Slik får du sove

Naturlig melatonin er nøkkelen til en god natt søvn

Sovepiller kan hjelpe i korte perioder. Men skal du ta tilbake nattesøvnen, bør du ha en langsiktig strategi, råder ekspertene.

SØVN-SYND: Skjermbruk i sengen er en av grunnene til at vi ikke får sovne om kvelden. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix.
SØVN-SYND: Skjermbruk i sengen er en av grunnene til at vi ikke får sovne om kvelden. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Det er få ting som kjennes bedre enn en god natts søvn. På motsatt side er det lite som tærer mer på både overskudd og humør enn langvarige søvnvansker. I slike situasjoner er det fristende å spørre fastlegen om «noe å sove på», om bare for en kort periode. Janne Grønli, professor og somnolog ved Universitetet i Bergen (UiB), sier derimot at man bør vurdere en rekke forskjellige grep før man griper pilleesken.

Les også: Søvnproblemer øker med alderen

– Mye søvnproblematikk kan man gjøre noe med selv, så lenge man har en smule tålmodighet og er villig til å justere egne kveldsvaner. Man trenger slett ikke alltid en tablett, sier hun.

Undervurdert helseeffekt

Men før vi kommer så langt, hva er egentlig insomni?

– De aller fleste sliter med søvnen periodevis i løpet av livet. Dette trenger ikke nødvendigvis være noe man trenger profesjonell hjelp til. Men om disse problemene varer i mer enn tre måneder, lider man av hva vi kaller for insomni, søvnløshet, som kan gå sterkt utover livskvaliteten, forklarer Grønli.

Les også: Slet med farlig søvnsykdom: - Jeg var klovnen i gjengen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.