og Helfo.

Helsefagarbeideren vi forteller om her, skadet ryggen på jobb på et sykehjem da han måtte hjelpe til med å skyve og løfte en beboer på plass i senga. I skademeldingen forteller helsefagarbeideren og arbeidsgiver at skaden oppsto da en beboer sto i fare for å falle ut av senga og helsefagarbeideren måtte løfte henne for at hun ikke skulle falle ut av senga. Beboeren beskrives som lam og uten språk og veide rundt 100 kilo.

- Pasienten kunne falt ned på gulvet dersom forsikrede (altså helsefagarbeideren, red.anm.) ikke løftet vedkommende. Det er ikke vanlig at folk bare faller ned på gulvet, spesielt ikke de som er lamme og trenger hjelp ved å bli lagt inn i senga. Forsikrede havnet i en situasjon hvor han hadde to valg, enten la pasienten falle ned på gulvet som er uakseptabelt og strider mot alle etiske retningslinjer som helsepersonell eller løfte pasienten opp i senga. Forsikrede valgte å løfte pasienten opp i senga, argumenterer helsefagarbeideren og arbeidsgiver.

Han sier at han kjente umiddelbare smerter i ryggen etter hendelsen og at han fortsatt sliter med plager etter skaden.

Han sier at han har hatt inntektstap som følge av skaden og at han har vært hos kiropraktor, fastlege og fysioterapeut i forbindelse med hendelsen.

Nav sier det er en yrkesskade

Arbeidsgiver meldte skaden inn til Nav - som har gitt helsefagarbeideren medhold i at det er en godkjent yrkesskade. Dermed får han yrkesskadefordelene som Nav og Helfo kan yte.

Men i tillegg kan man altså ha rett på yrkesskadedekning fra en yrkesskadeforsikring. Dette kan gi erstatning for påført og framtidig tapt inntekt, påførte og framtidige merutgifter, mén og dødsfall.

I denne artikkelen forteller vi hvilke krav forsikringsselskapene stiller for at de skal godkjenne og utbetale en forsikringsdekning fra yrkesskadeforsikringen. Det som kanskje er særlig aktuelt for helsefagarbeideren vi forteller om her, er punktet om tapt inntekt.

Men selv om Nav godkjenner en skade som yrkesskade, er det ikke sikkert at forsikringsselskapet er av samme mening. De kan gjøre sine egne vurderinger - som er nettopp det forsikringsselskapet gjør i denne saken. Som vi forklarer mer om nedenfor:

Forsikringsselskapet sier at helsefagarbeideren ikke har sannsynliggjort at dette er en arbeidsulykke etter ulykkesbegrepet i yrkesskadeloven.

Forsikringsklagenemnda tilføyer at selskapet ikke er bundet av at Nav har godkjent skaden som yrkesskade.

UENIG OM ARV? Frank Nordheggen og familien stilte opp i NRK-programmet Arveoppgjøret. Frank er urolig for at arveoppgjøret skal føre til konflikt mellom ham og søsteren. Videoklipp: Arveoppgjøret, NRK Vis mer

Forsikringsselskapet: - Ikke uventet og plutselig å måtte løfte i denne yrkesgruppen

En yrkesskade er en personskade, sykdom eller dødsfall som følge av en arbeidsulykke. Og for å få det godkjent som en arbeidsulykke kreves det at det er snakk om en plutselig eller uventet ytre hendelse som skjer på arbeidsplassen i arbeidstida.

Det store spørsmålet i saken om helsefagarbeideren er nettopp om hendelsen er å anse som en arbeidsulykke. Og det er det ifølge forsikringsselskapet og forsikringsklagenemnda ikke:

- Nemnda kan ikke se at den omstendighet at man som helsefagarbeider bistår med å skyve/løfte en beboer inn i seng, er noe plutselig og uventet.

De poengterer også at selv om beboeren kunne falle ut av senga og det var grunnen til at helsefagarbeideren i denne saken ble tilkalt for å hjelpe, kan nemnda ikke se at det forelå noe ekstraordinært tidspress som kunne endre utfallet av saken.

Forsikringsselskapet hevder i sin framstilling av saken at ikke enhver situasjon med løft, selv av pasienter, vil være å anse som en arbeidsulykke.

- Alminnelige løft, med bruk av heis, og bistand av en kollega, som forklaringen i skademeldingen viser til, er normalt i vedkommende arbeid, og vil i henhold til retts- og nemndpraksis ikke anses som en arbeidsulykke (...), ifølge forsikringsselskapet, som fortsetter:

- Det var ikke noe i den aktuelle prosessen den dagen som var særlig risikofylt eller ekstraordinært, overraskende eller utenfor arbeidstakerens kontroll. Det hele framstår som en gjennomføring av en helt vanlig prosedyre, slik omsorgsarbeidere bedriver daglig, uten hastverk eller noen forstyrrende elementer. Vekten var ikke uventet, og det foreligger ikke opplysninger om noen spesielt vanskelig arbeidsstilling. At løftet ble utført for å forhindre fall medfører heller ikke at det foreligger en ekstraordinær påkjenning eller vanskelig arbeidsstilling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.